Menjava ploščic

Menjave ploščic se lahko lotimo na dva načina. Prvi je, da stare ploščice odstranimo, drugi pa, da stare ploščice obdržimo in čez njih nalepimo nove.

Zahtevnost odstranjevanje starih ploščic je v največji meri odvisna od tega, kako dobro se ploščice še držijo svoje podlage. Ploščice izbijamo ven ročno s posebnim dletom ali pa z uporabo ustreznega orodja. Ko so ploščice odstranjene, se pogosto srečamo z dvema težavama. Prvo predstavljajo ostanke lepila, ki ga moramo zbrusiti, če želimo zagotoviti ravno podlago za polaganje novih ploščic. Druga težava je, da smo pri odstranjevanju ploščic odstranili tudi del ometa. V tem primeru moramo nastale vdolbine zapolniti s cementom, kitom ali lepilom, odvisno tudi od same globine poškodb. Po končanem postopku je površina pripravljena za polaganje novih ploščic.

Kadar se stare ploščice še vedno dobro držijo podlage, predvsem tiste, ki so bile položene v cement, je v primeru, da se ne želimo ukvarjati z njihovim odstranjevanjem, najenostavnejša rešitev, da stare ploščice preprosto prekrijemo z novimi. Preden se lotimo polaganja, preverimo, če se še čisto vse ploščice trdno držijo svoje podlage. Če odstopajo posamezne ploščice, te odstranimo, praznino pa izravnamo na višino ostalih ploščic s cementom ali lepilom. Kadar lepimo nove ploščice na stare, je priporočljivo nanesti posebno emulzijo, ki bo na gladkih ploščicah ustvaril bolj hrapavo površino. S tem bo oprijem lepila boljši in hkrati manjša verjetnost, da bi nove ploščice odstopile. Pri polaganju novih ploščic se priporoča uporaba visokoelastičnega lepila za keramiko.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog