Vodič

Lesne glive: nadloga, ki uničuje, proti njej pa se ne morete zavarovati

Vtihotapi se nevidno, prebije se tudi skozi najbolj nemogoče prepreke. Ta nadloga razkraja les in lahko v vaši hiši ali stanovanju povzroči veliko škodo, ki pa je zavarovalnica ne krije. Kako lahko uspešno preprečite nastanek lesnih gliv ali jih zatrete, če vseeno napadejo?


Glive lahko zelo hitro povsem razvrednotijo les. Če so razmere za razkroj ugodne, lahko že v nekaj mesecih povsem razkrojijo nosilne elemente lesenih objektov. Mehanske lastnosti se zmanjšajo za 80 %, tako da lahko les zdrobite s prsti. Nekatere glive poleg lesa oslabijo tudi druge materiale, na primer opeke, izolacijske materiale ali penjen beton.
 

Začne se z vlažnim lesom

Gliva lahko okuži les na več načinov. Včasih je vzrok vgradnja že okuženega lesa, ali pa okužen les prinesete v hišo z drvmi, premogom ali starimi predmeti. Glive namreč tvorijo na milijarde spor (semen), zato jih je v zraku skoraj vedno veliko.

Les najpogosteje prizadene okužba takrat, ko na vlažno površino lesa pade spora glive, iz katere se ob ugodnih razmerah razvije gliva.

Glive se nato lahko hitro širijo. Pri iskanju hrane se prebijejo celo skozi opečni zid ali vrzeli v betonskih ploščah. Znani so primeri, ko se je gliva iz kleti prebila tudi v višja nadstropja.

Za vse glive pa je pogoj za okužbo vlažen les. Če se posuši, gliva lahko propade oziroma preide v stanje mirovanja. Pri sivi hišni gobi pa se razkroj lesa nadaljuje tudi na suhem lesu, saj si gliva sama ustvarja vodo, ki jo potrebuje za nadaljnji razvoj. Zato je to glivo izjemno težko uničiti.
 

Kako se zaščititi?

Tudi pri zaščiti pred glivami velja, da je laže preprečevati, kot zdraviti.

Pri vgradnji lesa zato upoštevajte nekaj pravil:

  • V stavbo vgrajujte le zdrav les.
  • Les mora biti pred vgradnjo posušen pod 20 %. Za določanje vlažnosti potrebujemo posebno napravo. Praviloma je vlažen les bolj mrzel kot suh zato je otip lahko vodilo, ni pa kriterij.
  • Pri izvedbi inštalacij poskrbite, da ne bodo puščale ali zatekale.
  • Parne zapore - folija, ki jo namestimo na ustrezno mesto in preprečuje, da bi voda prodrla v konstrukcijo. Izvedite tako, da ne zastaja kondenz.

Vodovodni, kanalizacijski ali ogrevalni sistemi kljub skrbni izvedbi pogosto puščajo.

Pri gradnji je priporočljivo uporabiti odporen, modificiran ali impregniran les.

Velika večina lesnih vrst v Sloveniji ni odporna na delovanje hišnih gliv. Zato vsaj konstrukcijske elemente, izdelane iz lesa, pred vgradnjo zaščitite z biocidnimi proizvodi.

Možnosti za zaščito lesa je več. Za manj izpostavljene aplikacije je dovolj premazovanje ali namakanje lesa, medtem ko je za bolj ogrožen les nujno izvesti industrijski postopek zaščite, pri katerem se izmenjujeta nadtlak in podtlak. V Sloveniji je že nekaj impregnacijskih postaj, kjer izvajajo storitve impregnacije tudi za zunanje stranke.

Strošek zaščite z biocidnimi proizvodi povprečne stanovanjske hiše znaša od 0,25 % do 2 % (odvisno od načina gradnje), medtem ko stroški sanacije pogosto presežejo 15 % investicije novogradnje. Pri tem pa ne upoštevamo skrbi in težav, ki so povezane s sanacijo.

Pri tem pa pozor: Za zaščito je smiselno uporabljati le preizkušene in registrirane biocidne proizvode. Izogibajte se poceni nadomestkom, ki so na voljo (žal) tudi v nekaterih prodajnih centrih.

Pred izbiro zato nujno preverite dokumentacijo posameznega proizvoda, še posebno potrdila o učinkovitosti. Najbolj zanesljivi proizvodi so bili preizkušeni na več let trajajočih terenskih testih.

Pričakovati je, da bo pomen zaščite lesa narastel. Zavarovalnice namreč ne krijejo škode, ki nastane zaradi hišne gobe.


Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/lesne-glive-nadl...

Vir: Vse bo: vredu, Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan, Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog