Vodič

Se vam toplotna črpalka "izplača"?
Toplotne črpalke so po svoji učinkovitosti do petkrat boljše kot ogrevanje s fosilnimi gorivi, zato ob zamenjavi ogrevalnega sistema marsikdo pomisli ravno na vgradnjo črpalke. Poleg učinkovitosti se lahko pohvalijo tudi s tem, da pomagajo zniževati emisije toplogrednega CO2 – pri toplotnih črpalkah neposrednih emisij CO2 namreč sploh ni, zato veljajo za izjemno ekološki način ogrevanja. In nenazadnje: toplotna črpalka nam zagotovi nizke stroške ogrevanja in ohlajanja doma. Za delovanje toplotne črpalke je res potrebne nekaj električne energije, vendar nimamo nikakršnih stroškov z gorivom, poleti lahko črpalko uporabljamo namesto klimatske naprave (torej odpade strošek za ločeno klimatizacijo), nekaj pa prihranimo tudi pri gradnji (ne potrebujemo dimnika in velike kurilnice ali kotlovnice ter drvarnice, saj sta lahko notranja enota in zalogovnik precej majhna in ju lahko postavimo skorajda kamor koli).

Učinkovitost in smiselnost toplotnih črpalk


Tisti, ki delovanja toplotnih črpalk ne poznajo prav dobro, so pogosto skeptični, ali je s toplotno črpalko možno zagotoviti zadovoljivo ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Brez skrbi, dvomi so odveč – toplotne črpalke namreč uporabljajo tudi v precej bolj severnih in »zimskih« geografskih legah. In če so z njimi zadovoljni na primer v Kanadi in Skandinaviji, potem so zagotovo učinkovite tudi v našem prostoru, kjer imamo v primerjavi z njimi precej bolj milo podnebje.

O učinkovitosti in smiselnosti ogrevanja ter hlajenja s toplotno črpalko ter smiselnosti zamenjave starega ogrevalnega sistema s črpalko pričata grelno število in koeficient zmogljivosti sistema. Pri grelnem številu gre za razmerje, ki priča o razliki med vloženo električno energijo na eni strani ter pridobljeno toploto na drugi strani. Grelno število je vedno odvisno od tega, kakšen tip toplotne črpalke izberemo, saj vplivata nanj tako ogrevalni medij kot temperatura vira toplote – to pomeni, da je učinkovitost različna glede na to, ali uporabljamo toplotno črpalko voda-voda, zrak-voda ali zemlja-voda. Od tega pa je seveda odvisno tudi to, ali se nam toplotna črpalka izplača ali ne, saj tip črpalke bistveno vpliva na samo investicijo. Pri črpalkah zrak-zrak je investicija najmanjša in je primerljiva z drugimi načini ogrevanja, pri tipih zemlja-voda ali voda-voda pa so lahko stroški priprave tudi precej visoki (zemeljska dela in polaganje cevi na zemljišču, vrtine, dovoljenja in podobno). Zaradi tega seveda ni odveč, da pred odločitvijo za ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke preverite, ali so v določenem obdobju še na voljo ekološke subvencije in ugodni krediti, ali ne.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog