Obnova talnih oblog

Talne obloge so precej obremenjeni del objektov. Prej ko slej jih moramo zaradi obrabljenosti obnoviti ali zamenjati.

Obnova parketa

Vse prepogosto se odločamo za menjavo parketa. Lesen parket nam lahko služi več desetletij, pod pogojem, da ga ustrezno negujemo in obnavljamo. Negovati ga moramo z nežnimi sredstvi, ki ne delujejo agresivno in abrazivno na lak. Vsakih nekaj let, odvisno od obrabe, pa mu namenimo brušenje in lakiranje. Ravno v tem je čar lesenega parketa, da ga lahko večkrat obnovimo.

Sam potek obnove je načeloma preprost. Najprej je treba odbrusiti vrhnjo plast laka. Vdolbine in morebitne razpoke in izsušene fuge zalijemo z ustrezno zmesjo, lahko tudi zmesjo laka in ostankov, ki so nastali pri brušenju. Sledi brušenje z bolj finim brusnim papirjem. Po nanosu prvega sloja laka ponovimo brušenje z zelo finim brusnim papirjem. Seveda, moramo biti dovolj natančni, da ne zbrusimo nove plasti laka, temveč samo morebitne neravnine. Zaključimo še z dvema slojema laka.

Obnova oblog iz umetnih mas

Klub temu, da marsikdo meni, da so talne obloge iz umetnih mas stvar preteklosti, te zaradi enostavne vgradnje, cenovne dostopnosti, predvsem pa lahkega vzdrževanja, pridobivajo na svoji popularnosti. Kljub temu, da so enostavne za vzdrževanje, pa je njihova pomanjkljivost ta, da jih težko dovolj neopazno obnovimo, če se poškodujejo. Poškodbe so še posebej opazne, pri bolj »mehkih« oblogah. Manjše napake še lahko saniramo (odvisno od vrste obloge), drugače je najbolje, če se odločimo za zamenjavo. Če se odločimo za enako vrsto obloge, slednjo lahko položimo tudi čez staro, seveda pod pogojem, da se stara obloga dobro drži podlage, drugače se bodo odstopanja prenesla tudi na novo plast.

Obloge iz plute

Pluta je še vedno priljubljena za polaganje, saj zaradi svoje »mehkosti« daje prijeten občutek pri hoji. Življenjsko dobo ji podaljšamo z ustreznim vzdrževanjem. Žal pa je njena pomanjkljivost, da je ni mogoče obnoviti z brušenjem tako kot parket. Zato nam ne preostane drugega kot menjava oziroma preplastitev obstoječe obloge z novo.

Obnova keramičnih ploščic

Obloge iz keramičnih ploščic ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Pri bolj poroznih tipih ploščic se lahko odločimo za občasne premaze, ki zaprejo pore v ploščicah in tako preprečijo vstop umazaniji.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog