Vodič

Barve v vrtu (2. del)

Preden začnem opisovati posamezne barve, pa najprej na kaj moramo biti pazljivi pri vnosu barve v vrt:

  • Velikost vrta – da ne naredimo majhen vrt še manjši.
  • Fasade in vrtni elementi – da povežemo hišo oz. vrtne elemente z okolico. (Pri omembi fasad bi rada opozorila, da je v zadnjih časih zelo moderna uporaba močnih (že skoraj fluorostenčnih) barv za fasade, h katerim je težko kombinirati rastline, da bi se hiša povezala z okoljem.)
  • Stil vrta – da ne sadimo 'eksot' v kmečki ali podeželski vrt.
  • Želje stranke – poskušamo uskladiti naše strokovne utemeljitve in želje stranke do takšne mere, da dosežemo nek kompromis.
  • Mešanje in kombinacije barv – ob poznavanju katere barve lahko mešamo in kombiniramo med sabo lahko vrt naredimo takšen kot smo si ga zamislili.
  • Modne zapovedi (trenutni trendi).
Kot sem tudi opisala v prejšnjem članku se barve na barvnem kolesu razdelijo na tople in hladne barve. Začela bom s toplimi barvami.
Maslenica s temno
rdečimi cvetovi
(Hemerocallis 'Crimson
Pirate')
Zanimve temno rdeče
cvetove ima tudi
pisanolistni hibiskus
(oslez) (Hibiscus
syriacus 'Variegata')
Okrasna rdečelistna
sliva (Prunus ceracifera
'Nigra')

Tople barve

Tople barve so barve, ki so zelo močne in hitro pritegnejo pozornost. Zato jih velikokrat uporabljamo v predelu vrta, kjer želimo nekaj poudariti oziroma nek predel vrta poživiti, osvetliti. Ker so to močne barve, jih v vrt vnašamo previdno (raje manj kot preveč).

Rdeča za dinamiko

Rdeča barva je topla in vznemirjajoča barva, ki je sinonim za nevarnost in agresijo, po drugi strani pa je tudi sinonim za ljubezen. Z rdečo lahko v vrt vnesemo strast in dramo, kar drugim barvam ne more uspeti.

Harmonične zasaditve z rdečo je težko doseči, ampak kontrastne zasaditve so pa vedno dramatične in izstopajoče. V naravi rdeče barve ne najdemo veliko, bolj se pojavlja v jesenskih mesecih, ko se obarvajo listi in dobimo zanimive jesenske palete. Ker je rdeča močna barva, jo v vrt vnašamo previdno. Uporabljamo jo v predelu vrta, kjer se bodo dogajale dinamične dejavnosti.

Poznamo dve različni vrsti rdeče barve: tople rdeče, ki se nagibajo bolj proti rumenim (npr. škrlatna, živo rdeča,…) in hladne rdeče, ki se nagibajo bolj proti vijoličnim (npr. temno rdeča). Za razliko od drugih barv, je rdeča barva resnično rdeča v svoji najbolj nasičeni obliki.

Oranžna spodbuja apetit

Oranžna barva je zelo zahtevna barva, ki kar kriči po pozornosti. Težko jo je kombinirati z kakšnimi drugimi barvami, ker je zelo močna barva. Najbolje deluje v kombinaciji z rumeno in rdečo barvo, saj je mešanica med tema dvema barvama.

Z oranžno barvo bomo v vrt vnesli toploto in ga poživili. Ker je topla barva, jo bomo najlaže kombinirala z ostalimi toplimi barvami. Tako bomo tudi dosegli harmonične zasaditve. Če želimo doseči kontrastno zasaditev, jo bomo kombinirali z modro barvo.Oranžna barva v cvetu nepozebnika
(Hamamelis x intermedia 'Jelena')

Petoprstnik z oranžnimi cvetovi
(Potentilla fruticosa 'Red Ace')

V naravi oranžne barve ni veliko, tako kot rdeča barva se tudi oranžna pojavlja bolj v jesenskih mesecih. Oranžna barva je močna barva, zato jo uporabljamo oziroma vnašamo v vrt previdno – bolje manj kot preveč. V vrtu jo uporabljamo v predelih, kjer se nameravamo hraniti, saj spodbuja apetit.

V jeseni se v lepo oranžno barvo odane japonski javor,
ki je čez leto zelene barve


Rumena osvetli temne kotičke

Rumena barva je barva, ki simbolizira sonce, toploto, zlato, …. Ker je bolj živahna barva, bo v vrt vnesla svetlobo in bo posvetlila temne kotičke. Na primer zlato rumena barva bo najbolje delovala na soncu, medtem ko bodo nežno rumene
barve vnesle nekaj svetlobe v temnejše predele vrta.
Harmonične zasaditve z rumeno bodo delovale mehko in sončno. Kontrastne zasaditve pa lahko delujejo živahno in izjemno prijetno, ne da bi delovale preveč drzno. Z rumeno barvo ne delamo eno-barvnih zasaditev, ker lahko deluje
moteče in pritegne preveč pozornosti. Spomladi in v jeseni rumena barva v vrtu ne deluje tako moteče, ker je takrat sonce dokaj nizko na nebu. Poleti pa lahko deluje rumena moteče, ker je tudi sonce višje ne nebu in je močnejše. Ker je rumena tako močna barva, lahko hitro dominira med barvam, ki so bolj nežne. Zato si je potrebno zapomniti, da deluje harmonično z rdečo in oranžno barvo, medtem ko lahko dosežemo močan kontrast, če ji dodamo modro barvo.
Nežno rumena barva v pomladanskih
mesecih (Crocus sp. - žafran)

 
    
Živo rumena barva v cvetovih forzicije (Forsythia x intermedia 'Fiesta')
Zlato rumeni cvetovi lepih očk (Coreopsis grandiflora 'Early Sunrise')

Mehka in sproščujoča rožnata

Pozno aprila ali zgodaj maja nas
razveseljuje rožnato cvetoča okrasna
češnja (Prunus serrulata 'Kanzan')


Rožnata barva je barva, ki je ne najdemo na mavrici, vendar jo najdemo v marsikaterem cvetu. Je barva, ki deluje kot vezni člen med toplimi in hladnimi barvami. Sama sem se odločila, da jo uvrstim med tople barve.

Rožnato barvo lahko najdemo v nežnih odtenkih, ki delujejo toplo ali pa v temnejših odtenkih, ki so nagnjeni že bolj proti modri, in delujejo hladneje. Dobro je, da ti dve skupini rožnate barve ne mešamo med sabo, saj bo pri hladnejših tonih izstopala modra barva, pri toplejših pa bolj rumena barva. Rožnata barva sama deluje mehko in sproščujoče, temnim barvam pa daje globino in jih
obogati. Veliko rožnatih cvetov vsebuje še drugo barvo. Le-takšne rastline nam dajo namig katero barvo jim lahko dodamo. Lepe harmonične zasaditve bomo dosegli, če bomo rožnato kombinirali z vijolično, modro in belo. Takšne zasaditve delujejo tudi sveže. K rožnati barvi ni priporočljivo kombinirati rdeče barve, čeprav je rožnata barva mešanica rdeče in bele barve. Bela barva v rožnati 'izniči' učinek rdeče in tako se rožnata ter rdeča barva ne 'prenašata'.Rožnata barva v cvetovih srčkov
(Dicentra spectabilis)

Rožnato cveti tudi naša vrtnica
sorta 'Prešeren'Zapisala: Tanja Planinšek, ing.vrt.
Foto: Tanja Planinšek

Več: http://www.omorika.si/

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

Flormart

26.09.2019 - 28.09.2019 Mednarodna krajinska arhitektura in zelena infrastruktura.

Jesenski sejem Komenda 2019

04.10.2019 - 06.10.2019 Kmetijsko obrtni sejem.

Anketa

Moja hiša potrebuje