Vodič

Kamin na polena, plin ali elektriko 

Kamin nekdaj ni bil zgolj arhitekturni element, namenjen ustvarjanju prijetne atmosfere, temveč sta bili njegovi glavni funkciji kuhanje in ogrevanje – funkciji, ki se v obliki kaminov, lončenih peči, litoželeznih in kmečkih peči vse pogosteje ponovno pojavljata v sodobnih domovanjih. V deželah s hladnim zimskim podnebjem, kamor lahko štejemo tudi Slovenijo, so bili kamini od nekdaj središče gospodinjstva, saj imamo ljudje poleg praktičnih funkcij radi tudi občutek neposredne toplote, ki seva od njih, ravno tako pa z užitkom opazujemo ples plamenov.

Odprta kurišča in kamine so v preteklosti večinoma izpodrinila kurišča z zaprtim ognjem, na primer krušne peči, v zadnjih desetletjih pa se je uporaba kaminov zmanjšala tudi zaradi uporabe centralnih ogrevalnih sistemov. Kamini so tako postali prestiž, vendar se tega slovesa počasi otresajo – večinoma zaradi njihove vrednosti v smislu sekundarnega vira ogrevanja. Pri ponovni vse širši uporabi kaminov so na dvom naleteli predvsem okoljevarstveniki, ki jih po eni strani skrbi Kjotski protokol, po drugi pa se zavedajo, da je ogrevanje z lesom okolju precej bolj prijazno kot ogrevanje s kurilnim oljem. Vsekakor lahko tudi oni najdejo pravi kamin zase: kamin na plin ali elektriko. A kljub temu, da sta ti dve vrsti kaminov okolju prijaznejši in varnejši, imata tudi nekaj pomanjkljivosti.
 

Plin in elektrika


Kamini na plin so energetsko učinkoviti ter nudijo takojšnjo toploto – potrebno je zgolj vključiti stikalo, pa že delujejo, kar je bolj enostavno kot kurjenje kamina na polena. Plameni v plinskih kaminih so pravi, vendar imajo nekoliko drugačen barvni odtenek, na kurišče pa je potrebno za lepši videz položiti imitacijo polen.

Prednost električnih kaminov je v tem, da jih lahko namestite kjerkoli, saj vam ni potrebno skrbeti glede lokacije dimnika, seveda pa pri tovrstnem ogrevanju tudi ni »stranskega« učinka – ognja in dima. V takšnem kaminu so »ponarejena« tako polena kot ognjeni zublji, ki so običajno izdelani iz posebne tkanine, ki plapola zaradi zračne konvekcije, ki jo povzroča sproščanje toplote.

In kaj so poleg že naštetih drugi razlogi, da se marsikdo odloči za kamin na plin ali elektriko? Glavni je seveda v tem, da ni potrebno kuriti s poleni: ni potrebno skrbeti za nakup polen in se ukvarjati z njihovo ceno ter kakovostjo, ni potrebno skrbeti za njihovo dostavo in hranjenje, jih nositi v hišo, čistiti pepel, čistiti dimnik ...
 

Oblikovanje


Tako klasični kamini na polena kot »energetski mutanti« so bili včasih grajeni povsem unikatno, saj se jih je izdelovalo z gradnjo iz kamna ali opeke. V sodobnem času pa so se uveljavili vnaprej zgrajeni oziroma oblikovani kamini in kaminski vložki, ki so na voljo v precej različnih stilih in velikostih.

Dejstvo, da je najlaže izbrati kamin iz masovne proizvodnje, seveda še ne pomeni, da kamin po videzu ne more biti unikaten in estetsko dovršen. Ravno to je prednost kaminskih vložkov – sami se lahko odločimo, kako bodo vzidani, pri čemer je možno najti veliko kreativnih rešitev. Ni namreč nujno, da s pomočjo vložka zgradimo lončeno peč, katere zunanjost bo oblečena v klasične ploščice, temveč lahko uporabimo različne na visoke temperature odporne materiale, ki jih lahko poljubno oblikujemo.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog