Premog

Premog je skupno ime za vrsto fosilnih trdnih goriv, ki so nastali v obdobju pred 40 milijoni do 300 milijoni let. Nastal je iz rastlin in živali, ki so se v anaerobnih pogojih karbonizirale.

V Sloveniji je premog že od nekdaj eden poglavitnih virov energije in pomeni eno izmed osrednjih rezerv v oskrbi Slovenije z energijo. Danes sestavlja skoraj tretjino osnove za proizvodnjo električne energije.

Premog se pridobiva na dva načina. Tam, kjer je sloj premoga blizu zemeljskemu površju, pridobivajo premog s površinskimi kopi, sicer pa ga kopljejo pod zemljo.

Velik del premoga uporabljamo kot gorivo za termoelektrarne, toplarne in gospodinjstva, ostalo pa kemično predelajo v koks, plin ali tekoče gorivo. Čeprav je premog umazano gorivo, ki ga je težko kopati in uporabljati, je ena najpomembnejših energetskih surovin. Je osnovno gorivo za proizvodnjo električne energije. Njegovi prednosti sta varnost predelave in dobra razpoložljivost, ena največjih slabosti premoga pa je močno onesnaževanje okolja z emisijami CO2. Iz okoljevarstvenih razlogov bo raba premoga tudi v prihodnje usmerjena predvsem na termoenergetske objekte, kjer je za razliko od gospodinjstev mogoče nadzorovati in preprečevati emisije škodljivih produktov izgorevanja.

V procesu karbonizacije so nastajale različne vrste premogov, ki imajo različno kurilno ali energijsko vrednost. Kurilna vrednost premoga narašča s stopnjo pooglenitve (ta je najvišja pri črnem premogu in najmanjša pri lignitu, pri katerem se še vidi struktura lesa), ta pa je sorazmerna s starostjo premoga.

Glede na starost in s tem tudi kurilno vrednost ločimo štiri vrste premoga.

  • Lignit je najmlajša vrsta premoga z lesno strukturo, ki se uporablja predvsem za kurivo v termoelektrarnah. Njegova energijska vrednost je do 13,398 MJ/kg (1.800-3.200 kcal/kg).
  • Rjavi premog se uporablja se za kurivo v termoelektrarnah, toplarnah in gospodinjstvih. Kurilna vrednost rjavega premoga je do 20,94 MJ/kg (4.000-5.500 kcal/kg).
  • Črni premog je starejšega izvora. Uporablja se za kurivo ter za nadaljnjo predelavo. Njegova kurilna vrednost je do 29,31 MJ/kg (6.000-7.000 kcal/kg).
  • Antracit je premog najstarejšega izvora. Uporablja se v metalurgiji namesto koksa in ima kurilno vrednost do 33,594 MJ/kg (8.000 kcal/kg).
Če se bomo odločili za sistem ogrevanja na premog, potrebujemo poseben kotel za trda goriva, ki je namenjen za kurjenje vseh vrst premoga. V teh kotlih lahko kurimo tudi vse vrste lesnih polen. Premog lahko naročimo po telefonu in dostavili nam ga bodo na dom.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog