Vodič

Solatni sejanci

Domače seme

V preteklosti so vrtnarji redno shranjevali seme svojih najljubših in najkrepkejših rastlin. Nabiranje solatnega semena je zelo preprosto. Pustite eno ali dve rastlini, da semenita. Ko semena (plodiči) dozorijo (na vrhu imajo šop svilnatih dlačic in začenja jih raznašati veter), izpulite rastlino in narobe obrnjeno obesite v hladen in suh prostor. Njen vrh, kjer so soplodja, vtaknite v papirnato vrečko, kamor bodo padala semena. Preostala semena z močnim tresenjem iztresite iz suhe rastline. Zbrana semena očistite prahu in previdno odstranite drobce prsti in druge umazanije ter jih do uporabe shranite v suh in hladen prostor. Ne izplača pa se vam nabirati semen sort, označenih s F1 - te so nastale s križanji, zato iz semen pogosto ne boste dobili rastlin enake sorte.
 

Uspeh s sejanci

Semena posejte na setvene pladnje ali v multilončke, napolnjene s setvenim kompostom, ter jih zalijte. Ko se pojavijo sejanci, še naprej skrbite, da bo substrat dovolj vlažen.
► Ko se sejancem razvije koreninski sistem, jih presadite v tla gredice v rastlinjaku; če jih nameravate imeti v rastlinjaku le čez zimo, pa jih preparkirajte v večje lončke. V rastlinjaku poskrbite za dobro kroženje zraka, da se na sejancih ne bi razvila solatna plesen.  Številne sorte solate, med njimi tudi ‘Clarion’, so precej odporne proti plesni.
► Za rani pridelek solate je treba semena posejati na samem začetku rastnega obdobja. Ko se vreme izboljša in se tla dovolj ogrejejo, začnite sejance utrjevati v pokriti gredi. Če so ti sejanci v rastlinjaku prezimili, jih posadite v tla na pokriti gredi.
Presajanje solatnih sejancev
  1. Z lopatko nežno dvignite mlade sejance iz zunanje setvene gredice.
  2. Sejanec držite za liste in previdno uredite korenine. Nekateri vrtnarji skrajšajo liste za manjše izhlapevanje vode.
  3. S sadilnim klinom napravite jamico in vanjo vtaknite sejanec manjše tako, da so listi na višini površine tal.
  4. Z roko potlačite prst okrog sadike in jo zalijte.

Več: http://www.emka.si/

Vir: Dedkovi vrtnarski nasveti, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog