Vodič

Kamin in lončena peč

S pečmi je mogoče privarčevati pri stroških za ogrevanje: kamin ali lončena peč ogrejeta le prostor, v katerem se v hiši odvija življenje. Ko poceni kupite večjo količino goriva, lahko prihranite do 15 % stroškov. Ker bodo v prihodnje cene nafte in plina najbrž še najprej naraščale, bo prednost takšnega ogrevanja še bolj prišla do izraza. Ker peč, ki jo namestite kot dopolnitev klasičnega ogrevanja na plin ali kurilno olje, uporablja obnovljivo gorivo, je ta način ogrevanja tudi ekološki.
 

Odprt kamin

Odprt in močno obzidan kamin širi prijetno toploto. Za njegovo varno uporabo morate upoštevati nekaj ukrepov.
 • Zaščitna rešetka preprečuje iskrenje, zato morebiti del standardni opreme temina.
 • Posebna ognjevarna steklena šipa pred kaminom poskrbi za varnost in omogoča neoviran pogled na ogenj.
 • Za prižiganje ognja v kaminu potrebujete orodje za kamin - meh za razpihovanje in klešče za kamin pomagajo pri razpihovanju in razgrebanju žerjavice.

Švedske in litoželezne peči

Sodobna različica odprtega kamina je švedska peč. To je kamini pri katerem ogenj gori v zaprti komori in ga lahko
opazujete skozi stekleno šipo.
 • Prednost švedske peči se skriva v dejstvu, da takšna peč po navadi ni vgrajena v zid. Stoji neposredno pod dimnikom in toploto oddaja težkemu kovinskemu telesu.
 • Slaba stran te peči je, da delci prahu iz zraka sedajo na peč in izgorevajo - zaradi tega postane zrak v prostoru zelo suh, čeprav pravi ogenj gori v komori.
 • Tudi ob pravilni uporabi ni mogoče preprečiti, da bi se na šipi nabiral čad, ki ga lahko očistite s čistilom za steklo. Opozorilo: na čiščenje ne čakajte predolgo. Čistila ne nanašajte neposredno na steklo, da ne poškodujete tečajev in drugih delov peči, ampak ga nanesite na čistilno krpo.
 • Priljubljena različica tega kamina so litoželezne peči, ki jih kurite s poleni in zelo dobro oddajajo toploto. Površine, ki sevajo toploto, so pri litoželezni peči povečane z dodatnimi železnimi cevmi. Pri nakupu peči izkoristek pove, koliko energije dejansko pride v okoliški prostor.

Lončena peč

 • Medtem ko kamin hitro ustvari toploto in jo tudi odda, so vgrajene in s ploščicami obložene lončene peči namenjene daljšemu oddajanju toplote.
 • V lončeni peči ogenj gori v zaprti gorilni komori. Ne sme goreti niti previsoko niti prevroče, da v oblogah peči ne nastanejo razpoke.
 • Neizogibne tanke razpoke v glazuri pečnic čistite tako, da jih zbrišete s krpo, namočeno v preprosto nevtralno milnico.
 • Vratca peči odprite šele potem, ko se peč shladi, ker lahko pride do eksplozije plina.

Primerno gorivo

Sodobni kamini uporabljalo polena, lesne brikete in pelete, pa tudi bioalkohol. Približno 700 kg posušenih in shranjenih polen nadomesti energijo okoli 210 l kurilnega olja ali 200 m3 zemeljskega plina. Dobro izgorevanje se pozna po svetlo sivem do sivem pepelu, v katerem ni več nobenih ostankov oglja in ki ga lahko uporabite za gnoj na vrtu. Za prižiganje ognja so zelo primerne posušene limonove lupine: odlično gorijo in širijo prijeten vonj.
 

Varčevalni nasvet

Posušene cvetlice ali jagodičje, ki jih pred pogasitvijo ognja vržete nanj, ublažijo neprijeten vonj po hladnem dimu. Tako vam ni treba uporabljati dezodorantov za odišavljenje prostora.

Več: http://www.emka.si/stare-modrosti/PR/1241829,13344

Vir: Stare modrosti, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog