Priprava gred

Za uspešno delo na zelenjavnem vrtu si moramo najprej pripraviti setveni načrt. Preden se lotimo dela, si pripravimo seznam zelenjave, ki jo želimo gojiti. Na list papirja ali zvezek si narišemo načrt gred in jih oštevilčimo, da bomo vsako leto vedeli, kaj je prejšnje leto raslo na njih.

Spomladi se lotimo dela, ko je vrtna zemlja dovolj osušena in ogreta za pripravo gred. To pomeni, da z delom začnemo, ko so tla še mokra in se zemlja ne prijemlje čevljev ter orodja. Po mokrih vrtnih gredah ne hodimo, ker uničimo krhkost in poroznost zemlje.  

Če bomo šele začeli z izdelavo zelenjavnega vrta iz travnate površine, moramo najprej odstraniti travno rušo. Lahko se lotimo mehanskega odstranjevanja s pomočjo lopate. Enostavneje je, vendar bolj dolgotrajno, če z debelo plastjo lepenke ali časopisnega papirja prekrijemo predvideno površino trate. Trava in pleveli bodo čez nekaj časa odmrli in se spremenili v humus. V veliko pomoč so tudi deževniki, ki proces pospešijo.

Z vilami za rahljanje zemljo dobro prerahljamo in prezračimo brez mešanja zemeljskih plasti. Po površini potresemo kompost ali dobro uležan hlevski gnoj, ki ga površinsko umešamo v zemljo. Z grabljami razdrobimo večje grude. Drobnejše seme potrebuje drobnejšo strukturo od debelejšega. Če je zemlja slabše kakovosti, primešamo kostno moko roževino ali lesni pepel.  

Na gredah, ki smo jih jeseni zrahljali in zastrli z ostanki rastlin, so sedaj le grobi ostanki. Marca ali aprila jih pograbimo na rob grede. Če je zemlja še trda jo prerahljamo z vilami in primešamo kompost ali dobro uležan hlevski gnoj.

Grede zasejemo takoj in prekrijemo s plastjo narezanih rastlinskih odpadkov, ki smo jih prej pograbili, narezano slamo ali žaganjem. Tako tla zaščitimo pred udarci dežnih kapljic, ki bi jo zbili in vetrom ter soncem, ki bi jo prehitro izsušila.

 
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog