Vodič

Kako kupiti zelenjavo?

Kako izbrati posamezno vrsto zelenjave glede na njen videz in vonj, da bo imela dober okus in ne bo že po nekaj dneh zgnila v vašem hladilniku?

Brokoli in cvetača

morata imeti zaprte in tesno skupaj stisnjene, ne pa razcvetele ali mehke cvetke. Če je cvetača že prerezana na pol, naj bo steblo lepo belo, ne pa rjavkasto. Listi na cvetači in brokoliju morajo biti čvrsti, ne pa uveli ali razbarvani in se morajo pri cvetači prilegati glavici s socvetjem. Brokoli mora imeti sladek vonj, ko se prične kvariti pa ima vonj kot zelje in postane rumen.

Brstični ohrovt

mora biti čvrst in stisnjen, ne pa mehak in z razprtimi lističi. Packe na lističih so lahko znak insektov.

Bučke

morajo imeti čvrsto, temno zeleno kožo. Ne smejo biti mehke ali nagubane.

Čebula,

ki je sušena, mora biti čvrsta in ne sme imeti mehkih delov ter kislega ali plesnivega vonja. Mlada čebula mora imeti svetlo zeleno listje ter bele glavice.

Česen

naj bo lepo izbočen in čvrst ter dobro zaprt s kožico. Biti mora brez zelenih poganjkov, njegov vonj pa ne sme biti preoster.

Glavnata zelena solata

ne sme imeti razbarvanih listov ter se mora zdeti težka v primerjavi z velikostjo. Spodnji del stebla ne sme biti mehak.

Grah

naj ima polne stroke, vendar naj zrna ne bodo tako velika, da bo strok nabito poln in ga bo kar razganjalo. Izogibajte se suhim, uvelim, pikastim in porumenelim strokom.

Jajčevci

naj bodo čvrsti in svetleči, brez odrgnin in drugih napak na koži. Manjši jajčevci imajo boljši okus kot veliki.

Korenine (korenje, pesa, redkvice, koleraba)

naj bodo gladke in čvrste ter ne prevelike. Veliko korenje, pesa, repa ali koleraba imajo lahko olesenelo notranjost, velike redkvice pa so v notranjosti lahko prhke. Če ima korenje tudi listje, naj bo to videti sveže, pri drugih koreninah pa »perje« ne pove nič o stanju korenine. Pesa naj bo temno rdeča. Koreninam odstranite listje, preden jih shranite, da ne bo to iz korenine črpalo vlage.

Koruza

naj ima storže zaprte v tesno prilegajoče se liste, ki morajo biti zeleni kot mlada trava, ne pa rumeni, ter rahlo vlažni. Če je dovoljeno, storže odprite ter preverite, da so zrna lepo rumena.

Krompir

mora biti čvrst, brez mehkih, počrnelih ali zelenih delov. Nikoli ne sme imeti plesnivega vonja ali vonja po vlagi.

Kumare

naj bodo dolge in vitke ter čvrste. Lahko so temno ali srednje zelene, ne smejo pa biti rumene ali mehke. Izberite srednjo velikost, ne pa največjih.

Paprika

naj ima gladko, svetleče in debelo meso. Ne sme biti mehka ali nagubana.

Paradižniki

morajo biti živo rdeči, čvrsti, brez odrgnin, ter imeti prijeten vonj. Paradižniki brez vonja so običajno tudi precej brez okusa.

Stročji fižol

Naj ima znotraj stroka majhna zrna, kar pomeni, da je še mlad. Izogibajte se strokom, ki so videti izsušeni.

Šparglji

Morajo biti mehki, a čvrsti, konice morajo biti zaprte, ne pa razcvetele, ter nekoliko vijolično obarvane. Stebla naj ne bodo debelejša od vašega mezinca, sicer bodo verjetno tudi že olesenela in jih boste morali olupiti ali jih boste lahko uporabili zgolj za juho, pa tudi okus bo bolj prazen. Ko steblo prelomite, mora počiti, tam kjer nitke prelomljene dele držijo skupaj, pa je že nastal »olupek«, ki ga je treba odstraniti.

Špinača

Mora imeti živo zelene lističe, ki niso uveli, ne pa povsem temno zelenih.

Zelje in rdeče zelje

Mora biti težko za svojo velikost, listi morajo biti lepo obarvani in ne smejo biti uveli. Steblo mora biti trdo, ne pa mehko. V zeljnih listih naj ne bo luknjic, ki bi jih lahko povzročili črvi.

Kupujte v sezoni

Naši supermarketi so dobro založeni z vsemi vrstami sadja in zelenjave, tudi takšnim, ki ga morda še nikoli niste okusili. Vendar pa velja, da je določeno sadje oziroma zelenjavo bolje kupiti v določenem delu leta, saj ima takrat boljši okus.

Če hočete biti prepričani, da kupujete najbolj sveže sadove narave(tako domače kot uvožene iz daljnih dežel), se držite naslednjih nasvetov:

- Spomladi kupujte marelice, artičoke, šparglje, avokado, peso, cvetačo, češnje, redkvice, rabarbaro in špinačo.

- Poleti kupujte jagodičevje, koruzo, kumare, jajčevce, česen, paradižnik, fige, breskve, bučke.

- Jeseni kupujte jabolka, brokoli, brstični ohrovt, jedilne buče, hruške, sladko papriko.

Pri kupovanju sledite svoji intuiciji – če je sadje ali zelenjava lepega videza in vonja, je morda tudi okusno, pa čeprav trenutno ni sezona zanj – verjetno so ga zgolj pripeljali iz kakšne eksotične želje ali pa je malo prej zraslo v pokritih rastlinjakih.

Pri izbiri sadja in zelenjave uporabljajte svoje čute. Potipajte, da ni premehkih ali pretrdih delov. Povonjajte, da ni produkt preveč zrel ali neobičajnega vonja. Preverite, da je koža sadja oziroma zelenjave napeta in gladka, brez odrgnin ter nagrbančenih delov, da ni obtolčena, da v njej ni luknjic od insektov.

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog