Vodič

Uporaba drv za ogrevanje – cenejša izbira v zimskih mesecih

Ogrevanje s pomočjo drv za kurjavo je ena izmed najstarejših, tradicionalnih oblik ogrevanja prostorov. Uporabljajo se lahko sekanci, peleti ali briketi. Ker gre za uporabo obnovljivega vira energije, je hkrati takšno kurjenje tudi ekološko. Ponuja pa še eno bistveno prednost – cenovno privlačnost. Zaradi dejstva, da se cene različnih energentov postopoma višajo, je cenovna ugodnost tista, ki lahko številne posameznike in gospodinjstva prepriča v nakup drv. Eden izmed razlogov, da je v preteklih nekaj letih ogrevanje na biomaso doživelo svoj razcvet predstavljajo tudi državne subvencije, ki lahko še olajšajo vaš finančni vložek. Pri porabi energije in sredstev, ki jih vsako leto vložimo v ogrevanje naših stanovanj je pomembno tudi, da maksimalno zmanjšamo toplotne izgube. To lahko storimo z vgradnjo različnih vrst izolacij, kot tudi nakupom energijsko najbolj učinkovitih kurilnih naprav in stavbnega pohištva. Vse to nam bo na dolgi rok bistveno zmanjšalo stroške, ki nastanejo pri ogrevanju. Kot tretji razlog za dodatno privlačnost centralnega ogrevanja na trda goriva lahko navedemo tudi njegovo CO2 nevtralnost in splošno prijaznost do okolja.

Pred odločitvijo za centralno ogrevanje z uporabo drv za kurjavo, je potrebno premisliti o določenih vidikih. Najprej je potrebno zagotoviti dovolj prostora za skladiščenje, kjer bodo drva zaščitena pred vplivi vlage. Hkrati pa moramo biti v primeru ogrevanja stanovanj z lesom tudi fizično sposobni in pripravljeni na težje delo z rokami. Prav potreba po fizičnem polnjenju je lahko razlog za to, da se številni ne odločijo za to vrsto ogrevanja.
 

Izberite ponudnika, ki mu lahko zaupate

Vrsta, skladiščenje in kakovost lesa lahko bistveno vplivajo na njegov izkoristek in vam s tem na dolgi rok lahko prihranijo obilico denarja. Hkrati bo na stroške, ki se naberejo skozi kurilno sezono vplivala tudi vrsta in kakovost peči. Zastarele kurilne naprave so namreč lahko nevarne za okolje, hkrati pa ogrožajo tudi zdravje ljudi. Prav tako je pri nakupu sodobnih in kakovostnih peči življenjska doba izdelka bistveno daljša, hkrati pa so boljša tudi kvaliteta materiala, tesnila, kvaliteta izgorevanja, regulacija zraka, ipd. Pred nakupom se zato o lastnostih in izbiri najboljše peči v vašem dotičnem primeru pozanimajte pri strokovnjaku.

Če tudi sami izbirate les za vašo centralno peč na drva ali kamin, je smotrno raziskati ponudnika, ki zagotavlja najboljšo razmerje med kakovostjo in ceno. Zaupanja vreden in po vsej Sloveniji prisoten ponudnik je Merkur, ki slovi po svoji tradiciji in ponuja pestro paleto kakovostnih drv. Med njimi najdete številne vrste bukovih drv, kot tudi trske za podžig.
 

Izkoristek različnih vrst lesa – kako zagotoviti pameten nakup

Drva predstavljajo krasno alternativo kurjavi na elektriko ali plin. Ne glede na vrsto drv je najbolj bistvenega pomena to, da dosežejo primerno suhost. Raziskave kažejo, da zgolj malenkostno vlažna drva izgubijo okrog 5% svoje energije. Pri izbiri vrste drv za kurjavo pa je pomemben njihov izkoristek, saj se v njem lahko bistveno razlikujejo. Za drevesa z najboljšim izkoristkom veljajo:

 • Hrast
 • Bukev
 • Navadna robinija
 • Beli jesen
 • Ameriški oreh
   

Uporaba bukovih drv za kurjavo

Bukova drva so kot nalašč za prihajajočo kurilno sezono! Pravzaprav je velika večina drv, ki se pri nas uporabljajo za kurjavo prav bukovih. Ta drevesna vrsta je namreč znana po tem, da ustvari vroč in čist ogenj, hkrati pa je priljubljena tudi zaradi dejstva, da izgoreva zelo počasi. Na sam vrh pri izbiri različnih drv za kurjavo jo uvršča tudi dejstvo, da se njen les ne iskri. Strokovnjaki na tem področju se tako strinjajo, da so bukova drva za kurjavo resnično prvovrstna in da je ogrevanje stanovanjskih prostorov z njimi izvrstna izbira.
 

Skladiščenje bukovih drv – nasveti in opozorila

Pri skladiščenju bukovih drv ni odveč dobra mera pozornosti. Kot pri ostalih vrstah drv za kurjavo tudi v primeru bukovih drv velja zlato pravilo: tem bolj suho, tem bolje. To v praksi pomeni, da ima bolj suh les tudi višjo energijsko vrednost. Les namreč sestavljajo majhne cevi, ki dovajajo vodo vse od korenin, preko debla do samih vej drevesa. V teh majhnih ceveh lahko voda ostane tudi mesece po tem, ko je bilo drevo posekano. Jasno je, da vsakršna vlažnost močno poslabša možnost gorenja, hkrati pa za tem skriva še drugo past. Energija ognja bo namreč najprej uporabljena za to, da se drva popolnoma posušijo, kar je samo po sebi potratno, dim in izpušni plini iz zelenih (ravno posekanih) dreves pa so tudi močen onesnaževalec zraka. Preden želimo drva uporabiti za ogrevanje je priporočeno, da jih približno teden dni pred tem postavimo v hišo. V ogrevanem prostoru se bodo namreč še dodatno sušila in s tem bomo poskrbeli za maksimalni izkoristek.
 

Na kaj bodite pozorni pri nakupu drv

Sploh v primeru, ko kupujemo že nažagana polena se je potrebno dobro prepričati o njihovi kakovosti. Če boste izbirali les v trgovinah, vam lahko pri nakupu pomagajo naslednja opozorila:

 • Skladišče ali prostor v katerem so shranjena drva za kurjavo naj bo suho in dobro prezračevano. To je lahko tudi zunaj, v primeru, da so drva primerno pokrita in zaščitena v primeru poplav. Neprimerno pokrite skladovnice so namreč najbolj podvržene različnim vplivom vremena.
 • Osredotočite se na les temne ali sive barve, ki navadno pomeni, da gre za starejše in bolj suho vrsto lesa.
 • Vzemite 2 polena in ju udarite skupaj: zveneti morata votlo.
 • Drva za kurjavo morajo biti čim lažja, kar pomeni, da se v njih ne zadržuje odvečna voda.
 • Izberite tista drva, ki imajo čim manj lubja. Lubje namreč potrebuje vlago, da se lahko oprime na les.
 • Na paleti ne izberite najnovejših drv – raje malo pobrskajte in si priskrbite les, ki je nekoliko starejši. Hkrati pazite tudi na to, da ne izberete prestarih drv, ki so morebiti trhla, saj je njihova kurilna vrednost tako izrazito nižja.

Lahko bi povzeli z mislijo, da je ogrevanje prostorov z lesom prijazno okolju in naši denarnici. Je izjemno ugoden način ogrevanja, sploh če njegovo ceno primerjamo s fosilnimi gorivi. Gre tudi za zelo fleksibilno metodo ogrevanja, ki jo lahko zlahka kombiniramo z drugimi načini ogrevanja prostorov. Za tiste, ki se ne branijo dela z lesom in imajo prostorske kapacitete za njegovo shranjevanje, je torej nakup drv za kurjavo vsekakor odlična investicija!

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog