Shranjevanje zelišč

Zelišča najpogosteje posušimo in shranimo v temnih steklenih ali keramičnih posodah, lahko jih zmrznemo ali napravimo iz njih zeliščna olja.

Najbolj naravno je sušenje na zraku. Zelišča poberemo, jih očistimo (na suho) in obesimo z listi navzdol na toplem in suhem mestu. Če sušimo posamezne dele rastlin (liste, cvetove), jih enakomerno porazdelimo po sitih. Pokrijemo jih z gazo in shranimo v temnem, zračnem in toplem prostoru.

Zelišča lahko sušimo tudi v mikrovalovni pečici. Očiščene in z vodo oprane rastlinske dele razporedimo po papirju za peko. Pečico naravnamo na 50 - 70 % moč in sušimo 2 - 3 minute. Vsake pol minute pečico odpremo in zelišča premešamo. Po končanem sušenju zelišča ohladimo in shranimo.

Semenske glavice porežemo in jih zavijemo v gostejšo gazo ali papirnato vrečko, ki bo zadržala semena. Obesimo jih z glavicami navzdol na toplo in suho mesto. Semena se ujamejo v vrečko ali gazo in, ko so suha, jih shranimo.

Korenine temeljito očistimo zemlje in nato operemo. Pred sušenjem jih nastrgamo, narežemo na kolobarje ali trakove ter enakomerno razporedimo po vlagovpojnem papirju. Sušimo jih v pečici pri temperaturi 50 do 60 stopinj Celzija. Ko postanejo krhke, jih stremo ali zmeljemo in shranimo.

Veliko zelnatih zelišč lahko zmrzujemo. Očiščena zelišča zložimo v plastične vrečke in jih zamrznemo. Nekatera zelišča bolje ohranijo vonj in barvo, kot pri sušenju. Pred uporabo jih lahko enostavno zdrobimo. Zelišča, ki jih nameravamo imeti zmrznjene dlje časa pred zmrzovanjem temeljito operemo, jih za kratek čas potopimo v vrelo vodo, nato v ledeno mrzlo, osušimo in zamrznemo. Tako dosežemo večjo obstojnost.

V ledenih kockah največkrat shranjujemo cvetove, ki imajo okrasni pomen kot pisane ledene kocke za pijačo (npr. cvetovi mete). Druga zelišča, ki jih uporabljamo za kuhanje, pred zmrzovanjem razrežemo. Pred uporabo ledeno kocko stalimo v cedilu, da odteče voda.

Drugačen način ohranjanja zelišč za dlje časa je priprava zeliščnega olja. Očiščeno sveže zelišče naložimo v kozarec (rahlo) in ga prelijemo s kakovostnim sončničnim oljem brez vonja. Kozarec zapremo, postavimo na sončno mesto in ga vsak dan pretresemo. Po dveh tednih vsebino precedimo in ustekleničimo skupaj s svežo vejico. Če želimo imeti močnejše olje, potem po 14 dnevih zamenjamo zelišča v olju in pustimo še 14 dni na soncu. Bazilikine liste hranimo v olju in jih uporabljamo za prelive. Če pripravljamo sivkino olje, uporabimo mandljevo olje namesto sončničnega.  

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog