Vodič

Kakšne so prednosti in slabosti uporabe peletnih peči?

Na trgu je danes kupcem na voljo bogata ponudba različnih peči na pelete in kaminskih peči. Sodobne peletne peči so vse bolj energetsko učinkovite, ekološke in vizualno privlačne, zato vsekakor veljajo za prihodnost ogrevanja domov. Izbirati je mogoče med številnimi velikostmi, modeli, barvami in dizajni, ki se zlahka zlijejo praktično z vsakim ambientom, kaminska peč na pelete pa poleg svoje osnovne funkcije ogrevanja uporabniku zagotavlja tudi prijetno, domačno vzdušje v prostoru.

Poznamo več, po funkciji različnih, vrst kaminskih peči na lesne pelete: toplozračne kaminske peči ali toplovodne kaminske peči. Prva različica za ogrevanje izkorišča sevanje in kroženje zraka, med tem ko druga različica segreva prostor s pomočjo toplotnega izmenjevalca, kar pomeni, da jo lahko povežemo tudi s sistemom centralnega ogrevanja. Vodo namreč segreva v posebnem zalogovniku, od koder nato potuje v sistem centralnega ogrevanja. Vsako peč na pelete je potrebno priključiti tudi na elektriko, ki je potrebna za samodejno odmerjanje peletov v kurišče. Kaminske peči na pelete so v zadnjih letih postale tehnološko dovršene, hkrati pa cenovno zelo dostopne kurilne naprave, s katerimi je mogoče ustvariti toplo atmosfero v vsakem pomenu besedne zveze in tudi v vsakem domu. Za razliko od uporabe klasične kurjave – drv, ki jih je potrebno sproti nalagati v kurilno napravo, je kurjenje na pelete brez dvoma tudi dosti bolj udobno, saj se peč na pelete nalaga samodejno. Ključna prednost je torej tudi stalno temperaturno udobje v prostoru, saj ogenj ne ugasne, ogrevanje pa lahko nastavite na želeno temperaturo.


Peleti – sodobna oblika lesne biomase za ogrevanje z visokim izkoristkom

Peleti so izdelani po posebnem postopku, ki ga imenujemo peletiranje, pri čemer gre za stiskanje predhodno pripravljene lesene biomase (žagovine), s pomočjo visoke temperature in pritiska. V tem procesu se lesna masa preoblikuje tako, da postane zelo gosta in vsebuje manj kot 10 % vlage. Prav tako se s peletiranjem zmanjša volumen v primerjavi z volumnom drv. Vse našteto je pomembno za avtomatizacijo kurilnega procesa in maksimalne izkoristke energenta. Peleti imajo zaradi svoje gostote in trdnosti najmanjšo vsebnost prahu in pepela. Izdelani so iz različnih vrst lesa, vendar se struktura lesa v procesu mletja uniči, zato na končni izdelek nima več praktično nobenega vpliva. Emisije škodljivih snovi pri izgorevanju peletov so nizke, zato se uvrščajo med najbolj čista goriva, ki so nam na voljo. Tudi pri nas država v zadnjih letih vse bolj spodbuja uporabo kurilnih naprav na biomaso, za kar je mogoče pridobiti tudi različne finančne spodbude, nepovratna sredstva in ugodne kredite Eko Sklada. Prav tako Eko Sklad koordinira državni program brezplačnega energetskega svetovanja: imajo kar sedemdeset neodvisnih strokovnih svetovalcev za občane, ki se odločajo za energetsko prenovo oziroma za naložbe v rabo obnovljivih virov energije.
 

Učinkovito, ekonomično in okolju prijazno ogrevanje

V zadnjih letih se v povezavi z ogrevanjem vedno več pozornosti namenja skrbi za zdravje in okolje, prav vsak izmed nas pa zagotovo najprej pomisli predvsem na stroške. Ogrevanje na pelete velja za enega izmed najbolj ekonomičnih načinov ogrevanja, ki dolgoročno nudi številne prednosti: stalno temperaturno ugodje z uporabo obnovljivih virov energije, ki je hkrati cenovno ugodno in je obenem tudi najmanj obremenilno za okolje. Za najvišjo učinkovitost ogrevanja na biomaso so potrebne kakovostne sodobne kurilne naprave, kot so kotli ali peči na pelete, ki pa so glede na dolgoročni prihranek pri ogrevanju, cenovno že zelo dostopne.
 

Vpliv na energetsko učinkovitost ima tudi skladiščenje peletov

Za popolno zadovoljstvo z ogrevanjem s peleti bo potrebno poskrbeti tudi za ustrezno skladiščenje lesnih peletov. Ker gre za lesno strukturo, je pelete potrebno kar najbolje zaščititi pred vlago, ki znižuje njihovo energetsko učinkovitost pri ogrevanju. Primer: če kurite s peleti, ki imajo običajno, standardno sedem odstotno vlažnost, tako pri petnajstih kilogramih pokurjenih peletov uparite 1,05 litra vode in za to porabite cca 2,45 MJ energije. Pri peletih z deset odstotno vlažnostjo pa pri petnajstih kilogramih pokurjenih peletov uparite 1,5 litra vode, za kar porabite cca 3,5 MJ energije. Razlika predstavlja potrato oziroma nepotrebno izgubo energije zaradi neustreznega skladiščenja. Na kurilno sezono porabite kar nekaj petnajstkilogramskih vreč peletov, zato izguba energije nikakor ni zanemarljiva.

Strokovnjaki svetujejo, da pelete skladiščite v notranjih prostorih, zaščitene s folijo oziroma drugim vodotesnim materialom. Kadar to ni mogoče in boste hranili pelete zunaj, že ob dostavi skrbno preverite morebitne poškodbe pakiranja (vreč), celotno zalogo peletnih vreč pa dodatno prekrijte z zaščitno prevleko, ki ne prepušča vlage in učinkovito ščiti skladovnico pred škodljivimi vremenskimi vplivi.
 

Zakaj izbrati peč na pelete?

Ogrevanje na biomaso je brez dvoma cenejša alternativa ogrevanju s kurilnim oljem ali v primerjavi s plinskim ogrevanjem. Ker so peleti mnogo cenejši energent, lahko v primerjavi s kurilnim oljem prihranite kar 40 %. Investicija v inovativni sistem ogrevanja na pelete pa vas ne bremeni v celoti, saj lahko pridobite tudi nepovratna sredstva EKO Sklada, s katerimi si občutno znižate strošek investicije iz družinskega proračuna. Kamin ali peč na pelete je sodobno ogrevalno telo, s katerim bo ogrevanje okolju prijazno, prosto pa lahko izbirate med številnimi konkurenčnimi lokalnimi dobavitelji peletov na domačem trgu. Slovenija je dobro pokrita z gozdovi, kar pomeni, da ima dovolj lastnih virov energije, posledično pa je torej zagotovo smiselno investirati tudi v ogrevanje z biomaso.
 

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri peči na pelete?

Pri izbiri peči na pelete je v prvi vrsti ključna predvsem velikost prostora, ki ga želite ogrevati. Za optimalne rezultate morate namreč pravilno izbrati ravno prav veliko peč na pelete - ne prevelike in ne premajhne. Če je peč prevelika, se vaši prostori prekomerno segrevajo, zato je poraba energenta potratna. V primeru, da boste izbrali premajhno peč na pelete, pa le-ta žal ne bo dovolj zmogljiva in se vaši prostori ne bodo dovolj segrevali, zaradi česar boste morali uporabiti dodatno ogrevanje, s katerim boste imeli tudi dodatne stroške. Posebna pozornost je potrebna tudi pri izbiri kurilnih naprav za ogrevanje starejših, slabše izoliranih ali neizoliranih stavb. Pri takšnih objektih bo treba izbrati močnejšo peč, z močjo 100 W/m2, za dobro izolirane stavbe z novimi okni pa bo zadostovala že moč od 60W do 80W/m2. Pred dokončno izbiro oziroma pred nakupom je zelo priporočljivo, da se konkretneje posvetujete tudi z usposobljenim strokovnjakom, ki vam bo svetoval pri nakupu najučinkovitejše ogrevalne naprave na lesne pelete za vaš dom. Več informacij o peletnih pečeh preverite tukaj.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog