Vodič

Šamot pomaga ohranjati toploto 

Vse več domov je opremljenih s kamini, saj je v Sloveniji na voljo velika količina lesa. Nekateri se odločijo za kaminske peči, drugi pa za kamine, ki jih sestavljata kaminski vložek in obzidava.

Pri odločitvi za kaminski vložek je izjemnega pomena uporaba šamota, s katerim obzidamo kaminski vložek, ter si tako zagotovimo, da se bo toplota ohranjala čim dlje ter prijetno širila v prostor.
 

Kaj je šamot?


Kaminski vložek obzidamo z ognjevarnimi opekami oziroma šamotom. To so opeke, narejene iz gline, ki so obdelane tako, da pridobijo ognjevzdržne lastnosti – to lahko dosežemo s postopkom vlečenja, pri čemer pridobimo klasičen pečarski šamot ter dimniški šamot, ki se uporablja pri izdelavi dimnikov, ali pa s stiskanjem, kar nam daje industrijski šamot.

Pečarski šamot uporabljamo pri izdelavi kaminov predvsem zato, ker zadržuje oziroma akumulira toploto in jo nato enakomerno oddaja v prostor.

V praksi to pomeni, da se šamotna opeka, ki jo pozidamo okoli kaminskega vložka, ob kurjenju kamina ogreje. Toploto oddaja tudi še potem, ko ne kurimo več.

V kolikor imamo akumulacijski kamin, je sevanje toplote manj opazno, v kolikor se odločimo za toplozračnega, kjer dovajamo v prostor med kaminskim vložkom in njegovo obzidavo tudi zrak, pa lahko kroženje toplote zaradi konvekcije čutimo še bolj – skozi zračnike dejansko prihaja topel zrak.

Šamot nam torej pomaga čim bolj izkoristiti kaminski vložek oziroma poskrbeti, da bo ogrevanje z njim prijetno in energetsko učinkovito.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog