Vodič

Zamakanje vode v stanovanjih

Minili so časi, ko so gospodinje hodile po vodo k vodnjaku ali ko je bila le po ena vodovodna pipa v stavbi, na skupnem hodniku. Danes je pitna voda v stanovanju samoumevna, ne le v kuhinji, tudi v kopalnici, stranišču, na vrtu… Bogastva vode se zavemo šele takrat, ko odpotujemo v druge kraje, kjer vodovodna voda ni pitna.

Voda, ki priteče, naj tudi varno odteče. Pod vsako pipo je umivalnik z odtokom, vsako stranišče, kopalna kad ali pralni stroj imajo odtok. Pravzaprav je v stenah precej vodovodnih instalacij za vodo in odtoke, v sodobnih stanovanjskih stavbah pa še mnogo več vodovodnih cevi: za hladno in toplo vodo, cirkulacijo, sivo vodo za splakovanje stranišč ter fekalni in sivi odtoki…

Sodobne vodovodne cevi so trajne, z zanesljivimi spoji. Okvare cevi in izlivi vode iz tlačnih cevi so redki. Celo odtočne cevi so trajne in spoji tudi zanesljivi, če so cevi pravilno vgrajene. Zamakanje iz cevovodov je malo verjetno. Pa vendar so izlivi vode pogosti. Vzrokov za to je več, poglejmo po vrsti.

Najhujše okvare se dogodijo na dotrajanih vodovodnih in odtočnih ceveh. Pričakovana uporabna doba hišnih instalacij je 30 do 50 let, čas pa hitro beži. Posledica loma ali netesnosti cevi se običajno pokaže pri spodnjem sosedu,  stroški popravila so precejšnji. Ko načrtujete obnovo stanovanja, preventivno zamenjajte tudi dotrajane cevi, ne samo vidnih oblog.

Možen vzrok zamakanja je nepazljivost. Uporabnik pozabi zapreti vodo, ta se v umivalniku dviguje, prelije čez rob in zmoči tla. Torej, svetujemo pazljivost. Če vas zmoti poštar, medtem ko natakate vodo za pranje solate, zaprite pipo, preden greste odpret vhodna vrata.

Pogost vzrok zamakanja je okvara. Lahko se sname ali poči priključna cev pralnega stroja in voda s curkom izteka v prostor, morda začne puščati varnostni ventil pred bojlerjem… Če slišite šum ali vidite moker madež, takoj ukrepajte. Ponavadi se tovrstne okvare zgodijo takrat, ko nikogar ni doma in je škoda zaradi izliva vode večja. Lahko tudi začne puščati korito pralnega ali pomivalnega stroja. Tudi če  izteče le manjša količina vode, prav tako poškoduje vaše stanovanje in stanovanje pod vašim. Sodobni aparati imajo varovalne ventile, ki v večini primerov preprečijo izliv vode. Ko boste kupovali nov aparat, izberite takega, ki ima popolno zaščito pred izlivom.

Lahko začne puščati odtočni sifon pod umivalnim koritom. Običajno se začne z rahlim kapljanjem, vendar tudi male vodne kapljice poškoduje kuhinjsko omarico in talne obloge. Vsako netesnost, ki jo opazite, takoj odpravite ali pokličite vodovodnega inštalaterja.

Dostikrat pride do zamakanja v spodnja stanovanja zaradi malomarne izvedbe, če izvajalci pri gradnji niso naredili vodotesnega tlaka v mokrih prostorih. Ob normalni rabi kopalnice voda škropi na vse strani in ob robu pri steni teče v konstrukcijo, tam pa jo mora zadržati hidroizolacija in usmeriti proti odtoku v tleh. Če hidroizolacija ni korektno vgrajena, voda zamaka po konstrukciji in naredi precej škode. Izhod v sili je, da vse fuge med kadjo, ploščicami in steno zatesnite s silikonskim kitom in to obnavljate na nekaj mesecev. Trajna rešitev pa je draga: odstranitev vseh ploščic, izdelava nepropustnih premazov na estrihu in na spodnjih robovih sten (bazensko tesno) ter nova keramična obloga.

Če umivalnik ali kad nista razbita, ni možnosti, da bi iz njih zamakala voda, razen če steče preko roba, kar smo že omenili. Tudi odtočni ventili so tesno priviti. Če res niste zelo inovativni, kad ne more biti vzrok za zamakanje. Bolj verjetno je, da začne puščati iz WC kotlička, običajno se v njem nabere vodni kamen, ki ovira zapiranje dovodnega ventila. Ko se nivo vode v kotličku preveč dvigne, začne puščati v stensko konstrukcijo.

Improvizacije, ki se jih prepogosto lotevajo samozvani »mojstri«, so garant za okvare. Popularni tuši v nivoju tal morajo biti narejeni po pravilih stroke.  Kdor uporabi talni odtok ali kanaleto, ki ne omogoča tesnega priklopa na hidroizolacijo pod talno oblogo, dela škodo. Nekaj dni bo že tesnilo, več let pa zanesljivo ne. Podobno je s talnim sifonom; če ni pravilno vgrajen, povzroča težave, zamakanje in neprijetne vonjave. Je en nebodigatreba, zato ga opustite, če je le mogoče. Če ga pa res potrebujete, naj bo vgrajen pravilno.

Cevi v stavbi so varno skrite v konstrukciji in če jih ne prevrtate, skoraj ni možnosti, da bi se poškodovale. Drugačna pa je vrtna instalacija, zlasti če cev ni zakopana dovolj globoko. Lahko se poškoduje zaradi posedanja terena ali zaradi zmrzali, okvare pa ne boste opazili več mesecev, posebno če je teren peščen. Take okvare so drage, v enem mesecu lahko izteče za nekaj tisoč evrov vode! Pogosto poglejte na vodomerni števec in če se vrti takrat, ko bi moral mirovati, je nekaj hudo narobe.

Poleg izlivov iz vodovoda in odtokov nas lahko doleti tudi izliv vode iz ogrevalnih ali hladilnih sistemov in iz meteorne kanalizacije. Zato naj cevne instalacije izvajajo in vzdržujejo samo izučeni inštalaterji.

 

Matjaž Valenčič, neodvisni energetski strokovnjak

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog