Prenova prehodnih prostorov

Prenova prehodnih prostorov (zanje se uporablja tudi izraz komunikacijski prostori) običajno obsega pleskanje sten in obnovo ali menjavo tlakov. Del prenove je tudi prenova osvetljave. Slaba osvetlitev je lahko vzrok za nezgode, kot so padci po stopnicah. Poleg tega, da izberemo dovolj močno osvetlitev, ne pozabimo tudi na varčnost sijalk. Omislimo si lahko tudi senzorje, ki bodo prižgali luči, ko pridemo v prostor in jih po določenem času, ko prostor zapustimo, ugasnili.

Ne bo odveč, če ob prenovi posvetimo nekaj pozornosti tudi pohištvu. Predsobe in hodniki, niso prostor le za običajno omaro za čevlje in nekaj obešalnikov za oblačila. Tudi, če imamo na voljo zelo malo prostora, ga lahko zelo dobro izkoristimo. Kadar imamo težave s širino hodnika, si omislimo omare z drsnimi vrati. Prednost takšnih omar je, da ni pomanjkanja prostora, ki ga izgubimo z odpiranjem vrat. Seveda morajo segati od tal do stropa. Na ta način bo dobro izkoriščena celotna stena. Poleg tega pa, zaradi enotnosti površine drsnih vrat, prostor ne bo videti zapolnjen z omarami. Dodatna prednost je tudi, da lahko izbiramo različne oblike drsnih vrat, od klasičnih lesenih, steklenih, pokriti z motivi ali z ogledali.

Ograje

Ograjam pogosto namenjamo bolj malo pozornosti. Nanje postanemo pozorni šele, ko dom temeljito prenovimo in se moramo odločiti ali bomo ograje prenovili ali pa raje zamenjali.

Menjamo jih ob menjavi tlakov, ki jih imamo na stopniščih, podestih in hodnikih. Ali potrebujemo ograjo, je predvsem odvisno od prostora, v katerem so stopnice. Vsekakor osnovna funkcija ograje ni videz, temveč zagotavljanje varnosti. Tudi, če imamo ozka obzidana stopnišča in ograje ne potrebujemo, si omislimo vsaj držalo za roke.

Odločitev glede vrste ograje, je predvsem odvisna od oblikovnega sloga v hiše. Modernejšim hišam, ki so zasnovane na osnovi ravnih linij, ustrezajo moderne, ravne ograje, kot so na primer ograje iz inoxa, stekla ali pa zidane in zglajene. Starejšim hišam, ali pa hišam, ki jim je bližje domač ali podeželski slog, pa ustrezajo kovane kovinske ograje in stilne lesene.

Ne smemo pa pozabiti na osnovno nalogo ograje, to je zagotavljanje varnosti. Ograje morajo biti načrtovane in vgrajene tako, da onemogočajo določene tipe poškodb. Izbrati moramo ustrezne nosilce in pritrdila, ko bodo ograjo zanesljivo pritrdili v konstrukcijo. Ograja, ki se maje nam ne daje občutka varnosti. Pozorni moramo biti tudi na obliko ograje. Elementi ograje, kot so stebri, deske ipd. morajo biti v osnovi postavljeni navpično. Na ta način preprečimo plezanje otrok po ograji. Poleg postavitve moramo biti pozorni tudi na razmik med posameznimi elementi, ki mora biti dovolj majhen, da otroku prepreči, da bi vmes lahko dal glavo in se tako zagozdil ali poškodoval. Ta razmik znaša približno 15 centimetrov in velja za razmik med elementi ograji in za odmik ograje od tal, kar je pomembno pri načrtovanju stopniščnih ograj.

Stopnišče

Stopnišča običajno ostanejo enaka celotno dobo obstoja objekta. Samo vzdrževanje je odvisno predvsem od materiala pohodne površine. Lesene stopnice, ki so najbolj občutljive, moramo, tako kot parket, občasno zbrusiti in prelakirati. Če se želimo izogniti poškodbam, kot so različne praske, lesene stopnice prekrijemo s tekstilno oblogo.

Temeljite prenove stopnic in njihovih pohodnih površin se najpogosteje lotimo, kadar prenavljamo tlake v enem ali več nadstropjih. Zaradi spremembe višine tlaka (druga, občutno višja talna obloga, vgrajevanje estrihov,…) spremeni višino prve in/ali zadnje stopnice. S tem pa je zmanjšana varnost stopnic, saj morajo biti vse stopnice enako visoke. Dovoljena odstopanja so okoli +/-5 mm. Novo višino stopnic moramo ponovno preračunati. Pri tem se držimo pravila 2 x višina (cm) + širina (cm) = 63 cm. Ko imamo izračunano višino stopnic, moramo te še ustrezno izravnati. To bomo najzanesljiveje naredili tako, da odstranimo oblogo stopnic (les, keramika,…) in stopnice izravnamo z ustrezno izravnalno maso. Pri tem moramo biti seveda zelo natančni, saj bo verjetno treba vsako stopnico izravnati na drugačno višino. Na koncu stopnice obložimo z ustrezno oblogo.

Poleg ustreznih garderobnih omar v predsobi ne sme manjkati odlagalni kotiček. To je lahko manjša polička ali manjša mizica, kamor bomo odložili malenkosti (ključi, telefon,…) takoj po vstopu v stanovanje. Ne bo odveč tudi, če nam prostor seveda dopušča, da v predsobo postavimo stol ali manjšo klopco, ki nam bo v pomoč pri preobuvanju. Izberemo takšen model, ki bo dopolnjeval ostali interjer.

Vrata

Pri obnovi hiše je menjava notranjih vrat odvisna predvsem od finančnih zmožnosti. Najpogosteje se odločimo za zamenjavo vrat, kadar spremenimo notranji razpored prostorov in njihovo funkcijo in smo tako primorani dokupiti nekaj novih vrat. Običajno takrat zamenjamo tudi druga vrata, da so tako vsa vrata enotnega videza.

Pri nakupu novih vrat moramo biti pozorni na pravilne dimenzije, predvsem podbojev. Novi podboji bodo zaradi drugačnega materiala ali drugega vzroka po vsej verjetnosti drugačnih dimenzij. Če se zmotimo, in so novi podboji malenkost manjših, to ni velik problem, saj nastalo praznino preprosto zapolnimo s purpenom ali podobno snovjo. Problem je večji, če so vrata prevelika, kar pomeni dodatno razbijanje sten in popravilo ometa.

Kakšna vrata bomo izbrali, je stvar osebnega okusa. Na voljo imamo številne variacije lesenih vzorcev, vse pogostejša pa so tudi notranja vrata iz umetnih mas. Poleg klasičnih, krilnih vrat pa so vse pogostejše različne izvedbe drsnih vrat. Najpogosteje se vgrajujejo v garderobnih sobah ter za razmejitev kuhinje in dnevne sobe. Njihova prednost je velika izbira materialov (les, kovina, steklo), vzorcev in dimenzij.

Obnova starih vrat

Večina vrat starejšega letnika je bila najverjetneje že večkrat barvana in po vsej verjetnosti v različnih barvnih odtenkih. Odločiti se moramo, kakšen videz si pravzaprav želimo? Torej, vrata barvana v določenem barvnem odtenku ali videz naravnega lesa. Če se nagibamo za prvo možnosti, nas čaka nekoliko manj dela, saj moramo vrata pobrusiti le toliko, da dobimo primerno ravno in gladko površino, ki je primerna za nadaljnje barvane. Če pa želimo imeti vrata v naravni izvedbi, torej barvi lesa, nas čaka nekoliko več dela, saj bomo morali odstraniti čisto vso barvo. Na koncu pa nas lahko preseneti še to, da so v vrata sestavljena iz različnih vrst lesa in tako precej neenotnega videza. Obstaja pa še tretja možnost. Pri bližnjem mizarju preprosto naročimo nalepke za les (na primer iveral), ki so debele manj kot milimeter in se uporabljajo pri oblepljanju ivernega pohištva. Prednost te možnosti je, da lahko izbiramo med različnimi vzorci in barvnimi odtenki. Prenovo vrat zaključimo z izbiro nove kljuke, ki bo vratom dala nov, sodobnejši videz.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog