Sajenje zelišč

Preden se lotimo izdelave zeliščnega vrta, narišimo dober načrt, neodvisno od izbire oblike zeliščnega vrta. Z dobrim načrtom bomo lahko zasadili zelo zanimiv zeliščni vrt. Enostavneje je tudi odpravljanje napak na papirju, kot pa v vrtu.

Za zeliščni vrt izberemo prostor, ki je obrnjen proti jugu in zaščiten pred vetrom. Najprimernejša so dobro drenirana in lahka tla. Rastejo tudi v težji zemlji, vendar moramo izboljšati propustnost tal. Če ne moremo zagotoviti dobre drenaže, raje napravimo dvignjeno gredo ali pa posadimo zelišča v posode.

Zelišča dobro uspevajo v zemlji, ki ima pH 7 do 7,5, večjih problemov pa ne povzroča tudi rahlo kisla zemlja (do pH 6,5).

Tla temeljito pripravimo z rodovitno zemljo in uporabo komposta. Izogibamo se umetnih gnojil in hlevskega gnoja. Zelišča se bodo preveč razrasla, njihov vonj bo šibkejši in slabše bodo preživela zimo. Zemljo očistimo vsega plevel in koreninic.

Če delamo geometrijsko pravilni vrt, z vrvicami in količki označimo meje med različnimi deli. Stezice iz kamenja in kamnite plošče postavimo pred sajenjem zelišč. Zelišča, ki se rada močno razraščajo (npr. meta) posadimo v večje lonce z več luknjami na dnu. Lonce zakopljemo v zemljo in vanje vsadimo zelišča.  

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog