Vodič

Toplozračno ogrevanje 

Toplozračno ogrevanje, kjer se za ogrevanje doma uporablja razpihovanje ogretega zraka, je bilo nekdaj priljubljeno predvsem v ZDA, z gradnjo pasivnih objektov pa se vse bolj uporablja tudi pri nas. V sedemdesetih letih preteklega stoletja, ko se je ta način ogrevanja pričel uporabljati, je imel mnoge pomanjkljivosti – predvsem zato, ker se je dom sicer hitro ogrel, a tudi hitro ohladil. Današnji način gradnje, kjer so domovi zrakotesni in nimajo toplotnih mostov, pa je za toplozračno ogrevanje naravnost idealen. In kar je še boljše: toplozračno ogrevanje zagotavlja hkrati tudi zračenje in s tem stalen dotok svežega zraka, kar je pri sodobnih, trdno zaprtih prostorih običajno težava. Večina drugih sodobnih načinov ogrevanja namreč zahteva dodatno zračenje z odpiranjem oken ali z ventilatorji, toplozračno ogrevanje pa za to poskrbi že samo.
 

Kaj je toplozračno ogrevanje?


Pri toplozračnem ogrevanju v svojem domu nimamo po prostorih napeljanih cevi za toplo vodo, temveč kanale oziroma cevi za razpihovanje zraka. Ta se prek rekuperatorja svež in topel vrača v prostore skozi kanale – skozi zračnike dejansko piha topel zrak.

Toplozračno ogrevanje lahko uporabljamo samostojno, torej zgolj za gretje, ali pa poskrbimo tako za klimatizacijo (hlajenje) kot ogrevanje z istim sistemom. V tem primeru gre dejansko že za centralni klimatski sistem, ki skrbi tako za primerno vlago kot ogrevanje in hlajenje svežega vstopnega zraka. In kako je poskrbljeno, da nam takšen sistem ne povzroči prevelikih stroškov? Privarčujemo dejansko s tem, da izhodni zrak ogreva ali hladi vstopnega.

Pri toplozračnem ogrevanju neposredno ogrevamo zrak v svojem domu, ne pa »posrednikov«, torej vode, radiatorjev, tal ali sten, ki bi toploto nato oddajali v zrak. Toplozračni sistem torej ogreje dom veliko hitreje kot na primer talno ogrevanje ali ogrevanje preko radiatorjev.
 

Za kakšne hiše je primerno toplozračno ogrevanje?


Toplozračno ogrevanje je najprimernejše za pritlične ali enonadstopne hiše, čeprav sodobni toplozračni sistemi že omogočajo tudi ogrevanje večjih stavb. Pomembno je, da je hiša dobro izolirana in dobro tesni zrak, torej je toplotno učinkovita.

Toplozračno ogrevanje se zelo dobro obnese pri stavbah, kjer je dosti zastekljenih površin, saj pomaga izkoriščati neposredno toploto sonca – ta se s kroženjem zraka hitro porazdeli po vseh prostorih in ne ostaja zgolj v tistem, ki je trenutno obsijan s soncem.

Za toplozračno ogrevanje je najbolje poskrbeti pri sami gradnji hiše, saj je lahko vgradnja kanalov za razpihovanje toplega zraka kasneje nemogoča oziroma zahteva velike posege. Kadar se odločite za toplozračni sistem pri novogradnji, bo sama gradnja tudi nekoliko hitrejša, saj bo sušenje estrihov precej pospešeno.
 

Vrste toplozračnega ogrevanja


Vsako toplozračno ogrevanje terja vgradnjo kanalov za razpihovanje zraka s pomočjo ventilatorjev, sistemi pa se med seboj razlikujejo po tem, kako se zrak ogreva. Odločiti se je možno za ogrevanje zraka s plinom, toplotno črpalko zrak-zrak, kurilnim oljem, sekanci, elektriko, sončno energijo …
 

Na kaj je potrebno pomisliti ob odločitvi za toplozračno ogrevanje?


Toplozračni sistem mora biti tih, kar je odvisno tako od kakovosti materialov kot kakovosti vgradnje inštalacij in dušilcev.
Če želite, da se bo dom hitro ogrel in se ne bo hitro ohlajal, mora biti dobro zračno tesen in dobro izoliran.

Preverite, kakšni bodo stroški inštalacije. Ti se z vsakim nadstropjem hiše precej povečajo (ravno zato je to ogrevanje najboljše za pritlične hiše in hiše z enim nadstropjem).

Poskrbite za dobro načrtovan razvod in vpihovanje zraka. Neprijetno je, če prihaja do močnega pihanja toplega zraka na neprimernih mestih (enako, kot nam ne prija pihanje klimatske naprave, kadar ta ni na primernem mestu).

V hladnem obdobju je toplozračno ogrevanje po eni strani dobrodošlo, ker skrbi za zračenje in hkrati filtracijo zraka, ki je tako svež in čist, po drugi strani pa se velja pozanimati še o dodatku: vgradnji centralnega sistema vlaženja zraka. Prav tako velja razmisliti o elektrostatičnem filtru, ki odstranjuje še več »sodobne« nesnage.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog