Vodič

Gradnja ribnika s pomočjo gline

Izkopa jame se lotimo z bagrom. Pri oblikovanju naklonov upoštevamo, da je lahko le-ta največ 30 cm na meter. Izkopana jama naj bo 30 cm globlja od dejanske globine ribnika.

S sten in dna jame odstranimo vse korenine in skale. Stene dobro zgladimo. Nato se lotimo polaganja gline. Glina mora biti primerne vlažnosti in gnetljivosti, da se lepo oblikuje. Zunaj ribnika glino dobro pregnetemo in oblikujemo v plošče debeline 10 cm, ki se lepo prilegajo druga drugi. Plošče tesno polagamo drugo ob drugi, tako da med njimi ni praznega prostora. Ko so plošče položene, jih je treba dobro stisniti, da postanejo vodotesne. To storimo z motornim teptalcem.


Polaganje glinenih plošč

Na glineno podlago položimo filc debeline 0,7 mm in gostote 140 g/m2. Nanj položimo 15 do 20 cm debelo plast gramoza velikosti 8 do 35 mm. Nanj lahko položimo substrat, v katerega sadimo rastline.

Pri večjih ribnikih gline ni mogoče položiti v enem dnevu. Če se glina posuši, je ni moč obdelovati. Zato se enem dnevu lotimo takšne površine, da položimo glino, filc in prod, rob pa zaščitimo pred izsušitvijo. Naslednji dan nadaljujemo tam, kjer smo nehali.

Odtok odvečne vode uredimo tako, da skozi glino speljemo plastično cev, ki jo povežemo s kanalizacijo. Na vrh cevi namestimo grobo mrežo, ki bo zaustavljala večje dele, ki bi lahko zamašili cev.

Izgradnja brega je zahtevnejša kot pri ribniku iz folije. Skozi prod bo voda pronicala v zemljo. Če napravimo breg iz gline, bo le ta zdržal le do konca prve zime. Ko glina zmrzne se v njej pojavijo čisto majhne razpoke in njena nepropustnost se zmanjša. Zato moramo glino menjati po vsaki zimi. Najenostavneje je, da naredimo breg s pomočjo folije. Tik ob bregu skopljemo pas v širini 3 glinenih plošč za 10 cm globlje. Vanj položimo plast gline, nanjo folijo, ki oblikuje tudi breg in ponovno plast gline. Folijo nato pritrdimo na bregu s pomočjo plošč ali kamenja.

Vodo natočimo tako, da na konec cevi privežemo platneno vrečo, v katero teče voda.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog