Prenova strojnih napeljav

Najprimernejši čas za obnovo strojnih inštalacij (vodovodne, plinske in cevi centralnega ogrevanja) je, ko se odločimo za temeljito prenovo notranjosti objekta. Na podlagi tega se odločimo, ali bomo napeljavo obnovili ali zamenjali. Menjava vodovodnih inštalacij je še posebej neprivlačna, saj moramo zaradi menjave prekopavati zidove, delati nove omete, zamenjati ploščice,… Vse skupaj pa v primerjavi z novimi cevmi ni več zanemarljiv strošek. Temu se izognemo, če vsake toliko časa namenimo nekaj pozornosti in vodovodni sistem temeljito pregledamo. Pred začetkom del preverimo, v kakšnem stanju so obstoječe inštalacije. Tudi, če je napeljava videti lepo ohranjena, moramo biti pozorni na material, iz katerega je sestavljena. Cevi, ki jim je dodan azbest ali svinčene cevi niso več dovoljene, če pa jih še imamo pa razmislimo o čim hitrejši zamenjavi.

Obnova vodovodnih cevi

Na vodovodno napeljavo, ki je skrita pod ometom, prepogosto pozabimo. Nanjo se spomnimo, šele ko je prepozno, ko nam zalije stanovanje, so zamašeni odtoki,…

Pri delni obnovi se držimo pravila, da vgrajujemo materiale, ki so enaki kot ostali materiali. Na ta način tudi najlažje zagotovimo kakovostne spoje cevi. V primeru, da menjamo celotno napeljavo, se lahko odločimo za katerikoli material. Danes lahko izbiramo med različnimi kovinskimi in plastičnimi cevmi. Najpogosteje se uporabljajo cevi iz bakra, legiranega jekla in polietilena (PE).

Okvara kanalizacijske napeljave je ena od najneprijetnejših okvar v hiši. V primeru, da se zaradi dotrajanosti sistema odločimo za menjavo cevi, se najpogosteje uporabljajo sive plastične cevi iz polipropilena (HT cevi). V primeru, da bomo menjali samo del cevi, moramo biti pozorni, da so nove cevi enake dimenzije kot preostale. Nikakor ne smejo biti širše, saj bo na stiku med staro, ozko in novo, širšo prihajalo do zamašitev.

Obnova cevi centralnega ogrevanja

Dokler je napeljava nepoškodovana, ni potrebe po njeni menjavi. Ko se odločimo za vgradnjo učinkovitejših grelnih teles (radiatorjev), nam ni treba zamenjati tudi napeljave, če ta ni poškodovana. Seveda pa učinkovitost sistema izboljšamo tako, da toplotno izoliramo cevi centralnega ogrevanja v neogrevanih prostorih in tako zmanjšamo izgube.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog