Vodič

Čiščenje pečice

Ponudba pečic na tržišču je velika. Poleg klasične vgradne pečice je možno kupiti tudi take, ki imajo poleg klasične peke vgrajeno še mikrovalovno delovanje. Privrženci zdrave prehrane bodo izbrali parno pečico, kjer se hrana ne peče, ampak se kuha v pari. Rezultat tega procesa je, da se v tako pripravljeni hrani ohrani večino vitaminov in mineralov.

Ne glede na to katero vrsto pečice bomo izbrali pa velja, da moramo za pripravo kakovostne in higiensko neoporečne hrane nekaj svojega dragocenega časa posvetiti tudi čiščenju in vzdrževanju tega, v današnjih časih nepogrešljivega gospodinjskega aparata.

Sodobni materiali že sami po sebi omogočajo lažje čiščenje in vzdrževanje. Tako večina današnjih proizvajalcev notranjost pečice že serijsko opremi z novim kakovostnim in lahko čistilnim emajlom, ki ga lahko primerjamo s steklom. Od klasičnega emajla se razlikuje v strukturni zasnovi brez por in v popolni gladkosti svoje površine. Ker se maščoba zadržuje na površini emajla, lahko odstranimo mastne madeže brez večjih naporov.

Nekateri modeli pečic imajo vgrajene samočistilne obloge, ki so običajno nameščene na nedostopnih delih za čiščenje (stene pečic, zadnja stena, ventilator). Te katalitične obloge so na dotik zelo grobe in lahko prepoznavne. Maščobni delec, ki pade na tako oblogo, ob visoki temperaturi oksidira. Sicer ne izgine, spremeni pa svojo strukturo in ni več masten na dotik ter tako lažje odstranljiv. Katalitične obloge je treba po nekaj letih uporabe zamenjati.

Sanje gospodinj, da bi se pečica s pritiskom na gumb očistila popolnoma samodejno, so v današnjem času postale resničnost. Govorimo o sicer redkih in cenovno dražjih modelih pečic, ki imajo vgrajeno pirolitsko čiščenje. Ta tehnologija omogoča najenostavnejše in najučinkovitejše čiščenje pečice. Posledica pirolitskega procesa je, da maščoba ob visoki temperaturi segrete pečice do 500 °C, enostavno zgori. Po končani pirolizi notranjost pečice obrišemo z vlažno gobo ali krpo in pečica je očiščena. Za tovrstno čiščenje porabimo približno 3 kWh dodatne električne energije. Seveda pa moramo poskrbeti sami za čiščenje zunanjosti pečice. Medtem ko samočistilna pečica opravlja svoje delo, se lotimo tega opravila. Pri tem uporabimo čistilna sredstva za čiščenje steklenih in kromastih površin.

Če nismo srečni lastniki samočistilne pečice, pa moramo čiščenju posvetiti malo več časa. Pogostost čiščenja pečice je odvisna od uporabe. Najenostavneje bo, da pečico očistimo po vsaki uporabi. Pri večini modelov so vrata enostavno snemljiva, tako, da je notranjost pečice lahko dosegljiva, pri nekaterih modelih pa je vrata možno popolnoma razstaviti. Na tržišču obstaja veliko cenovno ugodnih čistil, v obliki razpršil, tekočine ali pene, ki omogočajo odstranitev tudi najtrdovratnejših maščobnih madežev. Glede dolžine delovanja čistila sledimo navodilom proizvajalca. Večino čistil bomo morali pustiti delovati nekaj ur, ali celo preko noči. Pomembno je, da izberemo nekorozivno čistilno sredstvo, da ne poškodujemo notranjosti, in da čistilo temeljito odstranimo. V vsakem primeru pa za čiščenje uporabimo zaščitne rokavice in po čiščenju prostor prezračimo, kajti tudi tovrstna čistila oddajajo potencialno škodljive hlape.

Še nasvet za privržence čiščenja z neagresivnimi, naravnimi sredstvi. Rahlo navlažite notranjost pečice in potresite debelo plast jedilne sode oz. sode bikarbone. Pustite učinkovati tri ure. Nato notranjost pečice poškropite z belim destiliranim kisom. Po nekaj urah delovanja, z vlažno gobo in vodo odstranite nastalo mešanico. Vaša pečica bo prav tako sijoča inčista, kot, da bi uporabili komercialno čistilo.

Najbolje pa bo, da kar preprečimo nastajanje maščobnih madežev, in sicer tako, da gobo ali krpo pomočimo v bel destiliran kis in podrgnemo po vseh stenah pečice. Če med peko umažemo pečico, na madež nanesemo pest soli. S tem bomo preprečili neprijetne vonjave, nastala bo lahka zapečena skorja, ki jo je mogoče zlahka odstraniti, ko se bo pečica ohladila. Neprijetnemu vonju po peki se lahko izognemo na ta način, da na pekač ali v primerno posodo postavimo polovice sveže limone.

Za vse tiste, ki v kuhanju in pečenju uživate, v pospravljanju in čiščenju pa ne, svetujemo najem čistilnega servisa, ki bo poleg kompletnega čiščenja kuhinje po konkurenčnih cenah poskrbel, da bo vaša pečica videti kot nova.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog