Vodič

Gradnja ribnika s folijo

Najprej se lotimo izkopa jame. S pomočjo količkov in vrvice si označimo obliko vodne površine. Upoštevamo, da naj bo ribnik zgrajen vsaj iz dveh globinskih stopenj. Obrežni del naj bo globok približno 15 cm in širok 50 cm, osrednji del pa 30 do 40 cm globok in 100 cm širok. Pri večjih ribnikih napravimo več globinsko različnih predelov, da bomo lahko sadili različne vodne rastline. Najprej odstranimo zgornjo humusno plast po vsej površini. Nato se lotimo izkopa najglobljega dela. Izkopani material odlagamo izven področja ribnika. Če kopljemo z bagrom, moramo na koncu oblikovati stene in dno ribnika ročno, saj je bagrova zajemalka pregroba.


Označimo obliko vodne površine

Ko je jama izkopana, odstranimo vse korenine in kamenje, ki bi lahko poškodovali folijo. Stene dobro zgladimo in nasujemo 5 cm debelo plast drobnega peska. Pesek mora dobro prekriti morebitno kamenje. Nanj položimo poliestrsko folijo ali filc, za dodatno zaščito.


Nasujemo pesek

Folijo vgradimo na sončen in topel dan. Najprej jo razpremo na sončni površini, da se segreje in lažje prepogiba. Folijo razmestimo ob ribniku in jo hitro ter previdno prenesemo nad izkopano luknjo. Pri tem pazimo, da je ne vlečemo po pesku. Folijo popravimo tako, da se lepo prilega izkopani jami. Ko je folija pravilno nameščena, naj sega izven področja ribnika. Tako bomo imeli dovolj folije, da bomo enostavno preprečili iztekanje vode. Pri prehodu iz ravnega dna v nagib, se bodo pojavile gube. Njihovo število skušamo zmanjšati kolikor je mogoče. Natočimo vodo.


Folijo pred točenjem vode pritrdimo s kamenjem

Za konec oblikujemo še breg. Folijo spodvijemo pod kamenje ali prekrijemo z betonskimi ploščami. Dobro jo pritrdimo, da se kasneje ne bo premikala. Pritrjena folija mora biti po vsem bregu v enaki višini, sicer bo voda odtekala na najnižji točki. Napravimo tudi odtok vode, ki bo ob obilnejših padavinah preprečil razlivanje vode po vrtu.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog