Zelišča

Zelišča najbolje uspevajo v razmerah, ki so naravnim kar se da podobne. Veliko jih je iz sredozemskega področja, kar pomeni, da rabijo suhe sončne lege. Zelišča lahko gojimo v različnih delih vrta. Praktično je, če so blizu kuhinje. Zeliščni vrt zasadimo v pravilnih geometrijskih oblikah ali pa sproščeno.

Geometrijska zasaditev je tradicionalna oblika zeliščnega vrta. Zeli so razporejene v skupine pravilnih oblik in obdane z nizko živo mejo (pušpan, sivka, navadni vrednik). Med posameznimi skupinami vodijo poti. Vse skupine skupaj s potmi tvorijo različne barvne like, ki so najlepše vidni z višine. Pravilno oblikovan zeliščni vrt skušajmo postaviti tako, da bomo imeli pogled nanj z višine (npr. balkon). Pri izbiri rastlin se odločajmo za nizke rastline. Skupine enakomerne višine bodo prišle bolje do izraza. Slabost pravilno oblikovanega vrta je, da potrebuje veliko vzdrževanja žive meje. Prednost žive meje je, da v zimskem času, ko vrhnji deli zeli odmrejo, tvorijo razgiban videz. 

Pri sproščenem vrtu je izgled odvisen od naše domišljije. Imamo večjo svobodo pri izbiranju zelišč različnih višin in lahko tvorimo zelo razgibane vzorce. Takšen zeliščni vrt potrebuje manj vzdrževanja, lahko pa v zimskem času deluje rahlo dolgočasno. 

Pri načrtovanju pazimo, da bodo rastline lahko dosegljive. Stezice razporedimo tako, da z lahkoto dosežemo vsako posamezno rastlino. Pomagamo si lahko tudi s primerno razporeditvijo kamnitih plošč. 

Če nimamo dovolj prostora, za primeren zeliščni vrt, lahko zelišča posadimo med druge okrasne rastline in na robove gred zelenjavnega vrta. Če želimo, da nas vonj po zeliščih spremlja med gibanjem po izbranem delu vrta, zasadimo robove poti. Posamezne dela vrta lahko zaznamujemo z izbranim vonjem, tako, da sadimo ob poteh samo eno zeliščno vrsto. Nekatera zelišča (materina dušica, rimska divja kamilica, kraški šetraj) lahko posadimo v skalnjak 

Zelišča lahko gojimo tudi v posodah. Primerne so vse vrste posod, od starih loncev do visečih cvetličnih košar. Poskrbimo le, da je odprtina za odtok odvečne vode dovolj velika in da na dno posujemo dovolj prepustnega materiala (pesek). Posode lahko namestimo ob poteh, na terasi, stopnicah, balkonu,... Posebno primerna je takšna oblika za atrijski vrt. 

Primerna za zelišča je tudi dvignjena greda. Zelišča lahko sadimo tudi v zelenjavnem vrtu. Posebej je to primerno za tista, ki jih potrebujemo v večjih količinah. Posadimo v vrste med vrtninami ali pa kot obrobe.  

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog