Prenova prezračevalnega sistema

Ob prenovi zunanjega ovoja stavbe (namestitev toplotne izolacije) povečamo zrakotesnost stavbe. Posledica tega je, da smo prisiljeni vgraditi ustrezne prezračevalne sisteme, če želimo imeti prijetne bivalne pogoje in ne želimo biti obremenjeni z vsakodnevnim odpiranjem oken.

V primeru, da se ne odločimo za vgradnjo prezračevalnega sistema, je priporočljivo vgraditi ventilatorske enote za odpadni zrak v kuhinji in sanitarijah z izhodom v prezračevalni jašek ali zunanji zid.

Načrtovanje

Pri načrtovanju upoštevamo podatek, da človek potrebuje vsaj 20 - 30 m3 svežega zraka na uro. Povprečno naj bi se notranji zrak zamenjal od 0,5 do 1 krat s svežim, zunanjim zrakom na uro. Upoštevamo tudi čas, ko naj bi se zadrževali v prostoru, saj se v posameznih prostorih zadržujemo določeno število ur na dan. Ko imamo podatek, koliko zraka naj bi izbrana naprava prečrpala, izberemo ustrezno napravo oziroma sistem.

Lokalno prezračevanje

Za naknadno vgradnjo prezračevalnega sistema v družinskih hišah je za vgradnjo najenostavnejša vgradnja rekuperatorja oziroma decentralizirane prezračevalne naprave. Sestavljena je iz dovodne cevi, ki v prostor črpa svež, zunanji zrak. Druga cev iz prostora črpa odpaden zrak. Med njima je vgrajen poseben sistem, ki iz odpadnega zraka prenaša toploto na dohodni zrak. V zimskem času tako prenaša toploto, v poletnem pa omogoča hlajenje. Povprečno takšna naprava ohrani oziroma obnovi okoli 75 % toplote. Za rekuperator ne potrebujemo prezračevalnih kanalov in dodatnih gradbenih posegov, le dve odprtini skozi zunanji zid premera 100 mm. Ena naprava je običajno primerna za prezračevanje površin do 40 m2. Pretoki zraka so od 15 do 100 m3/h.

Centralni prezračevalni sistem

Kadar hišo temeljito obnavljamo, si lahko omislimo tudi centralni prezračevalni sistem. Pri centralnem prezračevalnem sistemu imamo v osnovi dva voda. Prvi v prostore kot so bivalni prostori in spalnice dovaja svež zrak. Odpaden zrak se po drugem vodu odvaja iz prostorov, kot je kopalnica, kuhinja in stranišče. Takšen sistem je najpogosteje vezan na toplotno črpalko, ki toploto iz odpadnega zraka izkorišča za ogrevanje hiše in sanitarne vode. Izkoristek takšnega sistema je lahko tudi do 90 %.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog