Vodič

Zelenjavni vrt – april, maj, junij

April

Vreme se lahko še vedno zaroti proti vam, zato imejte pripravljeno folijo, s katero boste lahko ob nenadnem hladnem vremenu pokrili svoje mlade sadike in poganjke, sicer pa se že začenja prava sezona za delo na vrtu.

Preden pričnete saditi in sejati, naj bo zemlja odmrznjena tudi v globini. Če niste prepričani. Ali je temperatura že primerna, jo preverite s termometrom – na globini, na katero boste sadili oziroma sejali, mora biti 15 stopinj ali več. Če je temperatura prava, lahko zasejete in zasadite zelenjavo, ki bo obrodila v vročih mesecih: redkvico, špinačo, čebulo, por, zeleno solato, grah, peso, zelje in ohrovt, cvetačo, korenje …

Sadike, ki ste jih imeli do sedaj v topli gredi, lahko presadite na prosto, vendar za to izberite lep in topel dan, sicer lahko zaradi premika iz udobja tople grede ali celo vašega zimskega vrta v »kruto realno življenje« doživijo pravi šok. Dobro jih zalijte, kajti dokler ne razvijejo močnejših korenin, se lahko hitro posušijo in odmrejo. Okoli sadik položite folijo, da zatrete plevel in zadržite vlago v zemlji. Zeli je vedno bolje zatreti v kali in tudi populiti, dokler se ne razrastejo.

Za zelene rastline posejte semena naravnost v gredice, kjer bodo rasle. Sejte jih zaporedno, vsakih nekaj tednov – tako boste lahko želi sadove svojega dela celo sezono.

Maj

Izkoristite prijetne temperature, daljše dni in vlažno prst, da opravite največji letošnji del sajenja in sejanja, vendar pa se uprite želji, da bi naredili preveč – na vrtu naj bo le toliko rastlin, za kolikor boste lahko skrbeli, ko se sezona razvije v polnem mahu.

Ko temperatura prsti doseže preko 20 stopinj, lahko posadite rastline, ki imajo rade poletno vročino, na primer paradižnik in papriko. Poskrbite za njihovo dobro zalivanje oziroma namakanje, saj te rastline potrebujejo dosti vlage, dnevi pa bodo vse bolj vroči.

Nadaljujete lahko s sajenjem in sejanjem rastlin, ki so bile na vašem spisku že v aprilu, poleg tega pa še s paradižniki, paprikami, bučkami, melonami, jajčevci, sladko koruzo, kumarami, krompirjem in zelišči. Vsako novo sadiko dobro zalijte in obdajte s folijo.

V gredice posejte korenje, redkvice in peso. S folijo šele takrat, ko so poganjki že visoki vsaj deset centimetrov, prej pa jih še prepipajte – znebite se poganjkov, ki so manjši, slabotnejši, deformirani ali zgolj preveč na kupu, da bi se lahko lepo razvili. (Vedno upoštevajte navodila na vrečici s semeni o tem, koliko narazen je treba sejati, da bo iz semen sploh kaj zraslo in vam ne bo treba populiti polovice poganjkov.)

Pazljivi bodite na znake težav z insekti – luknjice, zajede in jamice. Če opazite težave, odstranite prizadete liste in stebla oziroma se s škodljivci spopadite s pomočjo organskih pesticidov. O tem, kako jih je najbolje zatreti na čim bolj naraven način, se posvetujte v vrtnem centru ali poiščite nasvet na spletu.

Maja boste že lahko uživali pridelke s svojega vrta, na primer šparglje, rabarbaro in grah. In ne pozabite – pri večini je tako, da bolj kot režete, bolje rastlina obrodi!

Junij

S polno paro naprej! V tem in nekaj naslednjih mesecih se boste morali osredotočati predvsem na to, da bodo rastline čim bolje obrodile.

V začetku meseca posadite še zadnje sadike in semena, ki uspevajo v vročem vremenu. Nadaljujte z redčenjem poganjkov, ki vzklijejo iz semen, da ne bodo pregosti.

Ko bodo poganjki silili proti soncu, jih bo seveda treba podpreti, zato imejte pripravljenih dovolj bambusovih palic in drugih sredstev za oporo, da rastline ne bodo omagale in se polomile pod lastno težo oziroma pod težo lastnih plodov. Približno en mesec po sajenju, je treba rastline pognojiti oziroma jim dodati organski kompost, prav tako pa ne pozabite na odstranjevanje plevela.

Plodove obirajte ob nekoliko hladnejših delih dneva – torej zjutraj ali zvečer, ko so rastline najmanj pod stresom. Pobirajte zelenolistno zelenjavo, grah, fižol in zelišča, prenehajte pa rezati šparglje in rabarbaro, ki se morajo dobro obnoviti ter napolniti svoje rezerve, če želite, da bodo naslednje leto spet dobro obrodili.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog