Vodič

Rušenje zidu za "odprto" kuhinjo 
V sodobni arhitekturi so priljubljena tako imenovana »odprta« stanovanja, v katerih so bivalni prostori medsebojno povezani v celoto oziroma jih med seboj ne ločujejo notranji zidovi. Takšen sodoben videz, ki ni prijeten zgolj na oko temveč daje tudi občutek večje prostornosti, lahko dosežemo tudi v starem stanovanju oziroma hiši, vendar je v ta namen potrebno rušenje notranjega zidu, ki kuhinjo ločuje od jedilnice oziroma dnevne sobe ali celo hodnika v stanovanju.
 

Preverite vaše možnosti


Za začetek boste morali vzeti v roke načrte vašega stanovanja ali hiše oziroma najeti gradbenega strokovnjaka, saj je potrebno ugotoviti, katera stena je primerna za rušenje in katera ne – marsikdaj se lahko namreč pri starejši domovanjih glede nosilnih sten precej uštejemo, s tem pa ogrozimo celotno statiko objekta. V primeru, da je stena, ki ste jo nameravali rušiti, nosilna, lahko razmislite o rušenju druge in reorganizaciji prostorov – pogosto je možno rušiti sosednjo steno. Prav tako ni nujno, da mora nosilna stena ostati v celoti – včasih je možna delna odstranitev, povečanje odprtine za vrata ob predpostavki, da nad odprtino ostane preklada, oblikovanje od trenutnih vrat nekoliko širšega prostora, ali pa enostavno odstranitev sredinskega dela stene, v katerega namestimo močno aluminijasto okno. Prav tako lahko steno ohranite na dveh straneh, na sredi pa jo odprete do tal in tako naredite dodaten prehod (da v kuhinjo vodita dva), oziroma vanj vstavite kuhinjsko omarico in del pulta.

Vsekakor se o možnostih dobro posvetujte s strokovnjakom, ki bo pripravil načrt in izračune, sicer se vam streha lahko tudi dobesedno sesede na glavo.

Poleg strokovnjaka za gradbeništvo oziroma statiko boste potrebovali še električarja ter morda tudi vodovodarja ali strokovnjaka za plinske inštalacije – v kolikor se te nahajajo v zidu, ki ga želite rušiti, jih bo namreč potrebno prestaviti. Nikoli se ne lotite podiranja zidu, če ne veste, kaj se v njem dogaja. Dokler električar z detektorjem ne ugotovi, ali so v njem napeljave, je lahko rušenje namreč tudi smrtno nevarno (enako velja tudi v primeru plinskih napeljav).
 

Rušenje in postavljanje


Rušenja se lahko lotite sami, za kar potrebujete zgolj nekaj orodja, zaščitna oblačila in zaščitna očala, ter predvsem plastično pregrinjalo, s katerim boste zaščitili tla, ali pa najamete strokovnjaka. To je še zlasti nujno v primeru, da so v steni inštalacije ali takrat, kadar so v njej izolacijski in drugi materiali, ki lahko škodijo zdravju.

Ko je stena porušena, je treba poskrbeti za tako imenovana zaključna dela – stene je treba lepo zaključiti, enako velja za strop in tla. V kolikor niste mojster, ki se rad takšnih stvari loti sam, najemite profesionalca, ki bo poskrbel za omet in beljenje ter polaganje talne obloge na mestu, kjer je bila prej stena.
 

Odprto in povezano


Če ste odstranili steno, ki je ločevala dnevni prostor in kuhinjo, vam načeloma ni potrebno ničesar dodajati, a marsikdo steno poruši predvsem zato, ker potrebuje več prostora za kuhinjo – torej lahko tam, kjer je bila prej stena, prostor izkoristite za kuhinjski otok ali »bar« z zajtrkovalno mizico in barskimi stolčki. Takšen izkoristek prostora je primeren tudi takrat, kadar ste morali zaradi težav z nosilnimi stenami kuhinjo odpreti v vežo, ne pa v dnevni prostor – učinek ni tako velik, a prostor za dodatne kuhinjske elemente ste vendarle pridobili.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog