Vodič

Kako izbrati pravi pomivalni stroj?

Kakor vse ostale naprave modernega časa, ima tudi pomivalni stroj pomembno vlogo pri poenostavljanju ponavljajočih se hišnih opravil. Omogoča prihranek časa, saj opazno skrajša postopek pomivanja posode, kar je še posebej dobrodošla prednost za vse, ki imajo hiter tempo življenja. Vendar pa še zdaleč ni vseeno, za katero napravo se boste odločili. Kakšen pomivalni stroj torej izbrati? Da bi vam olajšali izbiro, smo spisali nekaj preprostih smernic, ki vam bodo pomagale pri nakupu.
 

Nakup pomivalnega stroja je odvisen predvsem od dveh faktorjev

Pri nakupu pomivalnega stroja se ozirajte na naslednji dve stvari:

- Poraba vode

- Velikost naprave

Večji pomivalni stroj bo lahko v enem pralnem ciklu očistil več posode, a ni nujno, da boste v kuhinji imeli dovolj prostora zanj. Pri nakupu pomivalnega stroja pa je potrebno upoštevati tudi druge dejavnike.

Pomivalni stroj

Več funkcij pomeni višjo ceno

Ne le to – več funkcij načeloma vodi do višje porabe električne energije, zato je smiselno razmisliti o tem, če določeno funkcijo zares potrebujete. Če je vaš odgovor »da«, potem lahko izbirate med bogato paleto funkcij, ki vam bodo dodatno olajšale opravilo.

Lahko se, na primer, odločite za funkcijo kot je časovni zamik vklopa ali pa za pomivalni stroj, ki ima posebne programe pranja. Če vas nič od tega ne pritegne in vas bolj zanima energijska varčnost, si oglejte bogato ponudbo energijsko varčnih pomivalnih strojev. Le-ti imajo opazno manjšo porabo tako elektrike kot vode.
 

Vrste pomivalnih strojev

S poznavanjem različnih vrst pomivalnih strojev se boste lahko lažje odločili, kakšen pomivalni stroj je najprimernejša izbira za vas:

1. Predalni pomivalni stroj

Ta pomivalni stroj sestoji iz enega ali več predalov in je optimalna izbira za manjše količine posode. Z njegovo pomočjo lahko brez problema ločeno operete npr. krožnike in kozarce, a predalnih pomivalnih strojev v Sloveniji ni moč pogosto zaslediti.

2. Prenosni pomivalni stroj

Prednost prenosnega pomivalnega stroja je to, da ga lahko po želji premikate na različna mesta. Ker za priključitev ne potrebujete priključka za pomivalni stroj, so še posebej priljubljena izbira tistih, ki pogosto menjavajo življenjsko okolje.

3. Vgradni pomivalni stroj

Vgradni pomivalni stroji nimajo delovne plošče, zato so primerni za samostojno namestitev pod kuhinjski pult. Po želji je nanj možno pritrditi dekorativna lesena vrata.

4. Prostostoječi pomivalni stroj

Prostostoječi pomivalni stroj omogoča odstranitev zgornje plošče, kar pomeni, da ga je možno enostavneje namestiti pod druge površine kot npr. kuhinjski pult. Prav tako ga lahko namestimo med elemente. Tovrstni pomivalni stroji so priljubljena izbira v slovenskih gospodinjstvih, saj jih je sila enostavno vgraditi v obstoječo kuhinjo.
 

Vrste prikaznih zaslonov

Prikazni zaslon prikazuje preostali čas pranja in omogoča nastavitev zamika vklopa. Obstajata tekstovni in številčni zaslon. Kot je moč razbrati že iz imena, prvi prikazuje tekstovne podatke in posebne simbole, drugi pa prikazuje zgolj številke. Prikazni zaslon prav tako igra vlogo pri tem, kakšen pomivalni stroj boste izbrali – če vam je pomembno, da boste lahko z njim upravljali na čim bolj enostaven način, je tekstovni zaslon vsekakor boljša izbira, saj je tudi večji.
 

Mehanizem proti izlitju vode

Po nekaj letih uporabe se včasih zgodi, da pomivalni stroj začne puščati vodo. Pameten nakup pomivalnega stroja zatorej kliče po predhodnem preverjanju - pozanimajte se ali model, ki vam je najbolj všeč, vključuje posebno dvojno dotočno cev. Tovrstni mehanizem v sili poskrbi za izključitev dotoka vode, kar prepreči nastanek poplave.
 

Drugi faktorji pri izbiri pomivalnega stroja

Na izbiro pravega pomivalnega stroja vplivajo tudi drugi faktorji:

- Glasnost

- Nastavljivost

- Energijska nalepka

Vendar pa naj bo to zaenkrat dovolj, saj lahko že na podlagi omenjenega sprejmete dobro in informirano odločitev glede nakupa pomivalnega stroja.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog