Vodič

Agregat je potraten, a pogosto edina rešitev 

Kadar nastopijo težave z dobavo električne energije, marsikdo ne ostane zgolj brez elektrike za razsvetljavo, temveč tudi brez elektrike za ogrevanje oziroma pogon ogrevalnih naprav na druga goriva, brez elektrike za ogrevanje vode ter marsikdaj tudi brez elektrike za kuhanje. V takšnem primeru je električni agregat, ki deluje na dizel (ali tudi bencin) ena izmed dražjih rešitev – če je le možno se je v takšnem primeru bolje ogrevati s pomočjo kamina ali klasične peči na drva (brez centralnega sistema ogrevanja, ki za pogon črpalke ponovno potrebuje elektriko).
 

Kdaj kupiti agregat?


Agregati za proizvodnjo elektrike niso »standardna oprema« naših domov, saj jih razen v ekstremnih primerih ne potrebujemo. Za njihov nakup se v normalnih razmerah odločajo predvsem v industriji in obrtnih delavnicah, kjer lahko tudi manjši izpad električne energije povzroči gospodarsko škodo, v zdravstvenih in podobnih ustanovah, kjer lahko pomanjkanje elektrike celo ogrozi življenja, v posameznih dejavnostih, kjer je potrebna elektrika za opravljanje dela na terenu (gradbeništvo, snemalne ekipe in podobno), v kmetijstvu, kjer lahko pomanjkanje elektrike povzroči na primer velike težave, če je onemogočeno delovanje molznih strojev, ter v živilski industriji ter živilskih trgovinah, kjer bi se lahko zaradi izpada elektrike pokvarila hrana (zlasti zamrznjena ali hlajena).

Poleg tistih, ki potrebujejo agregat v zgoraj naštetih primerih, torej zaradi potreb »dela«, se za nakup v običajnih razmerah odločijo tudi nekateri posamezniki – na primer tisti, ki imajo kak vikend ali vinogradniško hišico na področju, kjer ni zagotovljena drugačna oskrba z električno energijo.
 

Kako delujejo agregati?


Agregate pri nas poganja dizelsko gorivo, v tujini (npr. ZDA) kjer je cena bencina nižja, pa za pogon uporabljajo tudi tega. Gorivo je uporabljeno za pogon stroja, katerega mehanska energija se spreminja v električno.

Manjši prenosni agregati, ki so namenjeni posameznim manjšim porabnikom oziroma »gospodinjski« uporabi ob nepričakovanih izpadih elektrike večinoma predvidevajo, da nanje priključimo posamezne naprave. V kolikor želite varen sistem za dovajanje električne energije od agregata do električnega omrežja v celotnem domu, pa je potrebno poskrbeti za posebne inštalacije. Te so prilagojene tako, da je možen preklop med dotokom elektrike iz elektro omrežja na elektriko iz agregata – s stikalom se poskrbi, da se inštalacije v hiši ločijo od elektroenergetskega omrežja.

Ker agregati za svoje delovanje uporabljajo dizel ali bencin, morajo zaradi izpuha delovati v dobro prezračenem prostoru – to v praksi pomeni, da morajo prenosni agregati stati zunaj, na prostem, pri večjih, nemobilnih agregatih pa je potrebno poskrbeti za odvod izpušnih plinov. V nasprotnem primeru lahko hitro pride do zastrupitve z ogljikovim monoksidom in posledično do smrti. Prenosni agregat naj bo torej zunaj, pod kakšnim nadstreškom, saj tako ne bo poskrbljeno le za odvod strupenih plinov, temveč tudi za stalen dovod svežega zraka, potrebnega za dobro izgorevanje goriva, nenazadnje pa bi lahko ob nepravilni uporabi morebiti prišlo tudi do požara.
 

Koliko vas bo stala uporaba agregata?


Manjše prenosne agregate boste lahko preko spleta kupili že tudi za 200 evrov, seveda pa morate biti pozorni tako na namen uporabe ter na moč agregata kot dejstvo, da mora biti agregat popolnoma brezhiben (še zlasti, če kupujete rabljenega). Za precej dober in primerno zmogljiv agregat, ki bo ob izpadu električne energije poskrbel za malo več kot osnovne potrebe, je običajno potrebno odšteti nekje od 600 evrov dalje (ob prodajnih akcijah tudi manj).

Koliko pa boste plačali za gorivo?

Agregat z močjo 100 kW porabi nekje okoli 22 litrov dizelskega goriva na uro (pri stoodstotni obremenitvi). Kaj to pomeni v praksi? Predvsem to, da je delovanje agregata izjemno drago, saj bi pri enaki količini električne energije iz elektro omrežja plačali štirikrat do petkrat manj. Agregat je torej precej draga rešitev, zato je vsekakor bolje, da imate v svojem domu kamin, kaminsko, krušno oziroma kmečko peč, štedilnik na polena ali podobno.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog