Pralni stroj

Pralno strojČasi zamudnega in težkega pranja perila na roke so že zdavnaj minili. Zgodovina prvih poskusov razvoja pralnega stroja sega v začetek prejšnjega stoletja, prvi pravi pralni stroj pa so izdelali leta 1930 v Združenih državah Amerike. V sedemdesetih in zlasti osemdesetih letih prejšnjega stoletja je pralni stroj našel svoje mesto tudi v slovenskih gospodinjstvih. Lahko rečemo, da si danes težko predstavljamo življenja brez tega pripomočka. Poleg tega, da nas razbremeni dolgotrajnega in težkega dela, nam prihrani veliko dragocenega časa in občutno zmanjša porabo vode.

Na tržišču so dosegljivi številni modeli pralnih strojev z različnim spektrom zmogljivosti, ki so prilagojene številnim potrebam uporabnikov. Najpogostejše pralne zmogljivosti standardnih strojev so do 6 kg suhega perila, obstajajo pa tudi izjeme, katerih zmogljivost je do 8 kg.

Pred nakupom premislimo, kam bomo postavili pralni stroj (kopalnica, kuhinja, pralnica) in v skladu s tem izberemo take dimenzije, ki bodo ustrezale našim prostorskim razmeram. Večina ima pralni stroj, v zadnjih letih pa tudi sušilni stroj, nameščen v kopalnici, zato je pri načrtovanju le te treba načrtovati potrebne priključke (električni priključek, priklop na hladno vodo, odtok za odpadno vodo). Za kopalnice, kjer ni prostorskih težav, je najbolj smiselno, da izberemo stroj klasičnih dimenzij s sprednjim polnjenjem. Model z večjimi vrati in tudi večjo odprtino nam bo omogočal lažje polnjenje in praznjenje stroja.

Za kopalnice, kjer je malo prostora po širini, so na voljo ozki modeli z zgornjim polnjenjem. Ta način polnjenja je še posebej praktičen in primeren za starejše in za ljudi s hrbteničnimi težavami. Kot prednost takega stroja se kaže tudi možnost, da v procesu pranja dodamo perilo, brez bojazni, da bi odtekla voda.

Pri nekaterih modelih pralnega stroja (vgradni) je možno odstraniti vrhnjo ploščo, tako, da ga lahko namestimo pod skupno delovno ploščo v niz, recimo kuhinjskih elementov ali v niz skupaj s sušilnim strojem v domačo pralnico.

Če pa se soočamo s prostorsko stisko, se lahko odločimo za nakup pralnega stroja, ki je kombiniran s sušilnim strojem. Poudariti pa je treba, da je tak stroj energetsko zelo potraten in zato primeren le za občasno sušenje.

Dražji modeli pralnih strojev imajo vgrajeno zaščito pred izlivom vode. Le ta je še posebej primerna, če imamo nameščen pralni stroj v prostoru, kjer ni talnega odtoka vode.

Način delovanja sodobnih pralnih strojev je podoben. Postopek pranja poteka po programu, ki ga izberemo glede na vrsto in umazanost perila. Programator je lahko mehanski ali elektronski. Elektronski programator je enostavnejši za uporabo, pranje je možno bolj prilagajati vrsti in količini pranja. Dodatna funkcija, pa z vgrajeno uro omogoča, da lahko peremo z zamikom vklopa, recimo v času cenejše tarife elektrike. Vgrajen LCD zaslon omogoča enostaven način programiranja želenega pranja in spremljanje procesa pranja kot so poraba vode, preostali čas pranja, stopnja ožemanja.

Zelo pomemben podatek, na katerega moramo biti pozorni pri nakupu pralnega stroja, so vrtljaji ožemanja, ki povedo, kolikokrat v minuti se obrne boben pri ožemanju perila. Višji kot so, manj vode ostane v perilu, kar omogoča krajši čas sušenja perila. Izbira stroja z učinkovito centrifugo med 1.000 in 1.400 vrtljaji/min omogoča, da bomo z dobro ožetim perilom prihranili energijo za sušenje v sušilnem stroju. Stroji z ožemanjem pod 800 vrtljaji/min so običajno tehnološko starejši stroji z višjo porabo vode in električne energije, perilo pa se bo sušilo dlje časa.

Pralni stroji spadajo med razmeroma velike porabnike električne energije in vode v gospodinjstvu. Smiselno je, da že pri nakupu pralnega stroja mislimo na varčevanje z energijo. Najbolj učinkoviti stroji spadajo v energijski razred A, najmanj pa v razred G. Vsak stroj pa ima na energijski nalepki poleg porabe energije, navedene še podatke o učinku pranja in centrifugiranja, ki so prav tako označeni s črkami od A do G. Nakup pralnega stroja v visokem energijskem razredu z nizko porabo električne energije in vode je sicer dražji, dolgoročno pa bomo veliko privarčevali.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog