Vodič

Varen vrt: Imate zavarovano vrtno pohištvo?


Hiša z vrtom. To so sanje marsikoga. Za vas pa je to realnost, da se lahko zleknete v ležalnik in opazujete otroke, ki se igrajo na igralih, da lahko prijatelje povabite na kosilo in ste mojster žara. Res zveni čudovito. Da tako ostane in se ne sprevrže v moro, ko zagori vrtno pohištvo, vam nekdo ukrade kosilnico ali vlomi v vrtno lopo, svetujemo, kako se lahko ustrezno zavarujete.


Morda se vam zdi, da za vrt pa že ne potrebujete zavarovanja. Kaj pa sploh imam na vrtu? Toda če bi sešteli vrednost stvari, ki so na vašem vrtu – vrtno pohištvo, vrtna ograja, kosilnica, otroška igrala, žar, lesena ograja, itd. – bi vas visok znesek presenetil?
 


Na vrtu imate številne precej vredne predmete, ki pa so lahko izpostavljeni različnim tveganjem – vlomski tatvini, ropu, naravnim nevarnostim, poškodbam …


Dobra novica je, da morda vaša polica zavarovanja doma že krije določene nevarnosti. Vendar preverite, če je zaščita zadostna in premislite, ali je vključeno vse, kar vas lahko ogroža.

Kaj je krito z vašo polico zavarovanja doma?

S sklenjenim paketom zavarovanja DOM imate vključeno tako kritje vašega bivalnega prostora kot tudi pomožnih prostorov.

Pomožni prostori so pomožni prostori stanovanjske hiše – klet, kurilnica podstrešje, garaža, ipd. Pomožni gradbeni objekti pa so lahko tudi zunaj vašega doma vendar morajo ležati na parceli, na kateri je vaša stanovanjska hiša, ali na sosednji parceli, ki je vaša last.

Pomožni gradbeni objekti so med drugim drvarnice, vrtne lope, vrtne hiške ali ute oziroma brunarice, ne pa rastlinjaki ali rastline. Predmet zavarovanja pa so tudi vrtne ograje, okrasni ribniki in fontane, plavalni bazeni, jacuzziji, tlakovane poti, dvorišča in terase.

Oglejmo si vrsto zaščite glede na precej pogoste primere nezgod na vrtovih:


Vrtna lopa zgori 

Škodo bi krilo paketno zavarovanje doma, saj je požar kot temeljna nevarnost vključen v vse tri pakete. Za stanovanjski objekt in vse ostale pomožne objekte je kritje omejeno do zneska 350.000 EUR. To pomeni, da je vsak objekt zavarovan na novo vrednost do 350.000 EUR.  Če pogori več objektov hkrati, pa je maksimalno kritje za vse objekte skupaj 350.000 EUR. To zavarovalno vsoto je možno povišati in jo prilagoditi dejanski vrednosti vaših objektov.

S škodo na stvareh v pomožnih prostorih in pomožnih gradbenih objektih pa je drugače. Stvari v denimo vrtni lopi, so zavarovane na dejansko vrednost. Tako bo zavarovalnica nabavno vrednost recimo v požaru poškodovane stvari, na primer v lopi spravljene vrtne kosilnice, ob zaključku likvidacije zavarovalnega primera zmanjšala za amortizacijo in vrednost morebitnih ostankov.

Obenem se limit kritja ob škodi na stvareh, ki jih imate v pomožnih prostorih, razlikuje glede na izbran paket. Pri paketu A je limit kritja 2.000 evrov, pri paketu B do 2.500 evrov in pri paketu C do 3.000 evrov.

Če ugotovite, da potrebujete višja oziroma drugačna kritja, kot jih omogočajo paketna zavarovanja DOM, se lahko z zastopnikom dogovorite za sklenitev posamičnih zavarovanj: požarno, potresno, vlomsko, itd... To vam omogoča večjo fleksibilnost pri nevarnostih, ki jih zavarovanja krijejo, in izbiri limitov za te nevarnosti.

Bodite pa pozorni, da res izberete vse nevarnosti, ki bi lahko ogrožale vaš dom, in ne pozabite na pomožne prostore.


Veter podre drevo, ki poškoduje vrtno ograjo 

Škodo krije paketno zavarovanje doma, če gre za viharni veter. Ta je kot temeljna nevarnost vključena v vse tri pakete. Vihar je veter s hitrostjo najmanj 17,2 m/s ali 62 km/h.
 

Vrtna lopa je tarča vloma

Škodo krije paketno zavarovanje doma, saj je vlom kot temeljna nevarnost vključen v vse tri pakete. Toda pri tem velja, da mora biti vrtna lopa pred vlomom zaklenjena in da je tat vanjo vlomil (razbil ali vlomil vrata, okno, zid, strop ali pod, odprl prostor s ponarejenim ključem, ipd.).

Tudi v tem primeru velja, da je zavarovanje za stvari, ki so shranjene v lopi in bi jih odnesel tat, sklenjeno na dejansko vrednost. Pri paketu A je kritje omejeno do 2.000 evrov, pri paketu B do 2.500 evrov in pri  paketu C do 3.000 evrov.
 

Ukraden žar

Z vrta so vam ukradli žar. Škoda bi bila krita, če bi šlo za rop ali vlomsko tatvino v enega izmed vaših prostorov, kjer je žar shranjen. Navadna tatvina, kjer bi tat prišel na vrt in žar vzel, ko vas ni doma, pa ni vključena.

Zato vam svetujemo, da vse vredne stvari, ko jih ne uporabljate, hranite v zaklenjenem zaprtem prostoru.

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom/varen-vrt-imate-zavarovano-...

Vir: Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog