Hladilinik

Hladilnik je danes najbolj razširjen, skoraj nepogrešljiv gospodinjski aparat, ki nas razbremeni vsakodnevnega nakupovanja in nam omogoča, da živila ostanejo sveža in okusna tudi po več dnevnem hranjenju.

Hladilniki delujejo na tri različne načine. Klasični hladilniki uporabljajo statično hlajenje brez kroženja zraka. V notranjosti hladilnika se ustvarjajo različna statična temperaturna območja, kar moramo upoštevati pri razporejanju živil. Najhladneje je nad spodnjo polico, najtopleje pa zgoraj pri vratih

Hladilnik
Hladilnik je sestavni del vsake moderne kuhinje

Energijsko učinkovitejši je model hladilnika z dinamičnim delovanjem. V svoji osnovi je to statični hladilnik z dodatno vgrajenim ventilatorjem, ki omogoča, da zrak v notranjosti kroži. Živila se hitreje ohladijo, kar omogoča enakomernejšo notranjo temperaturo in hitrejše hlajenje živil.

Glavna prednost hladilnikov z vgrajeno tehnologijo No Frost je, da ga, za razliko od drugih hladilnikov, ni treba odtaljevati. Deluje tako, da ohlajen in suh zrak, ki kroži, absorbira vlago iz njegove notranjosti in jo usmerja navzven, kjer le ta izhlapi.

Proizvajalci ponujajo različne vrste hladilnikov različnih cenovnih razredov za manj ali bolj zahtevne kupce. Pred nakupom se moramo odločiti ali potrebujemo vgradni ali prosto stoječi hladilnik. Pri vgradnem hladilniku moramo pri cenovni primerjavi s samostoječim prišteti še ceno omare, kamor je hladilnik vgrajen.

Glede na velikost kuhinje, število družinskih članov in potrebe, lahko izbiramo med hladilniki različnih prostornin. Zaradi varčevanja z energijo je pomembno, da izberemo primerno velik hladilnik. Za dvočlansko gospodinjstvo zadošča prostornina od 100 do 120 litrov, za večjo družino pa bo treba izbrati hladilnik, katerega prostornina znaša od 200 do 250 litrov.

Izberemo lahko med hladilnikom brez ali z zamrzovalnim delom. V primeru prostorske stiske se bomo odločili za kombinirani hladilnik, ki ima zgoraj ali spodaj hladilnega dela nameščen zamrzovalnik. Najpogostejša je kombinacija hladilnika s spodaj nameščenim zamrzovalnim prostorom.

Za najbolj zahtevne kupce proizvajalci ponujajo dvovratne hladilnike (hladilne omare) visokega cenovnega razreda. Odlikuje jih elegantna oblika, številne funkcije kot so antibakterijska zaščita, tehnologija No Frost, alarm, ki zagotavlja opominjanje v primeru odprtih vrat. Hladilnik ima napravo za izdelavo ledu (ledomat), barvni LCD zaslon, opremljen pa je s steklenimi policami v hladilnem in zamrzovalnem delu ter nastavljivimi policami in košarami za shranjevanje živil.

Ker se proizvajalci zavedajo, da je hladilnik tudi stilski element, lahko v ponudbi najdemo poleg klasične bele barve še izvedbe hladilnikov drugih barvah (srebrna, rdeča, modra,...) in različnih materialih. Sodobnejši hladilniki so izdelani iz nerjavečega jekla, ki je neobčutljiv na prstne odtise.

Poleg običajnega električnega hladilnika lahko kupimo tudi hladilnike, ki delujejo na plin. Tovrstni hladilniki so primerni za počitniške objekte, prikolice in vikende, kjer ni na voljo ustreznega električnega priključka. Hladilniki delujejo z 10 kilogramsko jeklenko običajno do 30 dni.

Zaradi neprestanega delovanja pa je hladilnik tudi en izmed glavnih porabnikov električne energije v gospodinjstvu. Zato je pomembno, da pri nakupu izberimo energetsko čim bolj varčen hladilnik. Iz energetske nalepke, s katero morajo biti opremljeni vsi hladilniki, ki se prodajajo v območju Evropske skupnosti, bomo razbrali pomembne informacije o razredu energijske učinkovitosti, o letni porabi energije, o prostornini hladilnega dela in prostornini zamrzovalnega dela, podatke o hrupu. V razred A sodijo hladilniki, ki so energetsko najbolj učinkoviti, v razred G pa energetsko najbolj potrateni hladilniki. Nakup cenovno dražjega, a energetsko varčnega hladilnika se nam bo zelo hitro obrestoval.

Ko načrtujemo umestitev hladilnika v prostor, moramo biti, ne glede na to, za katero vrsto hladilnika se bomo odločili, pozorni na temperaturo okolice. Znano pravilo je, da hladilni aparat postavimo ali vgradimo čim dlje od toplotnih virov. Višja temperatura okolice vpliva na večjo porabo električne energije Tako, če je le mogoče, namestimo hladilnik stran od grelnih teles, kot so pečica, pomivalni stroj in neposredne sončne svetlobe. Samostoječi hladilnik postavimo stran od zidu oz. stene. Na ta način omogočimo prezračevanje na zadnji strani nameščenega rebrastega kondenzatorja hladilnika in poskrbimo za njegovo racionalno in učinkovito delovanje.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog