Vodič

Privoščite si solato

Vsakovrstne solate

Ko govorimo o solati, imamo največkrat v mislih sočne, bledo zelene liste zelene solate (Lactuca sativa). Toda številne sorte solate so najrazličnejših oblik, barv in tekstur. Izbor je zelo velik, zato si lahko na vrtu privoščite za vsak dan v tednu najmanj po eno različno sorto slastne solate.
Maslenke
To so med najbolj znanimi sortami zelene solate. Imajo mehke liste, stisnjene v okroglo in v sredini krhko glavo Lahko so povsem  zelene ali imajo na zunanjih listih rdečkast nadih.
Kodrolistna (ledenka)
Krhki in nekoliko kodrasti listi so stisnjeni v gosto glavo, ki je zelena ali z rdečkastim nadihom.
Vezanka (rimska solata)
Glava teh sort je podolgovato stožčasta v sredini krhke rumene liste, zunanji listi pa so temno zeleni in včasih nekoliko rdečkasti.
Prostolistne solate
V to skupino solat sodijo sorte s kodrastimi listi in berivke. Njihovi listi niso stisnjeni v glavo - za solato lahko odrežete cel šop ali trgate posamične liste.
Mešanica listnatih solat
To je pravi izbor za neodločne ljudi, ki bodo s semeni ali v skupini sadik dobili več sort solate, od berivke do solatnih glavic. 
 

Nasveti za pridelovanje solat

Za uspešno pridelovanje sočne in mehke solate je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil.
Poskrbite za vlažna tla
Solato gojite na tleh, ki dobro zadržujejo vlago, sicer bodo šle rastline predčasno v cvet. Sposobnost tal za zadrževanje vode lahko popravite z vsakoletnim dodajanjem vrtnega komposta ali hlevskega gnoja.
Izkoristite razpoložljivi prostor
Kadar imate na vrtu premalo prostora, lahko solato posadite kot vmesni posevek med zelje. Solata bo zrasla, še preden bodo zeljne glave zavzele ves prostor.
Pravilno zalivajte
Solato vedno zalivajte v vznožje in nikoli v sredino glavice. Namočena glavica lahko začne gniti.
Odstranjujte plevel
Solato redno okopavajte z motiko in odstranjujte plevel, ki solati odvzema veliko vode. Okopavanje tudi zrahlja prst in omeji izhlapevanje vode iz spodnjih slojev prsti. Solata bo tako imela dovolj vode in bo bolje uspevala.
Pravočasno pobirajte
Pri glavnati solati lahko preskusite, kdaj jo je treba pobrati - potipajte glavico, ki mora biti čvrsta in lepo zaprta. Če listi še niso tesno stisnjeni, jo pustite še nekaj dni na gredici.
 
 

Plitvo sajenje

Ko sejance pikirate na gredico, jih ne smete posaditi pregloboko. Del stebla, kjer začenjajo izraščati listi, mora biti nad površino tal. Prsti okrog sejancev ni treba potlačiti, dovolj je, da gredico temeljito zalijete. Sadike v razgradljivih lončkih posadite tako globoko, da bo vrh lončka tik ob površini tal.
 

Gojenje solate pod steklom

Podaljšajte si obdobje uživanja sveže solate in gojite rastline v varnem okolju neogrevanega rastlinjaka ali pokrite grede. V takšnih razmerah zelo dobri uspevata sorti ‘Clarion’ (maslenka) in ‘Challenge’ (ledenka).
 

Več: http://www.emka.si/

Vir: Dedkovi vrtnarski nasveti, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog