Vodič

Barvanje lesenih kuhinjskih omaric 

Včasih za prenovo doma ni potrebno veliko. Če imate v kuhinji omarice, izdelane iz lesa, jih lahko enostavno prebarvate in tako poskrbite za popolnoma nov videz.
 

Priprave

Preden se lotite barvanja, se za delo dobro pripravite in o vsem pozanimajte. Eno od vratc omarice s pomočjo izvijača snemite u omare in odnesite s seboj v trgovino za mojstre, kjer se s svetovalci pogovorite o tem, s kakšnim materialom imate opravka in kaj potrebujete za barvanje. Zlasti pomembno se je posvetovati o tem, kakšno vrsto barve je najbolje uporabiti (akrilno ali drugo) v primeru, ko so vaše sedanje omarice temne, želite pa si svetlih – neprijetno bi bilo, če bi se sledovi stare barve poznali skozi novo. Svetujejo naj vam glede tega, ali naj bo barva na vodni ali oljni osnovi, ter kakšen je pravilen postopek nanašanja barve.
 

Odstranjevanje vratc

Vratca in sprednjih strani predalnikov ni priporočljivo barvati kar na omarah – če je le možno, jih s pomočjo izvijača odstranite, sicer pa poskrbite za dobro zaščito delov, ki jih ne želite barvati. Ko vratca snamete, si sproti zabeležite, s kje ste jih sneli – četudi imate več enakih omaric vratca ne bodo pristajala na katero koli, saj so se zleti uporabe že nekoliko prilagodila točno določeno omarici.

Odstranite vse ročaje.
 

Priprava površine

Vratca dobro očistite s sredstvom, ki odstranjuje umazanijo in maščobo.

S finim smirkovim papirjem ročno ali s pomočjo brusilnika prebrusite vratca. Najbolje je, da to opravite izven vašega doma, saj bo sicer kaj nekaj prahu.

V kolikor vratc ne želite brusiti oziroma je barva izjemno trdovratna, uporabite sredstvo za odstranjevanje barve, ki bo iz stare barve odstranil zgornjo plast s sijajem in omogočil novi barvi, da se dobro prime.

Preden se lotite barvanja, preizkusite novo barvo na zadnji strani izbranih vratc – bolje se je vnaprej prepričati, ali je barva ustreznega odtenka in ali za seboj pušča sledi čopiča, ker se prehitro suši.

V kolikor ne želite barvati tako prednje kot hrbtne strani vratc, jih boste morali zaščititi z lepilnim trakom.
 

Barvanje

Prepričajte se, da je barva dobro premešana, saj ne želite razlik v odtenkih ali trdnih koščkov. Najprej se lotite barvanja največjih vratc, saj se bodo ta dlje časa sušila, preden jih boste lahko obrnili in prebarvali še z druge strani oziroma nanesli drugi sloj barve. Najbolje je, da omarice prebarvate z dvema tankima slojema barve ali celo tremi.

Barva se mora popolnoma posušiti, kar lahko traja kar dolgo, zato poskrbite, da bo prostor dobro prezračen oziroma se barvanja lotite zunaj.

Ko je barva suha, omarice pravilno spet sestavite.
 

Ne želite barvati sami?

V kolikor želite svojo leseno kuhinjo v novi barvi, a je ne želite barvati sami, lahko prednje stranice tudi snamete in jih odnesete na barvanje k profesionalcu.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog