Vodič

Čiščenje majhnih kuhinjskih aparatov

Kavni mlinček očistite z rižem

Če uporabljate mlinček za kavo, ga po mletju nikoli ne morete tako dobro očistiti, da se v njem ne bi nabirali stari ostanki mlete kave, zaradi česar lahko kava pogreni. Ostankov stare mlete kave se znebite, če v njem enkrat mesečno zmeljete skodelico surovega riža. Riž očisti mlinček in hkrati naostri rezila.

Če v njem meljete začimbe

Če kavni mlinček uporabljate tudi za mletje začimb, ga dobro očistite, preden spet začnete mleti kavna zrna. In kako? Zmeljite dve rezini ali tri navadnega belega kruha.

Čist stroj za mletje mesa

Preden se lotite čiščenja strojčka za mletje mesa, zmeljite kos kruha. Le tako boste s polžaste gredi spravili ostanke mastnega mesa. Samo z običajnim pranjem razstavljenih delov polžaste gredi namreč ne moremo povsem očistiti, zato pogosto ostane umazana.

In čista posoda za kavo

Sčasoma kofein obarva stekleno posodo za kavo kavnega aparata, a z malo truda je lahko spet videti kot nov. Postopek je tak:

1. Posodo za kavo do četrtine napolnite z vodo.
2. Limono prerežite na 4 dele, iz dveh delov v vodo stisnite sok ter vse 4 dele dodajte vodi.
3. Dodajte 2 žlici soli in vrtinčite tekočino v posodi 2-3 minute.
4. Stekleno posodo izpraznite ter notranjost zdrgnite z vodo, ki ste ji primešali detergent. Splaknite, osušite in kristalno čisto posodo vrnite na podstavek.

Nad opekač z zobno ščetko

Če so se v opekaču nabrale drobtine, ki so težko dostopne, aparat izklopite in očistite drobtine s čopičem ali zobno ščetko. Bodite nežni, da ne poškodujete grelnih elementov. Ko se drobtine ločijo od sten, opekač obrnite nad pomivalnim koritom in jih nežno stresite ven.

Vratca pečice

Na vratca pečice je zapečene že toliko nesnage, da komaj še vidite v notranjost. Preizkusite enega od naslednjih nasvetov:   
  • Odprite vratca in steklo popršite z raztopino iz 2 delov vodikovega peroksida, 2 delov belega kisa in 1 dela sredstva za pomivanje posode. Pustite učinkovati uro in pol.
  • Obrišite steklo s salmijakom in pustite učinkovati 20-30 minut.
Čistilno sredstvo obrišite s papirnato brisačo, če ostane še kaj umazanije, jo spraskajte s plastičnim (ne kovinskim) strgalom za avtomobilska stekla. Na koncu steklena vratca obrišite s kisom ali sredstvom za čiščenje stekel.

Sokovnik brez stare sadne kaše

Zlahka pozabimo, da so električni sokovniki pravo skladišče različnih vrst sadja (torej hrane). Razvijanje bakterij (in s tem bolezni!) lahko preprečite samo s temeljitim čiščenjem: sokovnik razstavite, obrišite ostanke sadja in jih zavrzite, nato v pomivalno korito nalijte vročo vodo in malo pomivalnega sredstva. Vse dele razen ohišja motorja namakajte 10 minut, nato jih vzemite iz vode in skrtačite z zobno ščetko. Dobro osušite, sestavite in uživajte!

Skrtačite mrežni filter

Če imate radi espreso, potem veste, kako drobno je zmleta vaša priljubljena kava. Če se luknjice, v filtru mašijo, po vsaki uporabi filter nežno skrtačite z zobno ščetko. Če kakšna luknjica še vedno ostane zamašena, jo odmašite z iglo ali buciko.
 

Več: http://www.emka.si/

Vir: Preproste rešitve vsakdanjih težav, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog