Vodič

Topel dom za vsakogar

Kakovostno in zdravo bivanje je ena od temeljnih človekovih potreb. Vendar se ljudje razlikujemo, različne so tudi naše navade in potrebe. Najboljše rešitev niso univerzalne, temveč prilagojene željam, navadam in potrebam posameznikov. Le tako lahko načrtujemo topel dom za vsakogar.

Večino časa preživimo v zaprtih prostorih. Primerna notranja temperatura in zračna vlaga, svež zrak ter ustrezna naravna osvetlitev so ključni fizikalni dejavniki za zdravje. Kakovosten notranji zrak zagotavlja boljše počutje in preprečuje alergije, okužbe.

Topel dom in zdravje

Skrb za zdravje se začne doma, saj je dom tisti prostor, v katerem preživimo največ časa. Majhni otroci, bolniki in starostniki, najbolj ranljive populacije, so skoraj ves čas doma. Tudi velika večina aktivnega prebivalstva je vsaj 16 ur dnevno v zaprtih prostorih, 8 ur spanja in 8 ur dela, pa tudi prosti čas vedno pogosteje preživlja v notranjosti, v avtu, fitnes studiu, traktorju, kinu ali gostilni. Zato je pravilna zasnova doma, z dovolj naravne svetlobe in z učinkovitim prezračevanjem ključna, da je dom zdrav in prijeten.

Topel dom za vegetarijance in fleksitarijance

Na hitro bi pomislili, da življenjski nazor in način prehrane nimata nobene povezave s potrebo po energijski oskrbi doma. Ni tako. V prostorih, kjer je dovoljeno kajenje, je stopnja prezračevanja nekajkrat večja kot v prostorih, kjer ni dovoljeno. Razlika je celo med prostori, v katere vstopajo nekadilci ali kadilci, ki ne kadijo. Tudi način prehrane vpliva na zahteve po ureditvi stanovanja. Za sladokusce, ki velik del prostega časa posvetijo pripravi hrane, je prezračevanje kuhinje popolnoma drugačno kot za presnojedce, ki prostorov ne obremenjujejo s toplotno obdelavo hrane.

Človeško telo je čudež narave, vendar ga lahko, pri načrtovanju bivalnih pogojev, obravnavamo kot toplotni stroj. Iz hrane telo ustvarja toploto. Vsejedci imajo drugačno presnovo in ustvarjajo več toplote kot vegani, zato zadošča vsejedcem nižja bivalna temperatura kot veganom. Nič novega, kdor malo je, ga bolj zebe.

Način priprave hrane vpliva na kakovost notranjega zraka. Pri zahtevnejši toplotni obdelavi hrane, kuhanju in cvrtju, se sprošča več emisij kot pri pripravi svežih jedi za presnojedce, to vpliva na stopnjo prezračevanja in rabo energije. Udobno stanovanje omogoča zdrave bivalne pogoje vsakomur, je prilagodljivo.

Topel dom neposredno vpliva na naše zdravje

Posledica dolgoletnega spodbujanja tesnjenja stavb so stavbe energijsko učinkovitejše, a so nezdrave. Vsaka četrta stavba v Sloveniji je neprimerna za bivanje. Slovenske stavbe so uvrščene med najslabše v Evropi, tudi zaradi neprimernega prezračevanja in tesnjenja stavb. Notranji zrak je pomemben dejavnik kakovostnega in zdravega bivanja.

Nekaj drugega pa je ocena bivalnega standarda glede na opremljenost stanovanj. Delež gospodinjstev, ki ima televizor, telefon, klimatsko napravo, računalnik in osebni avto kaže na standard prebivalstva, ne na kakovost bivanja. V kopalnici, kjer je zrak vlažen in zatohel, morda celo nezdrav, tudi lepa kopalniška oprema ne izboljša kakovosti bivanja.

Osvežilci zraka zgolj prekrijejo slab zrak in dajejo telesu lažne občutke svežega zraka. Zato zavrzite osvežilce zraka in dezodorante, raje prezračite.

Topel dom imamo, kaj pa kakovost bivanja?

Država uči, kako zmanjšati rabo energije, nudi finančne spodbude za ukrepe v zmanjšanje rabe energije …

Prvi ukrep energijske učinkovitosti je tesnjenje stavb. Kako to vpliva na kakovost bivanja, pa nas nihče ne uči. V medijih nas vsakodnevno zasipavajo z zdravstvenimi priročniki, prehranskimi dopolnili, dietami, zdravilnimi čaji in zdravili, virologi opozarjajo na okužbe in nas opominjajo. Nihče pa nas ne opomni, da je kakovostni zrak v stanovanju osnovni pogoj za zdravo bivanje.

Vsako zimo in pomlad se srečujemo s povečanim številom obolelih. Virusne in bakterijske okužbe se širijo preko kašljanja in kihanja, z dotikom rok, s prijemanjem hrane z umazanimi rokami, s telesno tekočino (kri, slina …). Klice, ki se prenašajo po zraku, lahko povzročijo množično okužbo v zaprtih prostorih, ki so nepravilno prezračevani in vzdrževani. Čeprav pri možnosti tovrstnih okužb pomislimo na legionelo, se z njo redko srečamo. Precej pogosteje se širijo gripe, pljučnice, viroze in celo nove bolezni brez imena. Zadnje čase tudi novi koronavirus, ki ga nekateri prebolijo neopazno, za druge pa je usoden. Kakovostno prezračevanje lahko pripomore k varovanju pred okužbo, poleg vseh predpisanih ukrepov o higieni kašlja in rok.

Prezračevanje pomeni zamenjavo slabega zraka s svežim. Naj bo mehansko, hibridno ali naravno? Po zamenjavi oken je vgradnja mehanskega prezračevanja nujna, če želite ohraniti ali izboljšati kakovost bivanja.

Varčevanje z energijo ali varovanje zdravja?

Spomladi, med prvo epidemijo, smo svetovali povečano mehansko prezračevanje in odpiranje oken. Na ta način so iz prostorov odstranjeni virusi, ki lebdijo v zraku. Takrat smo zapisali, se kljub povečanemu prezračevanju ne bo bistveno povečala raba energije za ogrevanje, saj ni bilo mraza. In še to smo zapisali, da ima varovanje zdravja prednost pred varčevanjem z energijo. Ti zasilni ukrepi naj bi trajali nekaj mesecev, saj smo upali, da bomo koronaviruse pregnali. Kako smo se zmotili. Kaže, da bo ostal koronavirus med nami še mnogo let in se bomo morali naučiti sobivati z njim. Čas je, da se naučimo varovati zdravje in varčevati z energijo. Ogrevanje, centralno ali lokalno, naj zagotavlja topel dom, prezračevanje pa varuje zdravje.

Prezračevanje je izmenjava zraka, odpadnega s svežim. Lahko vsaki dve uri odprete vsa okna nastežaj za pet minut ali pa vgradite mehansko prezračevalno napravo. Pri izbiri prezračevalne naprave pa bodite previdni, ni vse zlato, kar se sveti.

Popularne lokalne prezračevalne naprave z izmeničnim tokom zraka niso primerne, tudi če so vgrajene v paru. Imajo po en ventilator, ki eno minuto dovaja sveži zrak v prostor in naslednjo minuto, z zamenjavo smeri vrtenja, po isti poti odvaja izrabljenega iz prostora. Te naprave imajo več slabosti: slabo filtriranje, glasno delovanje, slabo energijsko učinkovitost in vračanje nečistoč v bivalni prostor (izmenični tok svežega in izrabljenega zraka po isti poti). Naj vas neprimerne spodbude Eko sklada za decentralne prezračevalne naprave, ki izmenjujoče dovajajo zrak v prostor in ga odvajajo iz prostora, ne zavedejo. Te naprave morda res varčujejo z energijo, so pa neprimerne z vidika zagotavljanja zdravja in udobja v prostorih.

Primerne so lokalne naprave s hkratnim pretokom zraka skozi rekuperator v obe smeri, po ločenih poteh, za kar sta potrebna dva ventilatorja v napravi. Še primernejše so centralne prezračevalne naprave z vračanjem toplote, saj so vgrajene v pomožnih prostorih in njihov hrup ne sega v bivalne prostore.

Pri zasilnih ukrepih naj ima prednost varovanje zdravja, pri trajnih ukrepih pa poskrbite, da boste dosegli varovanje zdravja z najmanjšo možno rabo energije.

Matjaž Valenčič, neodvisni energetski strokovnjak
www.zaensvet.si

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog