Vodič

Izbor likalnika

Tudi tisti, ki imamo večino oblačil takšnih, da ne potrebujejo likanja, občasno potrebujemo likalnik – včasih je treba »speglati« hlače za razgovor za službo, srajco za možev sestanek, oblekico za hčerin nastop … Likalnik je torej eden nujnih gospodinjskih pripomočkov in prav je, da izberemo dobrega – takšnega, ki likanje olajša in skrajša!
 

Osnovne lastnosti

Na ceno likalnika vpliva v prvi vrsti njegova moč – več vatov kot ima, bolj se lahko segreje in hitrejše bo likanje. Moč na embalaži pogosto ni opazno navedena, temveč je treba prebrati nekoliko drobnejši tisk. Dober likalnik ima vsaj 1200 do 1400 vatov, če jih želite več, pa bo treba tudi nekoliko globlje seči v žep.

Drugi vpliv na ceno likalnikov imajo funkcije, ki jih posamezni likalniki nudijo. Če zares zlikate zgolj eno srajco ali krilo na mesec, potem vam ni treba čisto nič komplicirati – zadovoljiv bo čisto vsak model likalnika, tudi kakšen že precej star.

Če likate vsaj malo pogosteje, je nujno, da imate parni likalnik, saj se z njim lika hitreje in precej bolj učinkovito odpravlja »zmečkanine«. Rezervoar za likalnik naj bo takšen, da se ga z lahkoto napolni, na »podplatu« likalnika pa naj bo dovolj drobnih odprtinic za prepuščanje pare – če so zgolj kakšne tri, je to odločno premalo.

Spodnji del likalnika, s katerim dejansko drsite po oblačilih, naj bo iz nerjavečega jekla, še bolje pa je, da je prevlečen s posebnim materialom, ki preprečuje prijemanje na blago in še bolje drsi. Tudi s tem bo likanje precej enostavnejše.

Kaj je pri likalniku vedno v napoto? Električni kabel. Vhod kabla v likalnik naj bo takšen, da se kabel vrti, saj bo tako lepše sledil gibanju likalnika.

Likalnik naj ima takšen sistem uravnavanja temperature, na kakršnega ste navajeni. To so lahko simboli likalnika s pikicami, poimenovanja tekstilnih materialov ali pa navedba temperature v stopinjah Celzija.
 

Nadstandard

Likalniki imajo lahko mnogo funkcij, ki jih je lepo imeti, vendar tudi vplivajo na ceno. Prva je gotovo likalnik brez kabla, saj se kabel res rad vedno zapleta. Takšni likalniki imajo seveda omejen čas likanja, nato pa jih je treba postaviti v polnilec.

Visoko število vatov pomeni lažje likanje, a višji strošek nakupa. Poleg tega morate biti za uporabo takšnega likalnika tudi spretni in hitri, da ne zažgete oblačil.

Varnost likalnika se lahko zelo poveča, če je vgrajena funkcija, ki sproži alarm ali likalnik izključi, kadar ga pustite mirno ležati na likalni deski ali pozabite izključiti.
 

Likalni sistemi

Likalniki likalnih sistemov so precej podobni običajnim, vendar so sestavljeni iz dveh komponent – likalnika ter ločenega rezervoarja za vodo, v katerem nastaja para pod visokim pritiskom. Rezervoar in likalnik sta povezana s cevko, po kateri potuje para do likalnika. Rezervoar je pogosto oblikovan tako, da lahko nanj postavite likalnik, kadar ga odložite iz roke, prav tako pa ima žico v obliki »antene«, skozi katero potekata električni kabel ter cev za vodo, da se vam ta med likanjem ne zapletata. Z likalnim sistemom boste lahko likali povsem profesionalno – in če likate pogosto ter veliko, se nakup gotovo izplača.
 

Parna preša

Parne preše se veliko uporabljajo tako v tekstilni industriji in v čistilnicah, vendar niso tako praktične, kot se zdi. Njihova prva težava je, da zavzamejo kar nekaj prostora in da zanje potrebujete mizo ali stojalo. Z njimi je zelo enostavno likati velike in nezahtevne stvari – na primer rjuhe ali prte, povsem neprimerne pa so za majhna oblačila z veliko detajli – hčerino oblekico z naborki boste morali vseeno zlikati z običajnim likalnikom. Če imate parno prešo, z njo res lahko prihranite čas pri likanju, vendar boste še vseeno potrebovali tudi običajen likalnik. Precej bolj pametno je torej kupiti likalni sistem ter profesionalno likalno desko, ki jo je možno ogreti in ima vgrajen tudi ventilator.
 

Parne naprave

Parne naprave so odlične, kadar morate odstraniti gubico ali dve ali oblačilo zgolj osvežiti, zato so priročne zlasti v potovalni obliki. Doma imate lahko parno napravo kot del drugega gospodinjskega aparata (na primer sesalnika), ali pa tudi samostojno. Parne naprave uporabljajo tudi profesionalci – zlasti za občutljive tkanine (na primer žamet) ali oblačila, ki jih ni možno likati s klasičnim postopkom (na primer težak zimski plašč). Oblačilo lahko namreč enostavno obesimo na obešalnik, ga »poparimo« in mu s tem odpravimo gube ter popravimo obliko.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog