Vodič

Deset ukrepov, s katerimi si pomagamo do krepkih in zdravih rastlin

S pravilno nego in gojenjem rastlin poskrbimo, da so te krepke in odporne, in se pri tem držimo spodnjih desetih pravil.

 1. Izbiramo odporne vrste in sorte. Domače avtohtone sorte so prilagojene našemu podnebju in zato tudi odpornejše.
 2.  Vsaki rastlini zagotovimo razmere, ki jih potrebuje. Rastline se med seboj razlikujejo po potrebah glede vrste tal, svetlobe, vlage. Pozanimajmo se, kakšne so potrebe posamezne rastline, preverimo lastnosti na vrtu in rastlini najdimo primeren prostor.
   
 3.  Skrbimo, da so tla rodovitna, da vsebujejo ogromno drobnoživk in veliko humusa. Le v takih tleh bodo rastline dobro uspevale in dajale veliko pridelkov. Tla čim manj prekopavamo, ne hodimo po gredah in poskrbimo, da so vedno pokrita z zastirko.
   
 4.  Pravilno gnojimo. Pretirana uporaba dušikovih gnojil vodi v neodpornost rastlin. Rastline namreč hitro zrastejo, njihova tkiva so zato mehka, celične stene tanke. Rastlinam zagotovimo dovolj kalija in kalcija, ki poskrbita, da so celične stene debele, tkiva pa močna. Gnojimo z organskimi gnojili, kot so kompost, hlevski gnoj, rastline za zeleni podor.
   
 5.  Kolobarimo. Hranilne snovi v tleh so zato bolje izkoriščene, vrtnine pravilno gnojene, bolezni, ki so značilne za eno botanično družino, pa se slabše razvijajo.
   
 6.  Rastline sadimo v mešane združbe. Nekatere rastline varujejo druge pred napadi škodljivcev in bolezni. Škodljivci in bolezni neke rastline se težje širijo z rastline na rastlino, če te ne rastejo skupaj na večji površini.
   
 7.  Ne sadimo pregosto. Gosto sajene rastline se po dežju in jutranji rosi počasneje sušijo, vlaga in toplota pa ustvarjata idealne razmere za razmnožitev večine gliv.
   
 8.  Pravilno zalivamo. Stres zaradi suše povzroči, da so rastline občutljivejše in bolj dovzetne za bolezni.
   
 9.  Ranjena, od toče poškodovana tkiva so idealna za napad bolezni. Zato čim prej vse poškodovane dele odstranimo, rastline pa poškropimo z rastlinskim pripravkom za krepitev.
   
 10.  Preventivno škropimo rastline z doma pripravljenimi pripravki. Ti pripravki naredijo na površini listov neke vrste prevleko, ki prepreči, da bi glive s svojimi hifami vdrle v tkivo. V času, ko so za glivice najugodnejše razmere, škropljenje s pripravki ponavljamo enkrat na teden in po vsakem dežju.

Jerneja Jošar

Več: http://www.emka.si/ekolosko-vrtnarjenje-za-vsakogar/PR/18215...

Vir: Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog