Vodič

Pozor, lomljivo! Zavarujte okna in stekla

Ko rečemo stekla, mnogi najprej pomislite na preglavice s čiščenjem okenskih. Toda steklo je eden glavnih elementov vsakega doma in lahko vam nakoplje veliko večje težave, kot so lise. Pogledali smo, kako zavarovalnica razume steklo, kaj je s škodo, ki nastane zaradi odprtih oken, in kaj vse morate vedeti o zavarovanju stekla.


Kaj sodi pod steklo?

Paketno zavarovanje DOM krije številne nevarnosti, ki ogrožajo vaš dom: požar, udar strele, izliv vode, eksplozija, vihar, toča, vlom, rop.

Paketa B in C zavarovanja DOM vključujeta tudi razbitje stekel. Višina kritja znaša do 500 evrov pri paketu B oziroma do 1000 evrov pri paketu C.

V nevarnost razbitja stekla so vključena:

  1. stekla v oknih, vratih, steklenih stenah, steklenih oblogah, pregradah in strešnih zasteklitvah,
  2. umivalniki, straniščne školjke, bideji, kadi, tuš kadi in kabine za prhanje iz vseh vrst materialov,
  3. zasteklitve pohištva, slik in ogledal, vendar le v paketu C.

Na teh steklih zavarovanje krije škodo, ki jo povzročijo požarne nevarnosti, kot so požar, vihar in toča. Krije pa tudi nerodnosti pri odpiranju vrat ali oken.

Kritje za škodo na umivalnikih, straniščnih školjkah in drugi kopalniški opremi, navedeni pod drugo točko, velja samo v okviru paketa DOM.


Steklo lahko zavarujete tudi posamično

Če imate doma velika panoramska okna in ocenite, da zavarovalna vsota paketa DOM ne bi pokrila škode, če bi se takšno steklo razbilo, lahko steklo še dodatno posamično zavarujete.

Za posamično zavarovanje stekla morate poskrbeti tudi, če nimate sklenjenega paketa DOM, ampak posamična zavarovanja. S požarnim zavarovanjem tako zavarujte svojo nepremičnino proti nevarnostim, kot so požar, strela, eksplozija, vihar in toča. Potem morate poskrbeti še za zavarovanje stanovanjskih premičnin, ki ga morate razširiti še na zavarovanje stekel.

Z dodatnim dogovorom lahko poleg stanovanjskih premičnin tako v stanovanju kot v pomožnih prostorih (klet, kurilnica ipd.) zavarujete tudi steklo v oknih, vratih ter steklenih stenah in pregradah. Najbolje bo, če se o tem pogovorite z vašim zastopnikom.
 

Okno se lahko razbije

Vsi trije paketi zavarovanja DOM vključujejo tudi kritje vaše odgovornosti in odgovornosti vašega partnerja, otrok in drugih oseb, če živijo z vami v skupnem gospodinjstvu. Zavarovanje krije škodo, če poškodujete osebe ali stvari.

Torej,  če vaš otrok nehote z žogo razbije steklo sosedu, je to lahko predmet odškodninskega zahtevka iz naslova odgovornosti. Če sosed vloži odškodninski zahtevek in bo zavarovalnica ugotovila odškodninsko odgovornost vašega otroka, bo sosedu povrnila škodo.

To pa ne velja, če otrok steklo razbije doma. Takrat boste morali škodo uveljavljati iz svojega zavarovanja stekel.

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/pozor-lomljivo-z...

Vir: Vse bo: vredu, Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan, Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog