Nega zelišč

Nega zeliščnega vrta ni zahtevna. Zelišča je treba obrezovati in čistiti odmrle dele. Zelišča v posodah je treba zalivati.

Obrezujemo tista zelišča, kjer uporabljamo mlade liste. S tem spodbudimo rast in tvorbo novih listov. Ne obrezujemo vrst, ki imajo zanimive cvetove. Redno odstranjujemo vse nezaželene poganjke, ki se močno razraščajo. Če so zelišča pisanolistna, moramo odstraniti vse morebitne enobarvne poganjke.

Če ne zbiramo semen, odrežemo vse odcvetele cvetove. Spomladi temeljito obrežemo grmičasta zelišča, da spodbudimo rast stranskih poganjkov.

V jeseni lahko pustimo odmrlo listje na zeliščih za dodatno zaščito pred mrazom. Z zimzelenih zelišč odstranimo odpadlo listje, ki se nabira in povzroča razvoj plesni. Ko nastopi mraz, prenesemo bolj občutljiva zelišča v rastlinjak ali pa jih zaščitimo s steklom, toplo gredo ali s prekrivanjem s smrekovimi vejami.

V mladem nasadu moramo redno odstranjevati plevele s pletjem. Uporaba herbicidov ne pride v poštev. Ko zelišča zrastejo in se razširijo, plevelu o­nemogočijo rast.

Zelišča, ki jih gojimo v posodah, redno zalivamo in v času rasti enkrat na 14 dni pognojimo s tekočim gnojilom. V hladnem obdobju jih prenesemo v pokrit in svetel prostor. Zelišča redno pregledujemo in preverjamo vlažnost tal.  

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog