Sušilni stroj

V primerjavi s pralnimi stroji, ki so skoraj standardna oprema vsakega gospodinjstva, se sušilni stroji v slovenskih gospodinjstvih uporabljajo redkeje. Še vedno prevladuje mnenje, da je sušilni stroj razkošje, ki ga je treba plačati. To je sicer res, kajti sušenje perila na zraku in soncu je brezplačno, po drugi strani pa določene prednosti uporabe sušilnega stroja kot so prihranek pri času (obešanje, pobiranje perila), prihranek električne energije (lažje in hitrejše likanje, nekaterih kosov perila ni treba likati), naravna mehkoba posušenega perila (ni potrebe po dodajanju mehčalnih sredstev pri pranju) kažejo na koristnost in vsestransko uporabnost tega aparata, predvsem v večstanovanjskih zgradbah.

Sušilni stroji so si po svojem načinu delovanja podobni. Glede na vrsto perila, ki ga sušimo, izberemo razpoložljiv program. Postopek sušenja poteka v bobnu stroja z vpihavanjem segretega zraka in z izločanjem vlage, ki nastane pri sušenju perila. Vlaga se lahko izloča na dva načina.

Sušilni stroj
Pralnica s pralnim strojem (spodaj) in sušilnim strojem (zgoraj).

Pri kondenzacijskem tipu sušilnega stroja se segreti zrak ohladi, vodna para pa se utekočini in nabira v kondenzacijski posodi, ki jo preprosto odstranimo s stroja in izpraznimo. Prednost tega tipa je, da ga lahko postavimo v katerikoli prostor, saj za svoje delovanje potrebuje samo električno energijo. Pri sušenju perila se v prostor ne sprošča vlaga in neprijetne vonjave. Zaradi boljše kondenzacije pare pa je treba zagotoviti dobro zračenje.

Energijsko bolj učinkoviti (v primerjavi s kondenzacijskim), je prezračevalni sušilni stroj. Deluje tako, da se para, ki nastane pri sušenju, odvaja skozi odzračevalno cev na prosto ali v zračnik. V mnogih stanovanjih so možnosti takega odvajanja zraka omejene.

V primerjavi s pralnimi stroji ponudba sušilnih strojev ni tako raznovrstna. Ne glede na to pa je možnost izbora še vedno dovolj velika, da lahko kupimo različnim prostorskih možnostim in potrebam ustrezen model in dimenzijo. Največje število različnih modelov lahko izberemo med stroji običajnih dimenzij s sprednjim polnjenjem. Ker je ta velikost in oblika enaka pralnemu stroju, je najbolj praktično, da oba aparata namestimo skupaj, kar omogoča hitro in direktno prelaganje perila iz pralnega v sušilni stroj.

Če se soočamo s prostorsko stisko, si lahko omislimo pralni stroj, ki je kombiniran s sušilnim strojem. Poudariti je treba, da je tovrstni stroj energijsko zelo potraten. Kapaciteta sušenja je namreč enkrat manjša od kapacitete pranja. Tako moramo po končanem pranju dobro polovico perila odvzeti in šele nato nadaljevati s programom sušenja. Za sušenje polovične količine perila stroj porabi več električne energije kot samostojni sušilni stroj za sušenje celotne količine prerila. Zato je bolj funkcionalna rešitev nakup dveh samostojnih strojev enakih dimenzij, ki ju s pomočjo vmesne plošče in posebnih držal povežemo skupaj. Obstajajo tudi posebne izvedbe držal, ki so hkrati tudi izvlečena polica, za odlaganje košare za perilo.

Lahko se odločimo tudi za nakup vgradnega sušilnega stroja, ki zaradi snemljive vrhnje plošče omogoča, namestitev pod skupno delovno ploščo ob pralni stroj in pomivalno korito v gospodinjskih prostorih oz. domači pralnici.

V ozke kopalnice ali druge prostore postavimo sušilne stroje ožjih dimenzij z zgornjim polnjenjem. To možnost polnjenja je tudi najbolj primerna za starejše in ljudi, ki se težje sklanjajo.

Za manjša gospodinjstva, ki so tudi prostorsko omejena, je možnost nakupa sušilnega stroja z manjšo zmogljivostjo (3 kg), s sprednjim polnjenjem, ki ga pritrdimo na steno kot visečo omarico. Stroj je izdelan za vsakodnevno sušenje perila, poraba električne energije pa je majhna.

Redno vzdrževanje, čiščenje ohišja stroja, občasno čiščenje kondenzatorja in praznjenje posode z vodo pri kondenzacijskem sušilnem stroju in redno čiščenje filtra je zagotovilo, da bo sušilni stroj dobro in dolgo opravljal svojo funkcijo.

Ko se odločamo za nakup sušilnega stroja, moramo biti pozorni na smer odpiranja vrat. V osnovi se vrata pri večini modelov odpirajo na desno. V primeru prostorske stiske in omejitev, se odločimo za model, ki nam omogoča spremembo smeri odpiranja vrat.

Pri nakupu sušilnega stroja zahtevajmo od prodajalca, da nam predloži energetsko nalepko. Poleg podatkov o proizvajalcu, o zmogljivosti stroja, hrupnosti in načinu delovanja, je naveden tudi energijski razred, kamor sodi sušilni stroj. Najmanjšo porabo energije ima sušilni stroj, ki je razporejen v razred A, najbolj energijsko potraten pa je sušilnik, ki je označen z črko G. Za energijsko učinkovite aparate veljajo tisti, ki so razvrščeni v razrede od A do C.

Večina sušilnih strojev je v energijskem razredu B, najvarčnejši izmed vseh pa je sušilni stroj s toplotno črpalko, ki je razporejen v najboljši A energijski razred. Za informacijo, tovrstni stroji, ki so cenovno dražji, porabijo do 40 % manj električne energije od klasičnih strojev z električnim grelcem.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog