Vodič

Gojenje špargljev

Špargelj je trajnica, ki ob dobri oskrbi raste na istem mestu tudi več kot 20 let. Uživamo mlade poganjke, ki jih pobiramo v pomladnih mesecih. Če pozno pozimi oziroma zgodaj spomladi, pred odganjanjem, nad rastlino nasujemo zemljo v grebene, spomladi iz njih pobiramo beljene šparglje ali beluše. So milejšega okusa z manj grenčin kot zeleni ali vijolični šparglji. Zelenih špargljev ne gojimo v grebenih, ampak pustimo mlade poganjke rasti na svetlobi, da se obarvajo. Imajo izrazitejši okus ter vsebujejo več vitaminov in drugih snovi.
Šparglje prvič pobiramo 2 leti po sajenju enoletnih sadik in sicer režemo poganjke največ 2 tedna. Leto kasneje čas trajanja rezanja poganjkov podaljšamo na 4 - 5 tednov, vsa nadaljnja leta pa režemo šparglje 8 tednov letno.

Sajenje špargljev

Za domače potrebe štiričlanske družine priporočamo nasad dvajsetih rastlin šparglja.

Izbira zemljišča in lege nasada

Najraje ima lahka, prepustna tla, uspeva pa tudi na težjih, vendar odcednih zemljiščih.
Optimalna pH reakcija tal je med 5,5 in 7 (rahlo kisla do nevtralna).
Izberemo sončno lego, vrste v katere bomo sadili šparglje pa prilagodimo smeri stalnih vetrov, kar zmanjšuje možnosti glivičnih okužb nasada.

Priprava zemljišča

Življenjska doba špargljevega nasada je 10 in več let, zato zemljišče za nasad temeljito pripravimo:

 • zemljišče očistimo trajnih plevelov;
 • pognojimo z organskimi gnojili (npr.: 50 do 100 kg zrelega hlevskega gnoja na 10 m2 zemljišča);
 • založno pognojimo z mineralnimi gnojili (dodajamo fosfor in kalij, podobno, kot pri sajenju sadnih rastlin, kjer gre tudi za trajni nasad);
 • zemljišče globoko prelopatamo (30 do 40 cm globoko);
 • na težkih tleh je potrebna globlja obdelava ali izvedba drenaže, da bi izboljšali odcednost tal.

Izbor sadilnega materiala

Nasad špargljev navadno zasnujemo z enoletnimi korenikami. Tradicionalno je najbolj razširjeno sajenje enoletnih korenik (podzemnega dela enoletne rastline v času mirovanja). Prednost tega načina je močna začetna rast, enostavnejša oskrba mladega nasada, šparglje pa lahko začnemo pobirati eno leto prej.

Priporočila za sajenje

 • Enoletne korenike sadimo v mesecu marcu in aprilu, ko se tla segrejejo na 12 oC ;
 • sadike - korenike na dno jarka polagamo tako, da so brsti na sadiki usmerjeni v smeri vrste oziroma vzdolž jarka (brsti rastejo v vrsti, kar je vidno tudi po ostankih lanskoletnih poganjkov);
 • po sajenju jih takoj prekrijemo s prstjo, vendar ne debeleje kot 10 cm. Sadilni jarek dokončno zasujemo šele v pozni jeseni, po končani rasti in pred prezimljanjem špargljev;
 • sadikam – korenikam ne prikrajšujemo korenin.

Globine in razdalje sajenja

 • Globina sajenja: 25 cm;
 • razdalje v vrsti: 25 cm (zeleni), 33 cm (beli);
 • razdalje med vrstami: beljeni šparglji med 2 in 2,5 m, zeleni šparglji lahko tudi od 1,5 do 1,8 m.

Običajni sklop rastlin na hektar je tako 12.000 do 15.000 za beljene šparglje, za zelene pa do 25.000 rastlin na hektar.

Oskrba nasada

V nasadu špargljev redno odstranjujemo plevele, dognojujemo ter po potrebi namakamo in škropimo proti boleznim in škodljivcem. V jeseni, ko porumeni, pokosimo nadzemni del rastline.
Gnojenje z organskimi gnojili, poleg vnosa hranil v zemljišče, ugodno vpliva tudi na strukturo tal, zato je posebno priporočljivo za nasade beljenih špargljev. Primerno mineralno gnojilo za šparglje je NPK 7-20-30, dušik pa dodajamo s KAN-om.

Spravilo pridelka

Spravilo špargljev naj poteka v jutranjem ali vsaj v dopoldanskem času, ko so tla in ozračje še hladna.
Pri pridelavi beljenih špargljev po tretjem letu od zasnove nasada, ko nasad vstopi v rodnost, nad vrstami rastlin iz prsti oblikujemo grebene, tako da mladi poganjki dosežejo želeno dolžino, ne da bi pogledali iz zemlje. Iz grebenov pobiramo poganjke vsak dan, s posebnim podaljšanim nožem. Ob koncu pobiranja (po osmih tednih) grebene razgrnemo in zemljišče plitvo obdelamo, da izboljšamo prezračenost tal.
Zelene šparglje gojimo na ravni površin, brez nasutih grebenov. Poganjke pobiramo 2 - 3 x tedensko, ko so visoki približno 20 - 30 cm.
Sveže šparglje lahko za dan, dva, največ tri, shranimo v hladilniku. Da se ne bi preveč izsušili, jih zavijemo v vlažno krpo. Za daljše shranjevanje lahko šparglje zamrznemo (sveže ali blanširane) ali vložimo (kis ali slanica).

Več: http://www.drevesnica.lj.kgzs.si/

Vir: KGZS - Zavod LJ, Sadna drevesnica Studenec, SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog