Vodič

Odvod straniščnih vonjav

Odvod straniščnih vonjav je drobna malenkost, ki omogoča prijaznejšo rabo sanitarij. Človek uporabi stranišče do osemkrat dnevno, več kot 2.500 krat letno. Od tu ocena, da preživi na stranišču dve do tri leta svojega življenja. Zato naj bo na stranišču tudi prijetno.

Ob uporabi stranišča nastane v prostoru neprijeten vonj. Splošno prezračevanje prostora skozi ne zadošča, saj se neprijetne vonjave zadržujejo še ure po uporabi. Na srečo obstajajo učinkovite tehnične rešitve.

Osnove

Neprijetne vonjave so moteče že od nekdaj. Rešitve za odpravo teh težav so tudi že dolgo znane. Najdemo jih v starih priročnikih o sanitarnih sistemih. Določene so celo zahteve za prezračevanje sanitarij, iz prostora vsaj 40 m3/h in iz straniščne školjke vsaj 20 m3/h.

Prednosti odvoda vonjav iz straniščne školjke je veliko: prepreči se širjenje neprijetnih vonjav, virusov in mikrobov v prostor; zmanjšana je potreba po prezračevanju prostora, zato je manj toplotnih izgub; izboljšana je kakovost zraka in udobje bivanja v sanitarijah; zmanjšana je možnost prenosa okužb …

Odvod neprijetnih vonjav

Odvod vonjav  skozi  izplakovalno cev med podometnim kotličkom in školjko omogoča uporabo običajne WC školjke. V steni sta skrita tudi podometni ventilator in cevna povezava. 

Kombinacija podometnega kotlička s priključkom za odsesavanje vonjav in podometnega ventilatorja omogoča učinkovito in tiho delovanje.

Kako deluje odvod straniščnih vonjav? Izplakovalna cev, ki je ves čas prazna, razen nekaj sekund, ko skoznjo teče voda za splakovanje, je uporabljena za odvod vonjav. Vgrajen je odcep za priklop cevi ventilatorja. Modra puščica kaže dovod vode za splakovanje školjke, rumena pa odvod neprijetnih vonjav iz školjke.

Neprijetne vonjave so odstranjene na dva načina, neposredno iz školjke in posredno iz prostora. Vklop odvodnega ventilatorja je možen ročno s tipko, skupaj z lučjo ali samodejno s senzorjem, izklop je s časovnim zamikom. Vir: Valsir Ariapur.

Kako za nadometne kotličke?

Tudi za stranišča z nadometnimi kotlički so ponujeni sistemi odvoda vonjav. Idej je veliko, rešitev tudi. Vendar nadometnih izvedb ne svetujem, ne toliko zaradi estetike kot zaradi oteženega vzdrževanja higiene v prostoru.

Odvod vlage in neprijetnih vonjav

Podometni odvodni ventilator s priklopom odvoda vonjav omogoča učinkovito prezračevanje in odvod vonjav z istim sistemom. Tako sta  zagotovljeni dve funkciji izboljšave prostorskega zraka z enim odvodnim sistemom.

Vlaga je odstranjena neposredno iz prostora, vklop odvodnega ventilatorja krmili senzor vlažnosti. Vir: Valsir Ariapur

Odvod vonjav v odduh kanalizacije

Klasično prezračevanje sanitarij potrebuje svojo cevno instalacijo, kar je ovira pri prenovah starih stavb. Opisani sistemi za odvod vonjav, sistem Ariapur proizvajalca Valsir, pa omogoča odvod vonjav v vertikalo kanalizacije oz. v oddušno cev.

Pogosto, zlasti ob adaptacijah, je primerno urediti nove sanitarije v notranjih prostorih, ki so brez oken in brez ventilacije.  V takih prostorih je Ariapur preprosta rešitev: instalacija, ki omogoča neposredno in istočasno prezračevanje prostora, odvod vlage in odvod neprijetnih vonjav iz straniščne školjke v obstoječo vertikalo kanalizacije. Nepovratna loputa za ventilatorjem preprečuje povratni tok onesnaženega zraka iz cevi kanalizacije, zato ni potrebna dodatna ventilacijska cev.

Ventilator ima vgrajeno nepovratno loputo, ki zadržuje slab zrak v kanalizaciji. Zaradi enostavnosti vgradnje so prihranki stroškov znatni, še posebej v večnadstropnih stavbah.

Odvod ali čiščenje vonjav?

Odvod vonjav ni isto kot čiščenje vonjav. Zgolj filtriranje in odišavljenje neprijetnih vonjav, tudi če jih prekrije prijeten vonj, ne odstrani niti vonjav niti vlage niti virusov. Pri tem je treba opozoriti na nevarnost zaprtih, obtočnih sistemov čiščenja vonjav, saj povečujejo možnost okužbe z virusi.

Obtočni zrak ogroža zdravje, saj se očiščen okužen zrak izpihuje skozi tipko, v višini glave uporabnika! V zaprtem sistemu čiščenja se zrak odsesava neposredno iz straniščne školjke, prečisti s filtrom, odišavi ter vrne v prostor skozi stranske odprtine na aktivirni tipki. Neprijetne vonjave so res skrite, vendar se bakterije in virusi približajo dihalnim potem, poveča se nevarnost okužbe!

Dodana vrednost odvoda neprijetnih vonjav

Prezračevanje sanitarij je pomembno tudi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2. Izkušnje kažejo, da obstaja možnost prenosa virusa preko fekalno-ustne poti.

Odvod neprijetnih vonjav, v skladu s Smernico REHVA COVID-19, zmanjšuje možnost fekalno-oralno poti prenosa okužb s SARS-CoV-2.

Ko razmišljate o gradnji ali prenovi sanitarij, pomislite na dragocene malenkosti, ki izboljšajo kakovost bivanja, a ne povečajo naložbe. Ena od teh je odvod neprijetnih vonjav. 

Matjaž Valenčič,
neodvisni energetski svetovalec

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog