Vodič

Kako imam zavarovano posojilo?

Pred nekaj leti sem v televizijski oddaji prisluhnila izpovedi treh sestric, dveh študentk in osnovnošolke, ki so po smrti obeh  staršev  sicer  podedovale  stanovanje,  hkrati  pa tudi za 70.000 evrov dolgov. Zgodba, ki se je usedla v srce prenekateremu staršu, obenem pa zastavila vprašanje, kako je to mogoče. Ob najemu kredita običajno plačamo tudi stroške zavarovanja kredita. Ali slednje ne pomeni, da smo s tem v primeru najhujšega poskrbeli za neodplačani dolg?


Zavarovanje kredita pri banki pomeni kritje tveganja banke

Mnogi so zmotno  prepričani, da je plačilo stroškov zavarovanja kredita enako sklenitvi zavarovalne pogodbe pri zavarovalnici. Pa ni – zavarovanje kredita pri banki je v bistvu zavarovanje banke pri zavarovalnici. Če pride do težav, naš kredit banki sicer res odplača zavarovalnica, se pa naš dolg prenese na zapuščino oziroma – na dediče. V tem primeru so dediči dolžni poplačati kredit, ali pa se  odpovedati  zapuščini.  Zavarovalnica  kljub  plačilu stroškov zavarovanja kredita namreč ne nosi jamstva za poplačilo obveznosti kreditojemalca, saj za to nista sklenila zavarovalne pogodbe.

Ko najamemo kredit, torej potrebujemo zagotovilo, da finančnega bremena kredita v primeru nepričakovanih dogodkov ne bom prenesli na druge. Eden od primernejših načinov za zaščito svojih najdražjih je sklenitev življenjskega zavarovanja, ki ob dostopni premiji zagotavlja dovolj visoko zavarovalno kritje.

 

Kako preprečiti prenos finančnih bremen na dediče?

Vzemimo mlado družino, ki se odloča za nakup lastnega stanovanja. Imajo nekaj privarčevanega denarja, a poleg tega vseeno potrebujejo še stanovanjski kredit. Odločijo se za najem kredita v višini 100.000 evrov z dobo odplačevanja 15 let. Ker mama Anja nima zaposlitve, je tridesetletni oče Miha edina oseba, ki preživlja tričlansko družino. Na kakšen način lahko Miha zagotovi, da neodplačani dolg v primeru njegove smrti ne bo ostal družini?

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/premozenje/kako-imam-zavarovano...

Vir: Vse bo: vredu, Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan, Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog