Vprašanja - Ogrevanje in klimatizacija
Število ustreznih rezultatov: 67
Stran: 1 2 3
Povezava peči in kamina na isti dimnik (Ivo)
Zanima me, če je možna povezava peči na sekance povezati na isti dimnik kot je kamin? So kakršne koli nevarnosti? Katera izmed peči je v tem primeru najbolj optimalna? Je mogoče boljša rešitev peč na pelete? Hvala za pomoč in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Zamenjava načina ogrevanja (Slavka)
Spoštovani, zanima me prenova ogrevanja, namreč imamo hišo v Novem Polju, klet, pritličje, mansarda: skupaj ogrevalne površine cca 150 m2. Trenutno se ogrevamo na kurilno olje, rada pa bi zamenjala za kakšno cenejšo varianto, saj je kurilno olje predrago. Prosim vas, za odgovor kakšen strošek bi bil za predelavo in katero ogrevanje mi priporočate, plin ali biomaso? Plin je napeljan ob glavni cesiti. Lepo pozdravljeni. Slavka... (SLONEP)
Poraba sosedove energije v primeru zaprtih radiatorjev (Rob Fra)
Imam splošno vprašanje. V hiši porabimo cca. 1500-2000 litrov olja na sezono. Ali drži, če ima nekdo v svojih sobah v hiši 20 stopinj, druga oseba pa v svojih sobah iste hiše samo 10 stopinj (ima zaprte radiatorje) in ob trditvi in ob podobni razporeditvi prostorov in isti izolaciji hiše, dejansko ob povprečni zimski temperaturi cca 0 stopinj celzija pomeni, da druga oseba, ki ima samo 10 stopinj, dejansko pokuri polovico energije, ker se greje preko drugih sten od drugega, ki ogreva na sobno temperaturo, kljub temu, da ima oseba, ki ima 10 stopinj celzija zaprte radijatorje? Torej če prva oseba pokuri 1000 litrov, druga, ki ne ogreva dejansko porabi 500 litrov (ker toplota prehaja preko sten iz toplojšega medija v hladnejši?... (SLONEP)
Novi dom - inovativno in okolju prijazno (Klavdija)
Kaj v novi hiši, ki je že izdelana do 3. podaljšane gradbene faze, vendar še na nič priključena, vgraditi kot vir za energetsko preskrbljenost. Talno gretje? Je to še "in", ter s čim se greti? Hvala lepa za vaš odgovor. Klavdija ... (SLONEP)
Kako prezračevati mansardno stanovanje? (zanin)
Iščem enostaven sistem za prezračevanje. Živimo v stanovanjskem bloku v mansardi. Želel bi naknadno vgraditi prezračevalni sistem, ker tako poleti in pozimi ne moremo otroške sobe prezračiti, kot je treba, naj bo okno odprto tudi po cel dan. Okrog bloka je bolj malo zelenja, več ali manj beton, kar še dodatno povzroča težave. Prav tako je vzrok za to zelo dobro izvedena gradbena dela celega objekta. Poskusili smo tudi že s klimo, vendar to ni dolgoročna rešitev. Prosim za nasvet, kam se lahko obrnem, da dobim več informacij glede tega. ... (SLONEP)
Kakšen je vrstni red del pri obnovi stanovanja? (snežinka)
Z iskalnikom nisem našla teme, ki bi v tem obsegu odgovarjala na moje vprašanje. Lotevam se popolne prenove starega stanovanja v bloku v katerem živim letnika 1958. V stanovanju je treba zamenjati vse, pa me zanima približen vrstni red, še posebej za nekatere vmesne elemente, si ne znam predstavljati razporeda. Bi prosila vaše strokovnjake, če bi lahko razvrstili, jaz pa bom samo naštela vse stvari, ki so potrebne. Potrebna je:   -zamenjava kuhinje, -prenova kopalnice, -prenova električnih inštalacij, -zamenjava cevi (kopalnica, kuhinja), -zamenjava tlakov v kuhinji in predsobi, -brušenje parketa v sobah -zamenjava radiatorjev, -zamenjava oken, -zamenjava notranjih vrat in podbojev, -mizarska dela za vzidane omare (predsoba, kuhinja), -sanacija sten v kuhinji (omet se lušči, tapete v sobi). Da bo prva orientacija lažja, bom zelo vesela vašega odgovora. ... (SLONEP)
Kako dodatno izolirati streho? (Branko)
Imamo mansardno stanovanje, ki je izolirano samo z 12 cm tervola, nato je 4 cm zračni most. Špirovci so podeskani. Na deskah je položen izotek in kot kritina je položena tegola. Ker pa na nekaj mestih streha zamaka, bi rad na tegolo položil izolacijo in seveda na novo pokril. Ali je to mogoče izvesti in na kakšen način in koliko bi moral dodati izolacije? ... (SLONEP)
Montaža klime in potrebna dovoljenja? (karlina)
Kakšen je možen postopek za montažo klime z zunanjo enoto v večstanovanjskih hiši, če se s tem strinja le 40 % stanovalcev. ... (SLONEP)
Kako meriti toplotne izgube? (Marko)
Zanima me, kako in kdo izvaja meritve izolativnosti oziroma izgube toplote hiše? Ali so takšne meritve zanesljive? ... (SLONEP)
Kako se najbolj pravilno zračijo prostori? (marko)
Zanima me, kakšno je najbolj pravilno zračenje bivalnih prostorov? Namreč, nekje sem prebral, da bi naj zračili 3 x na dan po 15 minut s popolnoma odprtimi okni in da t.i. "oberliht" ni priporočljiv način zračenja. ... (SLONEP)
Kako dodatno izolirati klet? (Izolacija tal)
Imam bivalno urejeno površino v kletni etaži hiše. Imam problem, da imam slabo izolacijo pod tlemi (5 cm stiropora + estrih). Sedaj me zanima ali bi bilo možno to dodatno kako izolirati, da bi dosegel toplejši pod. Imam v mislih tudi odstraniti ploščice in me zanima ali obstaja kakšen tankoslojen razmaz (1-3 cm), da bi bil toplotno izolativen in na katerega lahko položim parket ali ploščice oziroma eventuelno talno gretje.... (SLONEP)
Je možna povezava sončnih kolektorjev z bojlerjem? (emilijano)
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Navadna tabela"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}   Kotel centralnega ogrevanja na kurilno olje je priključen na ležeči, kombiniran 100 litrski bojler. Ali je izvedljivo, da se ga poleti uporabi še kot zalogovnik za toplo vodo iz solarnega kolektorja? Priklop bi bil kar na mestu vijaka - čepa, na desni še prosti stranici.  ... (SLONEP)
Katero vrsto estriha izbrati za talno gretje? (Mojca)
V mansardnem stanovanju bomo v celoti položili talno ogrevanje. Zanima me ali se sestava estriha razlikuje glede na to ali se ga polaga na talno ogrevanje ali ne? Pred polaganjem talnega ogrevanja in estriha bomo položili mavčne stene. Ali je ta postopek pravilen?... (SLONEP)
Kako so razporejene veje talnega gretja? (Špela)
Imam vprašanje v vezi s talnim gretjem. Pri napeljavi talnega ogrevanja nam vodovodar v omarici ni označil v kateri prostor potuje katera veja ogrevanja, sam pa tudi nima nikjer zabeleženo. Sedaj se je pojavil problem, saj moramo pred polaganjem parketa sušiti estrih (imamo še preveč vlage), hkrati pa polagamo keramiko. Radi bi izklopili prostore s keramiko, pa ne vemo, kako sedaj ugotoviti kam potuje kakšna veja.... (SLONEP)
Ali je stara hiša potrebna obnove primerna, za nakup? (ZL)
Zanimam se za nakup hiše letnik 1967. Hiša je potrebna popolne obnove, zanima pa me, kako naj preverim statično ustreznost hiše? Poleg tega me zanima vaše mnenje o kompletni obnovi hiše takšnega letnika oziroma alternativni rušitvi in gradnji nove hiše. ... (SLONEP)
Izbira obnovljivega vira za ogrevanje hiše (jelena)
Stanovanjsko hišo (180 m2) smo do zdaj ogrevali s pečjo na kurilno olje, ker pa se ji je življenjska doba iztekla, bomo letos obnovili centralni sistem. V mislih imamo izgradnjo kamina v dnevnem prostoru, ki bi ga kurili na drva in takšno kurišče, ki ga je mogoče priključiti na centralni sistem za ogrevanje radiatorjev. Kot dodatno možnost ogrevanja razmišljam o toplotni črpalki zrak-voda, ki bi grela sanitarno vodo kot tudi vodo za centralno ogrevanje. Zanima me, če bi ta dva sistema ogrevanja zadostovala za ogrevanje našega stanovanja in kakšne moči bi morala biti peč in toplotna črpalka in kakšna velikost bojlerja. Ali je to sploh mogoče? Hiša je izolirana in smo zdaj za ogrevanje porabili 1500 l kurilnega olja na sezono. ... (SLONEP)
Kako ogrevati leseno hišo? (Marička)
S partnerjem spomladi načrtujeva gradnjo hiše - približno 3 × 50 m2 (zidana klet, leseno pritličje in lesena mansarda) na nadmorski višini približno 900 m. V lokacijski informaciji je zapisano, da je prepovedano ogrevanje z naftnimi derivati, dopustno pa je ogrevanje z električno energijo, trdimi gorivi in plinom. Kakšno ogrevanje nama svetujete, da je čim bolj okolju prijazno in hkrati varčno. V vseh bivalnih prostorih bo parket, v kopalnicah keramika, v kuhinji in 2/3 kleti pa žgane plošče. ... (SLONEP)
Kakšna dovoljenja potrebujemo za vodnjaško vrtino in geosondo? (vpliv na vodonosnik)
Ali je potrebno pridobiti soglasje za segrevanje/ohlajanje vodonosnikov s pomočjo geosond - izkoriščanje podzemne toplote v vodonosnikih. V geosondi se pretaka zaprt tokokrog vode, tako da ne pride do vdora ali odvzema vode iz vodonosnika, ampak le toplote. ... (SLONEP)
Ali je pralna barva nepropustna za vlago? (Alesas)
Pozdravljeni. Stene v stanovanju sem lansko jesen prebarval s pralnimi barvami (JUB-GOLD). Od takrat naprej se vsako zimo začne v vogalih delati plesen. Ali je možno, da stena s pralno barvo ni več prepustna za vlago (ne diha) in zaradi tega nastaja plesen? Ravno tako so se takrat začele rositi šipe na notranji strani.... (SLONEP)
Kašen je vpliv višine stropa na strošek ogrevanja? (Gorenc)
Pozdravljeni! Nameravam se vseliti v hišo dimenzije 10m*10m*2,9 m, ki je brez predelnih sten (prostor je škatlaste oblike). Seveda pa ima prizidek 4 m*4 m*2,9 m, kjer sta vhod in kopalnica. Prostor je podoben kakemu velikemu skladišču, na sredini je velikanski nosilec. Predelnih sten ne nameravam graditi, sobe nameravam narediti na podstrešju. Hiša je zgrajena iz 30 cm siporeksa. Zanima me, kako višina stropa, ki je 2,9 m in stanovanje brez predelnih sten, vpliva na porabo energije za ogrevanja, je to zanemarljiv strošek ali se splača strop spustiti na 2,6 m? Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!... (SLONEP)
Kako ustaviti pojav kondenza na balkonu? (Jože)
Kako izolirati ogrevan in zaprti balkon, oziroma betonska tla. Spodnja stran je odprta in neizolirana in se na zgornji strani na podu ustvarja kondenz. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Kakšen je najbolj varčen način prezračevanja? (VanjaF)
Pozdravljeni. Zanima me, kakšen je najbolj varčen način prezračevanja v hiši. Imamo hišo v 3 etažah: klet, prvo nadstropje in drugo nadstropje. V kleti se zrači in ne ogreva, nato se v 1 nadstropju polovica prostorov ne ogreva, tam okna v večini pol odprta, nato v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore, ki jih zračimo 2 do 3 krat dnevno s polnim odpiranjem oken (takrat radiatorje zapremo). Zanima me, kako naj zračimo prostore, ker se mi zdi, da, če so okna pozimi v 1. nadstropju cel dan in tudi ponoči odprta, tratimo z energijo, če v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore. Poleg tega so občutno hladnejši zgornji prostori, ki so nad prostori, kjer se ne ogreva in se verjetno porabi več energije za ogrevanje teh prostorov. Hvala za nasvet. ... (SLONEP)
Posledice neogrevanja hiše? (Matej)
Lep pozdrav! Letos poleti (junij 2009) sem v novogradnji v pritličju položil lamelni parket in montiral novo kuhinjo. Jeseni sem mislil urediti tudi montažo peči za centralno ogrevanje, vendar mi finančno in časovno ni zneslo. Zanima me, če so lahko kakšne posledice, ker bi položen parket in nova kuhinja bila lahko pozimi izpostavljena temperaturam tudi pod 0 stopinj C. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Reciklaža cisterne za kurilno olje v hranilnik toplote (bojan)
Zanima me, če je mogoče cisterno za kurilno olje predelati v hranilnik toplote?... (SLONEP)
Ali obstajajo ploščice namenjene prav za talno ogrevanje? (Maja)
Spoštovani, po celi hiši imam talno ogrevanje. Zanima me ali moram res kupiti posebne ploščice za polaganje pri talnem ogrevanju in kje jih dobim? Hvala... (SLONEP)
Narediti najprej estrihe ali stene? (Tom)
Spoštovani, gradim novo hišo iz YTONG zidakov. Smo v fazi izdelave instalacij. Stene bom imel obložene z mavčnimi ploščami, ogrevanje pa bo talno. Zanima me, ali moram prej položiti mavčne plošče na stene in nato talno ogrevanje in estrihe, ali ravno obratno. Imam dva izvajalca, ki pa imata vsak svoje mnenje? Prosim, če mi lahko svetujete. Hvala in lep pozdrav.... (SLONEP)
Kako odstraniti oljni rezervoar iz kleti? (Nada)
Ker na spletu ne najdem informacije o odstranitvi rezervoarja kurilnega olja, vas lepo prosim, da mi svetujete kako lahko čim ugodneje odstranimo rezervoar. Rezervoar je v kletnem prostoru in se že nekaj let ne uporablja in se tudi več ne bo. Da bi celega odnesli ven, ni možno, ker je v premajhnem prostoru. Kako bi ga lahko razžagali, da se pri tem ne bi kaj zgodilo. Hvala za odgovor!... (SLONEP)
Ali je lahko za oljno peč in kamin ista dimniška cev? (milan)
Zanima me, če je možno priključiti peč na olje za centralno ogrevanje (moči 16 kw), ki je v kleti in kaminsko peč moči 9 kw, ki je v pritličju, na eno dimniško cev? Dimnik bo višine 9,5 m. Če je to možno, bi rad izvedel dimenzijo dimnika. ... (SLONEP)
Kako položiti izolacijo po tleh na katerih so že instalacije? (štef78)
Kako naj izvedem talno izolacijo in talno gretje? Problem je v tem, da imam na tleh vso instalacijo (električno, vodovodno in odtoke). Sprva sem mislil imeti radiatorsko ogrevanje, sedaj pa se vedno bolj nagibam k talnemu. ... (SLONEP)
Kako prenoviti lesen pohoden strop? (Robert)
Spoštovani, v prihodnosti nameravam prenoviti starejšo zgradbo, zgrajeno okoli leta 1945. Zidovi stavbe so debeline 60 cm, prva plošča je betonirana, druga "plošča" pa je lesene konstrukcije (spodaj in zgoraj obiti tramovi z deskami, vmesni prostor pa je napolnjen z lešom). S spodnje strani (strop v pritličju) je nanesena trstika z ometom, ki je v relativno dobrem stanju. Z zgornje strani, v prvem nadstropju, pa je prek desk enostavno položen topli pod. Kako naj izvedem prenovo omenjene plošče? Ali naj na deske položim ustrezno izolacijo in naredim estrihe? Ali naj zgornje nadstropje porušim in naredim klasično ploščo? Zanima me tudi, kdo mi lahko strokovno svetuje, v kakšnem stanju je lesen strop in kakšno obnovo svetuje glede na to, da želim v hiši narediti talno gretje? Hvala in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog