Nega zelenjavnega vrta

Ko smo uspešno oblikovali zelenjavni vrt, zasejali prve vrtnine, lahko začnemo s čakanjem na pridelek. Da pa bo pridelek obilen in zdrav, moramo zelenjavni vrt pravilno negovati.

Največja nadloga v vrtu bo plevel, ki  ga moramo redno odstranjevati. Pleveli so konkurenčnejši v boju za hranilne snovi in vodo ter hitro začnejo moriti vrtnine. Ustvarjajo tudi primerno okolje za razvoj škodljivcev in bolezni. Trajne plevele odstranimo setvijo prve zelenjave. Rastline izkopljemo iz zemlje. Pazimo, da odstranimo vse rastline vključno s koreninami. Tla zastremo s plastično folijo, ki ne prepušča svetlobe in večina plevelov bo propadla v letu dni. Enoletni pleveli rastejo zelo hitro in so problematični v prvih tednih po kaljenju vrtnin. Ročno ali s pomočjo motike plejemo zelo plitvo in odstranjujemo plevel. Plevelu v rastni dobi se najlažje izognemo s pravilno razdaljo med vrtninami (enakomerno), ki s svojimi listi zastrejo tla. Če tla dlje časa niso bila obdelana, pred setvijo pustimo, da požene plevel, ki ga nato odstranimo.

Tla zastiramo iz različnih vzrokov: preprečujemo rast plevela, preskrbujemo zemljo z organskimi snovmi, dvigujemo kakovost zemlje, pospešujemo zorenje plodov in dvigujemo temperaturo zemlje. Plastične folije uporabljamo za zatiranje plevela (črna), dvigovanje talne temperature (črna in prozorna) in pospeševanje zorenja plodov (bela). Folijo položimo pred setvijo oz. sadnjo. Ob robu grede izkopljemo 10 cm globok jarek in z lopato folijo vtisnemo v zemljo. Z nožem napravimo odprtine v obliki križa, kamor posadimo rastlino. Pri setvi skozi odprtino potisnemo seme v zemljo. Ko seme vzklije, rastlinico potegnemo skozi odprtino, da lahko nemoteno raste. Zalivamo po potrebi skozi odprtine. Zastiranje z organskimi snovmi kot so s slamo bogat hlevski gnoj, vrtni kompost in odpadni gobji kompost je primerno, kjer želimo preprečevati razvoj plevela in izboljšati kakovost zemlje. Organska zastirka dobro vzdržuje zračno vlago. Najprimernejši čas za nanašanje je pomlad in zgodaj poleti, vendar ne, če so tla mrzla, zelo vlažna ali suha. Zastiramo predvsem ob sajenju potem, ko sajence zalijemo. Natrosimo do 10 cm organskega materiala.

Zalivamo močno in občasno. Pri rahlem zalivanju voda prehitro izhlapi in rastline težko prenesejo sušo. Zalivamo zvečer ali zelo zgodaj zjutraj tako, da usmerimo curek proti bazi rastline. Mlade rastline zalivamo z zelo razpršenim curkom, najprimernejša pa je uporaba posode za zalivanje z nastavkom v obliki rože. Zalivamo lahko tudi z luknjičasto cevjo, ki jo položimo med vrtnine. Voda počasi teče skozi luknjice in temeljito zalije do 30 cm širok pas. Cev je enostavno premikati med gredicami. Kaleča semena, na novo presajene rastline in sejance zalivamo rahlo, a pogosto, da se nikoli ne osušijo.  

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog