Vodič

Hlajenje stanovanja

Poleti, ko je v stanovanju vroče in ga nikakor ne moremo obdržati hladnega, najprej pomislimo na klimatsko napravo. Prenosne klimatske naprave, ki so izhod v sili, stanejo od 250 € dalje, učinkovitejše stenske pa se začnejo pri 650 €, z montažo vred. Lahko zapišem, da postajajo klimatske naprave dosegljive za vsak žep. Tudi letni strošek za rabo energije in vzdrževanje ni pretiran, zato prodaja klim raste.

Ali potrebujemo mehansko hlajenje?

Človek se prilagaja temperaturi v prostoru z obleko in z oddajanjem toplote. Če pa je v prostoru pretoplo, imajo zlasti starejše ali bolne osebe pogoste zdravstvene težave, zato ni dileme, v tem primeru so klime potrebne. Poleg tega so klime vsem koristne za prijetnejše bivanje, vendar le, če ji uporabniki pravilno upravljajo in vzdržujejo.

Split hladilne naprave

Klimatska naprava je praviloma sestavljena iz dveh delov, zunanjega, ki nekoliko kazi fasado in notranjega, ki hladi in suši notranji zrak ter ga piha po prostoru. Takoj se srečamo s tremi vplivi, gibanjem zraka, hladom in hrupom. Pihanje zraka usmerimo stran od oseb in nastavimo temperaturo hlajenja, pri kateri se prijetno počutimo. Čez nekaj časa se praviloma pojavijo zdravstvene težave, vnetje oči, ušes, nosu in grla, kašljanje, vnetja dihal... To se pojavi zaradi prehitrega gibanje zraka, prenizke temperature in okuženje zraka. Tedaj spoznamo, da je potrebno klimatsko napravo pravilno uporabljati in vzdrževati.

V našem podnebnem pasu klimatske naprave niso potrebne, če so stanovanja pravilno projektirana, zgrajena in uporabljena. Če pa je v prostorih kljub senčenju oken pretoplo, je potrebno prostore hladiti z intenzivnim nočnim prezračevanjem stavb ali na druge podobne načine. Le če pasivni ukrepi ne zadoščajo, svetujem vgradnjo klimatskih naprav.

Mehansko hlajenje zraka in človeško telo

V prostoru občutimo srednjo temperaturo med obodnimi ploskvami in notranjim zrakom. Če so stene slabo izolirane in okna brez zunanjih senčil, so obodne ploskve pregrete. Za prijeten občutek je v takem prostoru potrebno zelo ohladiti zrak, to pa povzroči temperaturno asimetrijo. Pri takih razmerah je težko vzdrževati prijetne bivalne pogoje, enkrat je srednja temperatura ugodna in zrak prehladen drugič pa je temperatura zraka primerna in je občutena temperatura previsoka.

Zopet se vračam na stavek, da morajo biti stavbe pravilno projektirane, zgrajene in uporabljene. Toplotna izolacija zunanjih sten res zmanjša toplotne izgube pozimi in toplotne dobitke poleti, torej zniža stroške ogrevanja in hlajenja, še bolj pomembno pa je, da približa temperaturo stene temperaturi notranjega zraka in s tem poveča kakovost bivanja. In senčila res učinkovito preprečijo vdor toplote. Zato svetujem, da investirate tudi v toplotno zaščito stavbe, ne le v klimatsko napravo. Dejansko se investicija v izolaciji hiše povrne šele po kakih desetih letih, zato pa se kakovost bivanja takoj izboljša. In to je najpomembneje.

Pravilen izbor, uporaba in vzdrževanje

Za pravilno uporabo klimatske naprave moramo upoštevati nekaj navodil: okna in vrata naj bodo zaprta, ker pa klima ne prezračuje, je potrebno vsako uro ali dve na hitro odpreti okno in prostor prezračiti, termostat nastavimo na približno 6° nižjo temperaturo, kot je zunanja. Hitrost gibanja zraka naj bo nizka, piha naj stran od prebivalcev. Trajen hrup, čeprav skoraj neslišen, lahko postane moteč, zato izberite naprave, ki so tišje. Pomembno je tudi redno vzdrževanje klimatske naprave in menjava filtrov. Slabo vzdrževane klimatske naprave so zelo nevarne za bakterijske okužbe.

Energijska učinkovitost

Ni vsaka klimatska naprava primerna za vaš prostor. Osnovna značilnost je energijsko učinkovito hlajenje, druga pa glasnost delovanja. Po moči naj ustreza vgrajenemu prostoru. Ob izbiri klimatske naprave je potrebno preveriti tudi vzdrževanje. Filtri, ki jih je potrebno menjati nekajkrat letno, naj bodo cenovno dostopni, zamenjava filtrov pa enostavna. Na kratko: klimatska naprava naj bo varčna, tiha, enostavna za uporabo in vzdrževanje ter zdravju neškodljiva. Pri izbiri pa ne pozabite, da lahko pravilno izbrana klimatska naprava učinkovito ogreva stanovanje v prehodnem obdobju in na ta način zniža letne stroške za energijo. Kako učinkovita pa mora biti hladilna naprava? Če jo boste uporabljali le nekaj tednov letno, je skoraj vseeno. Če pa je stavba tako toplotno obremenjena, da se bo klima vrtela več mesecev letno, pa ob nakupu izberite energijsko učinkovito in enostavno za vzdrževanje. Tudi na ceno filtrov poglejte pred nakupom klime, če so filtri predragi ali jih je nerodno zamenjati, ne bo dobro.

Matjaž Valenčič, neodvisni energetski strokovnjak

www.zenergija.si

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog