Sesanje

sesalecKakovost zraka v bivalnem okolju je zelo pomembna, saj v veliki meri vpliva na naše dobro počutje. Umazana tla in s prašnimi delci ter z alergeni nasičen zrak sta pogosto vzrok za različne zdravstvene težave, kot so migrene, alergije in različna obolenja dihal.

Eden izmed najprimernejših pripomočkov s katerim poskrbimo za zdravo in čisto bivalno okolje je sesalnik. Za razliko od prvih težkih sesalnikov na bencin (1901), tehnologija sodobnega časa ponuja različne vrste sesalnikov, ki se ločijo glede na izvedbo, način in kakovost filtracije, sesalno moč, učinkovitost, vrsto sesalnih nastavkov. Tako lahko glede na možnosti in potrebe izberemo od navadnih cenovno bolj ugodnih pa vse do vrhunskih globinskih sesalnikov visokega cenovnega razreda. Vsekakor pa dober sesalni aparat odlikuje velika sesalna moč, enostavna uporaba, tiho delovanje in energetska varčnost.

Izbira sesalnika je v veliki meri odvisna tudi od vrste površin, ki jih moramo čistiti. Za sesanje lakiranega parketa, ki je občutljiv na praske, udarce in vlago uporabljamo posebno krtačo. Pri nakupu bodimo pozorni, da ima sesalnik na kolesih gumijaste zaščitne obloge, ki preprečujejo odrgnine parketa.

Za čiščenje tekstilnih oblog (tapison, itison), kjer domujejo zelo nadležne pršice izberemo sesalnik, z večjo sesalno močjo in odlično filtracijo izstopnega zraka. Sesanje je potrebno dopolniti s pripomočkoma, kot sta globinska krtača ali električna krtača za stepanje.

Keramične in kamnite ploščice ter talne obloge iz plastike in gume zahtevajo mokro čiščenje. Ker je trdovratnejša umazanija običajno v fugah, je pomembno, da ima sesalec učinkovite rotirajoče krtače, učinkovito pa je lahko tudi čiščenje fug in drugih trdovratnih madežev s pomočjo pare.

V osnovi so sesalniki namenjeni suhemu ali mokremu čiščenju. Najbolj razširjeni med uporabniki so suhi klasični sesalniki, ki so večnamenski, lahki in enostavni za uporabo. Posesana nečistoča se običajno nabira v posebnih tekstilnih ali papirnatih vrečkah ali posodah, ki jih je treba zamenjati oz. izprazniti, ko so polne, oz. najbolje je že pred tem, kajti s polnostjo sesalne vrečke pada sesalna moč.

Vodni sesalniki so največkrat v kombinaciji s suhimi kar poleg suhega sesanja omogočajo še sesanje tekočine.

Pri vodnih sesalnikih se prašni delci odlagajo v posodo z vodo, ki je hkrati filter, ki preprečuje, da bi prah in mikrodelci uhajali nazaj v prostor. Prednost tovrstnega sesalnika je, da zaradi vodnega filtra odpade nakup vrečk. Pred uporabo v sesalnik nalijemo vodo, ki ji lahko dodamo tudi dišave in že lahko začnemo z delom. Po vsakem sesanju je treba vodo zamenjati. Poleg najpreprostejšega načina vodnega filtriranja, obstaja še vodni sesalniki z dinamičnimi in mehanskimi vodnimi filtri. Nasploh je za sodobne sesalnike značilna večstopenjska filtracija, ki je zelo učinkovita. Zelo dobro namreč zadržuje prašne delce in omogoča skoraj čist izpuh iz aparatov. Prav tovrstni sistem je najbolj primeren za ljudi z alergijami na prah in pršice

Navkljub hitremu tehnološkemu razvoju pa je bil še do nedavnega človek tisti, ki je s svojim delom največ prispeval k uspešnosti sesanja. Danes ni več nujno, da je tako. Izdelek najsodobnejše tehnologije je čistilni robot, ki deluje popolnoma avtomatsko na vseh gospodinjskih talnih oblogah (parket, preproge, ploščice). Po vklopu sam določi vzorec čiščenja sobe, zazna velikost prostora in si določi optimalno pot. Inteligentni sistem navigacije omogoča varno usmerjanje robota po prostoru. Robota usmerjajo senzorji, ki zaznajo ovire in preprečujejo padce po stopnicah, premika se med in, zaradi nizke višine, pod pohištvom in uspešno opravlja svoje delo. Sistem nasproti vrtečih se krtač in stranske krtače, ki je namenjena za čiščenje kotov in robov, omogoča zelo visoko učinkovitost čiščenja. Kjer zazna večje količine umazanije (pod mizo, posteljo) se robot zadrži dlje časa, dokler delo ni opravljeno. Edinstveni sistem za filtriranja zanesljivo zajame prah, cvetni prah in druge alergene snovi še posebej lase in dlake. Nekateri modeli imajo možnost časovne nastavitve intervalov čiščenja. Tako robot začne z delom ob točno določeni nastavljeni uri, po končanem sesanju pa se z avtomatsko vodi k polnilni postaji. Praznjenja dveh košev in čistost krtač robota sta edina pogoja za nemoteno in učinkovito delovanje robota.

Enostaven, vendar zelo učinkovit sistem za vzdrževanje čistoče v bivalnem prostoru je centralni sesalni sistem. Za sesanje potrebujemo samo lahko sesalno cev, ki jo preprosto vključimo v posebno vtičnico v stanovanju. Filtriran zrak se izpiha iz objekta, prostor pa ostane čist in prezračen. Ta sistem je zelo priporočljiv za sesanje prostorov, v katerih bivajo ljudje z alergičnimi in astmatičnimi težavami.

Kot dopolnilo navadnemu ali centralnemu sesalnemu sistemu je za hitra opravila zelo praktičen sesalnik brez kabelskega priključka. Sesalno omelo po uporabi preprosto zložimo in shranimo. V marsikaterem gospodinjstvu pa ne bo odveč tudi priročen majhen ročni sesalnik, ki je primeren za čiščenje manjših ali težje dostopnih površin, za čiščenje osebnih avtomobilov in počitniških prikolic.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog