Zamrzovalnik

zamrzovalnikZamrzovalnik v obliki zamrzovalne skrinje ali zamrzovalne omare je v gospodinjstvih močno razširjen gospodinjski aparat. Pogostost uporabe tega aparata ne preseneča, saj se kot glavna odlika zamrzovalnika kaže v tem, da dnevni družinski nakupi lahko pokvarljivih živil odpadejo, nadomestijo pa se z uporabo dolgotrajno zamrznjenih živil. Poleg tega je zamrzovalnik za nekatera gospodinjstva lahko tudi edini prostor, kjer shranjujejo domače sezonske pridelke.

Zamrzovalniki delujejo na dva načina. V statičnem zamrzovalniku zrak ne kroži, zato se ustvarjajo različna temperaturna območja. Zmrzovanju svežih živil so namenjeni zgornji predali, kjer je najhladnejši predel. V ostalih zamrzovalnih prostorih pa shranjujemo že zamrznjena živila. Za učinkovito in energetsko manj potratno delovanje statičnega zamrzovalnika moramo redno odtaljevati obloge ledu in ivja. Debela plast ledu namreč zelo poveča porabo energije.

Bolj praktičen in energetsko učinkovitejši je zamrzovalnik, ki je opremljen s tehnologijo No Frost. Deluje tako, da ohlajen in suh zrak, ki kroži v notranjosti zamrzovalnika, absorbira vlago iz njegove notranjosti in jo usmerja navzven, kjer izhlapi. Posledica kroženja zraka v zamrzovalniku je povsod enakomerna temperatura, kar omogoča, da živila lahko zamrzujemo na katerikoli polici ali predalu znotraj zamrzovalnika. Za razliko od statičnega zamrzovalnika nam je pri tem modelu prihranjeno delo z odtaljevanjem ledu, občasno pa je le potrebno tak zamrzovalnik tudi očistiti.

Izbiramo lahko med tremi različnimi izvedbami zamrzovalnikov, in sicer med zamrzovalno skrinjo, zamrzovalno omaro s predali in kombiniranim hladilnikom z zamrzovalnim delom. Za kakšno izvedbo se bomo odločili, je odvisno od velikosti gospodinjstva, števila družinskih članov, potreb po shranjevanju in tudi od razpoložljivega prostora. V hiši ali večjem stanovanju si lahko privoščimo samostojen zamrzovalnik, za manjše stanovanjske enote pa je bolj primeren hladilnik z zamrzovalnim delom.

Prednost zamrzovalne skrinje je, da lahko v skrinjo shranimo in naložimo veliko živil, slabost pa je slaba preglednost vsebine. Zato moramo pozorno spremljati roke uporabnosti posameznih shranjenih živil. Slabost zamrzovalne skrinje se kaže kot prednost zamrzovalne omare. Izvlečeni predali, kjer so shranjena živila, omogočajo, da živilo hitro poiščemo in na ta način hitreje zapremo vrata zamrzovalnika.

Glede na funkcije posameznih zamrzovalnikov lahko izberemo sicer cenovno dražji, vendar zelo praktičen zamrzovalnik, kjer odtaljevanje ni potrebno. Nekatere vrste zamrzovalnikov imajo možnost elektronske nastavitve temperature s pomočjo zaslona. Ta funkcija omogoča, da je nihanje temperature v notranjosti zamrzovalnika zelo nizka. Običajno nam te vrste zamrzovalnik z zvočnim signalom javi, če pade temperatura ali, če se pojavijo druge napake.

Nekateri zamrzovalniki imajo funkcijo hitrega zamrzovanja, ki ga vključimo pred vlaganjem večje količine svežih živil v zamrzovalnik ali skrinjo. Hladilni kompresor deluje neprekinjeno in povzroči padec temperature, kar omogoča hitro zamrzovanje svežih živil.

Za čim bolj racionalno in učinkovito delovanje je zelo pomembna pravilna namestitev zamrzovalnika. Višja temperatura v prostoru vpliva na delovanje aparata, in sicer tako, da je poraba energije večja. Najbolj idealno bo, da zamrzovalnik postavimo v klet ali drug hladen prostor. Če to ni mogoče, se poizkušamo izogniti namestitvi zamrzovalnika v neposredno bližino štedilnika, pomivalnega stroja, radiatorja ali peči.

Zamrzovalnik postavimo tako, da je odmaknjen od zidu. Na ta način omogočimo zadostno kroženja zraka ter zadostno hlajenje kondenzatorja in kompresorja, ki sta nameščena na zadnji strani zamrzovalnika. Posledica nezadostnega prezračevanja bo prekomerno segrevanje rebrastega kondenzatorja, kar bo povečalo porabo energije in hitrejšo okvaro hladilnega aparata.

Učinkovito in dolgotrajno bo deloval samo zamrzovalnik, ki ga bomo redno vzdrževali in čistili (led, predale, gumijasto tesnilo). Pri tem ne pozabimo na zadnji del zamrzovalnika.

Glede na to, da je zamrzovalnik gospodinjski aparat, ki trajno vzdržuje zelo nizko temperaturo (-18 stopinj Celzija), sodi med največje porabnike električne energije v gospodinjstvu. Zato svetujemo nakup energetsko najbolj učinkovitega modela. Energijski razred je razviden iz energijske nalepke. Zamrzovalni aparati so glede na porabo energije razvrščeni v razrede od A++, ki označuje model z najmanjšo porabo do razreda G, ki označuje aparate z najvišjo porabo energije. Za ponazoritev, razlika med A++ in A razredom je v 20% manjši poraba energije. Investicija v energijsko učinkovit zamrzovalnik, se nam bo v zelo kratkem času obrestovala.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog