Vodič

Zelenjavni vrt – januar, februar, marec

Za zelenjavni vrt velja, da je najpomembnejši čas, ko se lotimo posameznega opravila. Če na vrtu sejemo prehitro, ne bo nič zraslo, če smo prepozni, pa prav tako ne – zato je treba imeti »urnik«, s pomočjo katerega se bodo katastrofe spremenile v bogat pridelek.

Januar

Bolje, kot se boste pripravili, lepši bo vaš vrt.

Ne glede na to, ali boste imeli nov vrt ali želite zgolj preurediti in izboljšati starega, pričnite z načrtom gredic. Pripravite skico, kjer boste označili predvideno razporeditev ter pri tem ne pozabite, da morate kolobariti – tam, kjer je bila lani čebula, naj bo letos nekaj popolnoma drugega. Če boste takšne skice pripravili nekaj let zapored, vam jih četrto ali peto leto ne bo več potrebno – enostavno boste ponovili ureditev, kot ste jo imeli pred leti. Na zadnjo stran skice si vsako leto zapišite tudi opombe – kaj vam je uspelo, kajne, ter zakaj.

Boste rastline sami vzgojili iz semen, ne pa kar kupili sadike? Potem je že sedaj čas, da polistate po vrtnarskih katalogih in si ogledate ponudbo semen. Poiščite tisto, kar potrebujete – semena za ekološko pridelavo ali pa izboljšana semena (s čimer boste imeli večji pridelek, ki bo bolj okusen ter odporen proti boleznim).

V kolikor boste vrt posadili s sadikami, si glede na vaš načrt zabeležite, kakšne sadike potrebujete ter koliko naj jih bo. Če veljate na vrtu za začetnika, povprašajte za nasvet sosede in znance – naj vam svetujejo zelenjavo, ki jo je lahko vzgojiti, kasneje pa boste dodajali tudi bolj zahtevne tipe.

Februar

Še vedno je prehitro za sajenje in sejanje, a kljub temu lahko veliko postorite tako znotraj kot zunaj.

Naročite seme. Ko dobite pošiljko, preberite navodila ter si izdelajte časovnico, na kateri boste označili, kdaj je potrebno posejati posamezno vrsto zelenjave. Seveda pri tem upoštevajte tudi običajne vremenske razmere – če živite na Obali, boste lahko sejali na začetku predvidenega termina setve, če na Gorenjskem, pa proti koncu – sicer sadik kasneje ne boste morali presaditi na vrt, ker bo zunaj še premrzlo. Datume, kdaj morate posamezno seme posejati, zapišite tudi na zavojčke semen ter jih zložite po kronološkem zaporedju.

Da boste pripravljeni za setev, morate seveda kupiti posode za zemljo (če jih nimate še od preteklih let) ali posode za kaljenje ter kakovostno prst. V kolikor imate kompost, boste morali svežo prst najprej presejati (če kompost seveda ni več prekrit s snegom in zamrznjen).

Februarja poskrbite tudi za vrtno orodje. Če ste kakšen kos uničili, ga dajte popraviti oziroma kupite novega. Veste, kaj boste potrebovali? Zaobljeno lopato, lopato za rahljanje ter vrtne vile, motiko, grablje, vrtne škarje, zašiljen količek za oblikovanje lukenj za sadike, zalivalko, samokolnico … Nikar ne pozabite na rokavice ter gumijaste čevlje!

V kolikor je zemlja že primerna za obdelavo, lahko zunaj posadite šparglje, artičoke, hren, rabarbaro … Znotraj pa v posode posejte brokoli, zelje, zeleno solato, špinačo, čebulo, cvetačo, ohrovt.

Marec

Marec je malo pomladen in malo zimski, zato vremenu nikar ne zaupajte – na vrtu imejte vedno pripravljeno folijo, s katero lahko preko noči prekrijete poganjke ali jih zaščitite, kadar je napovedana zmrzal.

Večina zelenjave najbolje raste v nekoliko kisli zemlji s pH vrednostjo od 6 do 6.8. V vrtnem centru kupite test ter izmerite, kakšna je kislost zemlje na vašem vrtu. Če je ta prenizka ali previsoka, jo boste morali prilagoditi z nekaj nove prsti in hranili. Zemlji dodajte hranila – kompost, staran hlevski gnoj, kokosova vlakna itd. Hranila nanesite v ravno linijo, nato pa ob njej zemljo obrnite z vilami ali lopato in pograbite.

Znotraj hiše oziroma na toplem posejte v korita semena za rastline, ki rastejo v toplem delu leta: paradižnik, papriko, jajčevce, bučke, fižol … Če se je zunaj že otoplilo, boste morda ven že lahko preselili semena za hladnejši del leta: listni ohrovt, zeleno solato, špinačo in čebulo, v kolikor zemlja ni preveč vlažna in blatna, pa lahko morda tudi že zasadite grah.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog